Thursday, December 27, 2012

Its Official! : Hello Cyberjaya

Maaf ya lama tak ber update... terlalu sibuk dengan urusan duniawi! 

setelah berbulan2 berteka teki bila kami akan berpindah... akhirnya secara rasmi saya akan menjadi warga Cyberjaya - Seri Kembangan mulai 1 Januari 2013

sekarang tengah kemas - kemas semua file, barang - barang peribadi... tak banyak mana pun, belum sempat kumpul stok kat sini.. ^_^

macam biasa, kalau dah nama nak berpisah confirmla sedih kan walaupun cuma 8 bulan kat sini tapi tetap berat hati  T____T 

Selamat tinggal Eco Park!

Lain kali kalau datang lagi dah sebagai pelawat... bukan lagi tuan rumah sob..sob..

Dan dengan itu juga secara rasminya saya dan suami terpaksa tinggal berjauhan

uwaaaaaa!!! 

Aly, Coki & Popok macam dah terasa akan ditinggalkan, mengekor mana mama pergi.. pantang mama duduk minta garu, mintak sikat... buat muka kesian


Ini jalan yang saya dengan sukarela pilih... maka saya redha.... 

moga permohonan suami untuk bertukar akan dipermudahkan......

Thursday, December 20, 2012

20122012

Hari ini dalam 4 tahun lepas... adalah hari kegembiraan saya.. melewati satu lagi fasa dalam hidup.... dari seorang kemudian berdua... hari kami diarak,digandingkan bersama di atas pelamin yang dihias indah... dengan iringan doa restu dari kedua buah keluarga....

Hari ini selepas 4 tahun.. masih banyak yang kami perlu buat.... masih banyak perkara yang saya perlu fahami tentang dia... walaupun kami masih berdua kami tetap bahagia dengan hadirnya aly, coki , popok.... ya.. mereka bukan manusia tapi bagi kami, mereka tetap anak anak yang perlukan kasih dan perlindungan dari kami....

Semalam ulangtahun dia terima nikahnya.. hari ini ulangtahun kami naik pelamin...e esok ulangtahun pertama kali saya ke rumah mertua... moga kebahagiaan itu akan tetap milik kami hingga ke syurga....

Monday, December 10, 2012

budak gendut tido peluk peluk

Hai sejuk hati tgk budak2 ni tido.... tanpa ada sebarang kerisauan... karang bangun cium2 pipi mama minta makan...... bila masing2 dah makin menggebu mama n abah pula yang masalah sebab katil sempit!

Haish..... tu sekor lagi masih dalam tahanan sebab kencing merata... kalau tak lagila berebut space.....

Tapi sayang punya pasal mama n abah sempit2 pun takpe....

Bila pikir nanti kena duduk jauh ngan budak2 ni alahai..... beratnya hati.... jangan nanti dorang dah tak kenal mama udah.... budak2 ni penakut ya amat.. tak madan badan gendut tapi kalau ada bunyi bising sikit depan umah mulala... jalan rendah je... pastu menyorok sampai mama susah hati sebab tak jumpa carik....



Oh..... merepek di waktu pagi lepas seminggu lebih tak post pape .....

Friday, November 30, 2012

HAPPY 29TH BIRTHDAY

Selamat Hari Lahir untuk diri sendiri

yang ke doplohsembilan

ehehe.. poyos!

takde sambutan....

hadiah pun takdek

.....................T______T......................

Wednesday, November 28, 2012

Pergi takkan kembali.. Alfatihah buat arwah Bapak

bila harinya sudah tiba, maut itu takkan lambat walau sesaat pun... 

sebelum ni pernah terfikir, agaknya kalau bapak meninggal macamana saya nak hadapi? tapi waktu tu saya cuma rasa saya mungkin takkan menangis atas terasa atas kehilangan dia...

tapi itu semua cuma simulasi... cuma berlegar dalam minda... 

bila hari itu benar - benar tiba... ternyata saya tetap terasa kehilangan... tetap  menderu air mata, tetap rasa terkilan tak dapat bersama dia ketika saat akhirnya... 

Bapak pergi sabtu lepas ,24 November 2012 bersamaan 10 Muharram 1434H jam 9.00 pagi

Alhamdulillah segala urusan dipermudahkan.. lepas solat zuhur hari yang sama bapak selamat dikebumikan... cuaca juga baik walaupun hari sebelum tu hujan sepanjang hari. 

syukur juga saya sempat sampai sebelum jenazah dibawa. dapat cium arwah bapak buat kali terakhir... 

arwah sakit tenat tak lama, hari rabu mula demam panas, hari jumaat dia muntah darah, sabtu pagi dia dijemput pergi. sebelum tu arwah memang tak boleh jalan sebab kemalangan 9 tahun lepas. Tak sangka raya korban baru ni jadi kali terakhir saya dapat bercakap dengan bapak.  T_____T


moga arwah dicucuri rahmat... ditempatkan dikalangan hambaNya yang soleh.....


******Alfatihah******

Thursday, November 22, 2012

CAKESssss

hot..hot..hot....... stuffffsss

hehe...

All cakes yang dah selamat dimakan.... berminggu - minggu lepas... hehe.. baru dapat transfer dari camera.. sebahagian cakes yang dibuat lepas dapat mixer baru! hihik..  

semua tempahan orang.. buat sikit2 je.. sebab kemudahan kecik... oven kecik,  peti ais kecik, takle nak buat banyak.. takat kawan2 keliling ni jela....

 9" choco moist cake 

 red velvet cupcakes + cream cheese frosting


9" red velvet cakes + cream cheese frosting

yang ni bercinta nak buat.... dengan sibuk practice musical show before raya haji... lepas balik practice, buat show pulak kat dapur.. 3 biji untuk anak buah sebab apaknya nak sambut sekali untuk 3 anak walaupun birthday dah lepas awal tahun haritu! sebiji lagi mak saya punya birthday 4/10 lepas

dorang sambut sama2 time raya haji.. sekali kenduri akikah

dari kiri:
1) 9" choco mousse Disney Princess cake - kesiannnnn topping coklat tu cair sampai jatuh semua coklat smarties... pastu coklat tu yang hilang dulu 

2) Pink Velvet Barbie cake + cream cheese topping - tah mana pegi 'jurukamera' time nih... nak amik gambo slice cake  tumpang camera anak buah je

ni  rupa dalamnye.. berpeluh nak menunggu masak selapis2 nih... 

3) Red Velvet cake - yang ni kesian betul... mula2 nak buatkan mak kek lain.. tapi time nak deco kek tu hancur! ke tongsampahla ape lagi... T_T 
jadila kek contigency plan... buat yang dah sangat biasa buat
pastu bila nak deco mencabar jugak entah kenapa cream cheese tu lembik sangat! T_____T

slice of red velvet cake

4) Japanese Cotton Cheese Pooh Cake + buttercream frosting - kek yang ni paaaaaaaling cepat dapat deco.. within half an hour dah siap dan yang paling kemas! matikla orang baling kasut sebab puji sendirik.. hihi






yang ni bawak time melawat baby baru deepavali lepas... choco cheese cake. double cheese! 

alhamdulillah... sapa sangka mixer tu dapat bantu saya cari duit tambahan....  masih belajar lagi.. kerja saya masih comot.. masih nak asah skil2 buat kerja cermat, teliti.... terima kasih banyak pada customer2 a.k.a kawan2, adik beradik yang banyak bagi sokongan 

Friday, November 16, 2012

ROOM Hunting~

Bos dah announce akan team kami akan pindah ke cyberjaya bulan depan... huhu bulan depan tu tinggal bape hari je lagi kannnn?!

Kusut! 

dah lama sungguh tinggalkan benda2 cari rumah sewa dan yang sewaktu dengannya nih.. tu pun dulu memang dah ada geng nak duduk sekali... kali ni.... sorang2 je nih..

tak tahu nak mula cari dari mana.... tapi macamana pun kene gak cari .. nampak atas map memang mampu nak ulang alik.. tapi yang menempuh hari2 ni tak sanggup! 

Sg Buaya,Rawang ----> Cyberjaya

 tak mampu rasanya nak ulang alik hari2... mau lobang poket gigil2 nak bayo minyak & tol hari2...

so option yang saya ada cuma sewa bilik dekat dengan ofis & balik during weekend.. at least kalau terpaksa balik lambat takla gigil nak drive jauh sangat. 

TAPI....

dalam masa yang sama berat hati nak tinggal asing2 dengan anak2 bulus tuh... yang paling penting surela berat hati nak duduk jauh dengan hasben! T____T

ada sapa ada tau bilik untuk disewa, yang dekat dengan cyberjaya?

tak mampu nak menyewa kat cyberjaya.. mahal beno!!

Monday, November 12, 2012

LIVE,LEARN,WORK & PLAY ~ Family Day 2012

bila dah hujung2 tahun ni mulala nak semput sebab nak attend sume company event.... dan bila company event ni maknanya compulsory to attend. Tak attend tanpa bukti kukuh bermakna nak jeopardise KPI diri sendiri... 3 big event is down , 1 more to go! Charity dinner dah sudah, Staff Luncheon pun dah sudah.... Family Day baru je sudah... Annual dinner je tinggal on Disember. 

1st time Family Day company ni... just a simple occasion. tempat pun cuma sepelaung je dari ofis, kat Oval Lawn sebelah Setia City Mall. tahun ni business unit kami dapat theme colour - Black. sama dengan Property north (penang)

Semangat ni pagi2 dah sampai.. tapi ramai lagi yang lagi awal dari saya.. hahahah... mujur parking senang nak cari.. Yang tak bestnya adalah keadaan yang super becak! mana idaknya tiap2 petang hujan turun mencurah2... hari sebelum event tu lagila seharian hujan.. walaupun haritu memang panas cantik tapi sebab kaki basah.. potong mood sungguh!

tarikan yang paling utama.....




v




v




v




v





v





Belon besar ni yang dari jauh dah menarik perhatian orang.. udahle seketul je... memang panjang berlengkor2 orang baris nak naik.. ada yang Q almost 3 hours, sekali sampai dekat turn dia gas dah abis! haru sungguh...

Gambar tu saya amik waktu Tan Sri naik rasmikan majlis. 

sebab aktiviti tak banyak..... ramai yang amik kesempatan g shopping kat City Mall sebelah tu...  bila dah dekat time makan kul 11 baru turun balik beramai2... nak balik awal tak boleh sebab attendance amik kul 12... huhu

Tuesday, November 6, 2012

'3+1 Kawan Setia' Musical Show

huhu.. after months of practising, facing ups and downs together... finally the musical show successfully presented in the Charity Dinner last Saturday..... we have wonderful time together, delivering wonderful performance, giving 200% of effort to make it success although we are not a professional dancer or actor / actress!


never believed i can dance! hihi... but don't ever imagine i can dance like professional dancers ya! sikit - sikit bolehlah.... ^_^  now we starts to missed each other already, all the music keeps on playing inside my head.. really a fever! 

Tuesday, October 30, 2012

akibat alpa seketika

bila dah hari - hari lalu jalan sama.. lama lama  kita jadi hafal semuanya dan mula ambil ringan pasal tumpuan pada pemanduan. Mulala kelopak mata ni asik berat je.. dugaan sungguh!

pagi tadi sebab nak hilangkan rasa mengantuk tahap gaban makanlah buah. sekarang ni ofis tengah buat health campaign.. so setiap isnin, rabu, jumaat akan dapat buah, buah gred A punya.. tu yang syok tuuu. semalam sibuk practice langsung lupa nak makan. bubuh dalam beg ingatkan nak makan kat rumah... tapi lupa juga.. tu yang boleh makan buah pagi2 dalam kereta... 

nak dijadikan cerita tengah syok2 layan buah pear sambil layan highway guthrie... tiba - tiba terperasan saya dah lalu bawah flyover yang tak sepatutnya saya lalu! alamak! terlepas exit!! 

terlajak perahu bolehla nak undur.. terlepas exit highway alamatnya melayangla duit bayar tol... sebab dah terlepas redha jela... nasib baik nilai  touch n go masih banyak...

hish camnela boleh tak perasan exit tu tah.... 

Tuesday, October 16, 2012

Mimpi jadi realiti

ish dah berkulat entri dalam draft folder.. bila nak start je menderu2 kerja datang... sudahnye simpan balik dalam draft

meh nak tunjuk menda idaman kalbu yang kita baru dapat baru - baru ni

v



v



v




v



v



tada!!!


mengancam sungguh kaler dia kan?! sekali tengok terus jatuh chenta pandang pertama.. sampai termimpi2 tau

bukan hadiah dari sesiapa.. kita beli sendiri... hadiah untuk diri sendiri, dari kecik teringin nak ada mixer macam ni.... gara2 selalu tengok rancangan masak. kagum dengan mixer yang dorang guna...pastu berangan nak ada mixer macam tu satu hari nanti.

dan hari itu akhirnya tiba.... lepas hampir 4 bulan menanti, barang ni sampai jugak kat malaysia....

terima kasih banyak kat kawan saya kat UK tu... sebab dia tolong realisasikan impian saya... dahla dapat murah pastu siap boleh bayar patkali pulak tuuuuu.. tak kesahla kene tunggu patbulan sekalipun... nak beli kat malaysia tak mampu dek.... riki harga semua cecah 3K.  o_O"

waktu nak beli pun pikir banyak kali... bayar tigakali pun menggigil juga nak bayo.. lagi mahal dari ansuran bulanan cik putih tu haaaa. tapi bila dia bagi offer boleh bayar patkali, tutup mata - order saja! lepas tu rearrange balik bajet... hihih... dasarrrrrr!!! order bulan 7 haritu dan patut sampai before raya, dah verangan nak buat kuih raya pakai mixer baru... sekali ada problem production kat kilang.... kenela delay.. orang lain surrender dah taknak tunggu sebab lama sangat.. tapi kita tunggu juga! dapatla diskaun seratus lagi!

percaya tak kita dapat mixer ni harga kurang 2K? walaupun cuma kurang 50hengget... kehkehkeh.. yang penting lagi murah dari kat malaysia!

walaupun kita bukan buat bisnes ke apa.. baking pun jarang2 sekali...tapi tetap nak jugak ada... nasib baik suami tak kata apa... phiewww.. agaknya sebab dia tau sangat bini dia ni gila kitchen appliances.. redha jela nakkkk.. dia gak yang untung sebab boleh selalu makan kek... ^_^

sekarang semangat nak mem'baking' tu ada lebey sikitlah...



mixer festaim  keluar kotak


hehe... ni dua kek pertama guna mixer nih... member ofis order kek marble, yang kaler gerlap tu bakar dalam oven, yang sebelah lagi tu suami pun nak juga kek malam tu juga.. sebab oven kecik dan tak larat nak tunggu lagi kita kukus je yang sebiji lagi... tu yang kaler cerah je.

next week projek baking 3 biji kek untuk anak buah.. 3 beradik nak sambut birthday sekali time raya haji.. 3 biji kek, lain2 rasa, warna dan perisa... harap dipermudahkan sebab next week full rehearsal musical show...




Monday, October 8, 2012

saya tak pandai melukis

tapi saya kerja dalam line yang kena melukis....

camno tuh?!

zaman serba canggih ni tak boleh nak bagi alasan....

banyak perisian komputer yang boleh membantu kita

tak pandai lukis pakai tangan silalah lukis pakai CAD

nak bagi cantik adjust pulak pakai PHOTOSHOP

nak bagi real lagi masuk pulak SKETCHUP, jadila objek 3D

tapi kebanyakan perisian memang tak diajar secara formal

pandai2la nak belajar kat mana.... kene rajin explore...






**motif ape ntah kuarkan entri cenggini........tengah tension buat design... meributkan otak mengerah idea.....

Saturday, September 29, 2012

surprise!! ..............tapi tak jadi T_____T

fuhhh semput mak ni taw.....

sabtu ahad kene keje... O_o tambah pulak dengan ada practice musical show straight dari jumaat lepas sampai jumaat minggu ni (selalu ade gak cuti2) adoiyai! rasa tak sempat nak tarik napas... 

pastu selasa lepas (25/9) birthday suami... dah berbulan2 saya pikir apa surprise nak buat untuk dia tahun ni... cadangan awal nak gi candle light dinner.. tapi lepas tambah tolak campur bahagi bajet tak mengizinkan... plan lak nak buat  sendiri.. tapi kat rumah jelah (dasar bini kedekut nak belanja laki makan kat luar! ahahaha) sekali awal sept aritu dapat practice schedule yang baru dan 25/9 ada rehearsal! 

ape ke malang benola hai......

pastu jenuh ligat pale otak ni pk nak wat ape... last last nekad amik cuti juga 25/9 tu tapi petang still kena datang ofis untuk practice. dalam pada tu masih planning nak wat apa.... 

rancangan awal saya nak hantar bunga dgn ferero rocher untuk dia kat ofis, jenuh google sana sini cari mana yang murah nak beli 1dozen rose bouquet + delivery ke ofis husband.. tapi bila tengok delivery charge... gulp?!  bouquet paling murah saya jumpa rm90 (roses 1 dozen) + delivery charge rm 35(tu paling murahle tu yang saya jumpa!) mahal gilos! matikla camni... time belum gaji tuuuuuu.... memang surrenderla nak beli dari florist... karang nak beli kek lagi... uhuk.. uhuk...

pastu pk lagi.... lama2 rasa malas nak buat apa2 surprise. nak biar je tarikh 25/9 tu  berlalu macam hari - hari lain je... tapi yelah tanak fikir pun dok susah hati juga..

udahnye nekad..

BELI  BUNGA + BUAT KEK + Hantar ke ofis suami melalui ofismate dia (sebab bukan boleh suka2 je nak masuk opis dia dalam kilang tu....) = SURPRISE!!!!


Jadi sebaik saja balik kerja hari isnin, masak dinner pastu terus buat kek. (saya sampai rumah biasa dah pukul 8mlm... so dah dekat pukul 10 baru start baking). Suami ingat saya buat kek tu untuk budak ofis sebab weekend sebelum tu saya bagitau ada budak ofis minta buatkan kek. ingat nak terus buat deco malam tu tapi memang tak larat sangat dah, siap2 buat layer balut dengan plastik simpan dalam peti sejuk. waktu tu belum call akak opismate suami pun lagi... dibuatnya dia cuti esok memang matikla....

malam tu siap termimpi2 lagi nak buat deco kek segala, punyela dasyat penangan nak wat surprise nih... yang ye nye risau deco kek tak jadi sebab first time nak buat!

Esoknya bersiapla macam biasa kunun nak g keje padahalllllll............ lepas hantar suami terus shoot ke kl. ya KL ...shootla sangat kannns kalau dah tersengguk2 jam tu bukanle laju mane boleh kete tu gerak...gagah kan diri juga i redah jam pagi - pagi sebab nak beli bunga untuk suami ai...  sweet tak? **blushing** gagah pegi sendiri sebab tahu saya boleh dapat sedozen ros yang cantik menawan dengan kos penghantaran yang florist nak charge tuu. 

dan memang telahan saya betul!

sebab saya 1st customer kedai tu maka nyonya kedai tu bagi diskaun... 1 jambangan bunga ros merah yang sangat cantik, dan paling penting harga sangat murah! cuma RM 35 sahaja!

meh tengok rupa bunga tu



v




v




v





siap ada 2 ekor model yang sangat curious! 

time dah sampai kl sambil jalan cari kedai bunga tu barula terhegeh2 nak sms opismate suami pasal rancangan surprise tuh.. mujurnya dia ok.. legaaaaaa.. lepas beli bunga laju2 balik rumah.. 1030am dah sampai rumah dan teruskan buat deco kek, gigil2 tahan nak buat, memang asal boleh jelah...


memang comot momotla rupa dia.. kalau chef pro tengok memang nangisla.....




Nila dia rupa kek yang comot tu... time dah buat tu rasa seganlah pulak nak antar sebab huduh! First time buat red velvet cake walaupun dah bertahun simpan resepi tu.. kalau tak silap dari tahun 2010 saya simpan resepi tu tapi takkkkkk buat2. Topping & filling guna cream cheese. 

elok je siap deco ni lebih kurang pkl 1, akak ofismate suami sms kata suami saya balik rumah dah.. puas dia halang tapi tak berjaya


hah?!


abisla musnah rancangan ku ini....... T_______T
waktu tu cuma terfikir nak sorokkan bunga jelah dulu.... yang lain redha jelah.... nak wat camne...
Suami balik sebab sakit perut so amik half day,mujur dia tak perasan bunga dalam masterbed bathroom.

sampaila petang sebelum saya keluar untuk practice bagi bunga tu kat dia, terperanjatla juga sebab tak sangka dapat munge... ^_^  kek cuma tunjuk kat dia tapi tak potong, suruh dia bawa ke ofis esoknya sebab dah cakap kat akak tu kan.... 

walaupun tak dapat bagi surprise macam yang dirancang, saya tetap happy dapat buat something yang dia akan ingat lamaaaaaa ^_^

Wednesday, September 19, 2012

DEMAM WAKTU CUTI ADALAH SANGAT TIDAK SERONOK

hari khamis lepas saya mula perasan coki behave lain macam. sangat tak active. biasa bila mama bangun pagi semua berebut2 nak suruh garu. tapi pagi tu dia duk senyap je celah2 almari, suspek dah dia demam tapi pegang badan tak panas, tapi telinga dia sejuuuuuuuk sangat, kaki dia pun sama...

budak2 ni memang tak pernah demam. jadinya memang takde spare ubat demam kat rumah. bila dah jadi camni gelabah rasa. apa mama ni boleh buat cuma suapkan air glukos kat dia. g keje hati gundah gulana.. pesan banyak2 kat dia... cepat sihat.. takmo sakit2.. 

hari jumaat.. dia gitu jugak... sabtu pun.... risau sungguh! hari sabtu mama masih kene keje sampai pukul 9 malam. siap pas kunci kete cam pas baton. pagi ayah g keje sampai kul 11.30, lepas tu mama pulak g keje... apa nak buat.. keadaan memaksa.. takle cuti

sabtu malam coki dah mula ok.. dah mau makan, lega sungguh rasa... susah hati kalau anak2 sakit kan.. lagi2 spesis tak boleh bercakap kat belah mana yang sakit.


..........................................

hari ahad mama g kenduri kat teluk intan ngan kawan (rumah bekas cikgu sekolah dulu), ayah  g kenduri kat slim river (kawan sekolah dia.. ala2 reunionla). sebab 2 - 2 sama penting jadi terpaksala bahagi 2.... pagi sebelum kenduri perut mama mula buat hal... pat lima kali keluar masuk bilik air... sambil drive ke teluk intan pun tahan sakit perut. nasib baik under control. 

makan kenduri pun tak banyak. takut perut lagi teruk meragam.. rugi sungguh rasanya sebab semua menu yang best! dah lama tak g kenduri lauk berhidang. rasa macam g kenduri kat ulu kampung... padahal kat pekan dah. salute betul katering tuh.

dah salam2 kenduri sebelum balik sempat g beraya lagik! dalam sakit perut pun masih ade mood nak g beraya kanns? hehe.... sekali sekala.. lagipun masa tu perut sekali sekala je mencerut. masih boleh tahan. takla rasa sepanjang masa nak ke toilet. cuma bila time dia mencerut tu rasa cam nak putus urat perut... huhu

waktu drive balik badan dah mula rasa tak selesa. memang rasa sengal sangat2.. biasa steady je.. setakat drive dari rawang ke teluk intan bukan jauh mana pun.. tak sampai 2 jam pun.  sampai rumah around kul 6, walaupun budak2 semua kerumun kaki terpaksa ignore sebab sangat2 tak larat. cuma pesan kat ayah minta tolong bagi makanan kat budak2. (sebenarnya budak2 tu bukan nak makan sangat... cuma masing2 gedik mintak perhatian). lepas tu memang terus tido. mimpi macam2 (biasa kalau mula demam memang mama ni mimpi macam2 benda pelik)

memang sahla demam... ruginya demam time cuti... terbengkalai sume kerja rumah.. T____T sakit sume badan.. terjaga mintak panadol kat suami dah dekat kul 10. terpaksalah dia kuar jugak malam2 tu... kesian juga kat dia sebab memang mama tak larat nak masak untuk dinner ke apa.

kuat sungguh virus demam yang coki bawak ni.. sampai jangkit kat mama... bila mama mula demam elok je dia terkinja2 sihat.. alhamdulillah... asalkan anak2 sihat...takpela mama sakit pun mama boleh carik ubat sendiri.. tau mana nak pergi minta tolong...

Friday, September 14, 2012

A 6-million Ringgit's Lobster

cemana agaknya rasa & rupa lobster rege 6 juta ye??

ehehe tajuk mesti mau gempak kannns

toksahle nak pening kepala mikir berapa besar lobster harga 6 juta ye
agak2 dia hidang lobster salut emas kotttttt

cam gini je rupanya



v



v



v



v



standard saiz lobster sajok

takde emas - emas bagai pun... kenapa pulak rege sampai 6 juta?

semalam company belanja lobster for dinner. lepas kejayaan dalam balloting day lepas... dalam balloting day to melibatkan jualan lebih kurang rm300 juta, semalam yang join lebih kurang 50 orang.. jadinya setiap lobster yang dihidang tu harga lebih kurang 6 juta le kannnnnn?! hihi 

sapa yang tetipu dengan tajuk jangan baling kasut pulak kat saya ya 

first time makan lobster sepanjang 29 tahun hidup ni... sesi meratah lobster dijalankan kat Lobsterman, SS2 PJ. pandai2la google kat mana restoran tu ya...  saya pilih menu Char-Broiled Lobster, time nak pick menu google dulu orang rekemen yang mana 1. dalam tu nampak cantik sangat.. siap ada seketul jagung bagai as side dish.. tapi bila dapat takde pun!!!! isk.. tipu! nasib baik lobsternye sedap

mujur bukan kuar duit sendiri.. kalau tak mau ai bukak pencak silat tak puas hati kat situ.. hahaha

bila start makan saya dah rasa lain macam ada macam pening sikit, tapi ignore je sebab maybe itu perkara biasa.. maklumla.. kita  ni tak biasa makan kan.... lama2 dah naik syeikh mengerjakan lobster tu, menda lain memang tak kisah dahhhh.. dasar buruk lantak!

tapi bila dah  makan desert (vanilla ais krim) rasa semua benda yang makan tadi dah duduk kat anak tekak! 

betul2 rasa nak muntah!

tapi cool lagi... yela bos2 besar pun ada lagi takkan nak buat scene kat situ kenn


dapat tahan sampai rumah, bila mandi time gosok gigi dia trigger lagi sekali.. memang takleh tahan dah... keluar semua menda yang makan tadi... huhu rugi sekor setengah lobster...

nak tido memang seksala sebab sementara nak lelap tu memang menahan muntah je... alahai...



ingatkan kita sorang je.... pagi ni sembang ngan orang lain ada 2 - 3 orang yang mengalami benda yang sama..


kenapa ya??


MISTERI.......

Wednesday, September 12, 2012

Thursday, September 6, 2012

Dalam diam - diam rupanya dia teringin jugak

setiap malam, anak - anak bulus semua memang tidur dengan kami.. jadi setiap hari jugalah bila nak tido masing - masing buat perangai degil menyorok sebab tanak masuk bilik.. sama macam anak2 yang banyak songeh bila suruh tido.. macam tu jugalah aly, coki, popok....

macam - macam taktik mama ni kene fikir bila masing2 menyorok. ketuk sikat, ketuk mangkuk wetfood, goyang bekas kibbles.. tapi kalau dah hari - hari taktik sama dorang ni pun imune!!! udahnye kene jugak terbongkok2 cari bawah sofa, belakang almari, bawah katil bilik belakang...

bila nak tidur masing2 ada port sendiri.. sampaikan kami rasa katil tu dah tak muat! kadang2 cramp kaki sebab bila salah sekor bersandar kat kaki tak sampai hati nak kalih. cumanya popok je kena kurung dalam carrier sebelah katil sebab dia ni extremely hyperactive! dah banyak kali bagi peluang kat dia tidur tanpa dikurung, tapi tak jalan! bila sume dia dah tidur mula lah dia mengacau.. gigit perut aly.. udahnye 2- 2 bergumpal.... tak jadi tido.. jadi nak taknak sumbat dia dalam carrier... amannnnnnn

gitulah tiap2 hari....

sampailah malam tadi, macam biasa panggil semua untuk tido.

mula - mula angkat coki, lepas tu cari aly tapi tak menyahut, cari kat tempat biasa suma takde..... disebabkan mama ni belum mandi dari balik kerja sebab berkuntau masak untuk dinner lepas tu dinner lepas tu terus sambung buat kek, KIV dululah cari aly... nak masuk bilik air perasan dalam carrier tu dah occupied tapi popok kat luar lagi masa tu...

dalam diam - diam ade yang teringin nak tido dalam carrier tu jugak rupanya........


meh tengok sapakah gerangannya...





v




v




v



ALY!!


eh gelap pulok... fon cap kucing la katakan..




nampak tak?! berapa punya sendat carrier tu bila si gendut ni duduk dalam tu... sampai kepala terkeluar!  ada hati juga nak duduk tempat sempit tu...

agaknya selama ni dia dok tengo popok je dok dalam tu lama - lama dia pun teringin..

sakit perut dok gelakkan dia cuba nak fitkan diri dalam carrier kecik tu

Wednesday, September 5, 2012

KEJUTANN untuk hasben

tengah  dok fikir.... kezutan ape nak buat untuk birthday suami tahun ni.... hadiah dah ade tinggal lagi tengah tunggu sampai malaysia... bunyi cam mahal je kanns?! tapi idakle mahal punn kalau benda yang sama beli kat malaysia lagi mahal, tapi sebab ada kawan tolong belikan kat negara asal dia.. jadi dapat murahle sikit.. cumanya sampainye tu lambatle sikit dari birthday dia nanti.. kalau agak2 dah dekat dengan anniversary kawen baru sampai, kira hadiah sekali dengan anniversary lah.. hahahaha! dasar bini kedekut! yela, belanja - belanja juga tapi ekonomi tetap kena jaga kannnnn.. 

korang ada idea dak nak wat kezutan apa?

meh share meh...





**ada masa lebih kurang 2 minggu ++ untuk sampai ke hari kejadian.....

Monday, September 3, 2012

dah makan tu pandai pandailala bersihkan

Agak - agak kan, korang sentap dak bila jiran tak jemput makan kenduri kawin anak dia tapi pinggan makan + cawan polisterin bersepah - sepah kat compound kita?

.............memang menyirap rasanya kan?! kami ni tak kisahle tak dijemput kenduri pun walaupun cuma selang 2 rumah takde luak pun. hak masing2 nak tentukan sapa yang awak nak jemput.

tapi bila pinggan makan & cawan tu bersepah kat compound kita.... tu yang buat darah kita ni menggelegak!


kepada semua bakal2 pengunjung rumah kenduri.... jagalah adab sopan juga waktu makan kenduri ye... kalau dah tahu awak tu makan di luar boundary rumah kenduri yakni diluar kawasan khemah2 yang disediakan, tolonglah angkat semula pinggan makan korang yang tak berapa nak berat tu letak atas meja bawah khemah yang disediakan tu.. walaupun compound rumah yang korang masuk tu pintu pagarnya terbuka luas, tak bermakna korang boleh suka suki nak tinggalkan sisa makanan korang.
tak semestinya penanggah tu nak tolong bersihkan rumah jiran tu sekali walaupun sampah tu sampah dari kenduri! dalam kes aku ni memang haramle dorang nak bersihkan! dahla sentap tak dijemput kenduri.. lepas tu kene pulak bersihkan sampah yang bukan kita buat... memang idakle aku nak pulang sume pinggan cawan tu balik.. ku bakor je semua.


belajar2 hormat harta menda orang walaupun rumah tu nampak macam rumah tinggal... janganla buat muka tak malu buat macam harta menda sendiri..

Tuesday, August 28, 2012

Lemau.. mabuk kuih raya....

masih dalam proses mendapatkan momentum kerja yang maximum.. lepas seminggu cuti raya.. lemau je masuk keje.....

nila dia manusia... bila keje tak cuti2 lemau sebab nak cuti...

dah lama sangat cuti lagi lemau rupanya bila nak start keje!! adoyai!

Alhamdulillah Aidilfitri kali ni disambut dengan penuh kesyukuran secara sederhana. kami suami isteri tak beli baju raya pun.. recycle jek baju yang sangat jarang dipakai.. tak sempat nak p sopingle katakan... pengajaran tuh.. lenkali soping raya sebelum puasa.. kihkihkih

balik kampung sabtu pagi, lepas sahur baru terkial2 nak pack baju.. nak cari barang2 yang cuma diguna setahun sekali. rumah memang tunggang langgang, tutup mata je.. sok balik dari kg baru kemas! budak 3 ekor pun ikut balik sekali.. tak sampai hati nak tinggal kat umah sampai seminggu... kat kg kene duk dalam cage, meroyanla masing2 sebab kene kurung.. nak lepas karang masing2 panik tengok orang ramai menyuruk sampai susah nak carik.. daripada pening kepala nak cari baik kurung jek! 2 hari terakhir kat kg baru lepaskan sekejap2 sebab dah tak ramai orang. dan hasilnya masing2 bawak balik kutu khinzir kat telinga!  mana idaknya.. bila dapat lepas semua explore kebun nenek...isk.. popok je takde.. agaknye sebab dia dok melenting2 je kat kebun, kutu pun tak sempat nak hinggap.. akekekeke

kuih raya emak pun sempat siapkan, mujur dah amik cuti siap2 hari jumaat.. memang pulunla siapkan biskut dari lepas sahur sampai tengah malam. agaknya kalau oven tu boleh bercakap memang menyumpahla dia sebab kene kerja sehari suntuk. semua sekali 5 jenis biskut, 2 adunan setiap satu (biskut sarang semut, tart gulung, chocolate chips, biskut nestum,  snow almond), dah hujung2 tu rasa ada lagi kederat buatkanla mak 3 biji kek (kek marble, kek coklat, kek chiffon). masukvraya kedua kebanyakan bekas biskut dah 'terang', bukan sebab ramai orang datang tapi anak2 buah yang bedal!! raya ke3 kitorang dah g kedai cari biskut lain pulok..

duit raya tahun ni bolehla bagi lebih sikit sebab dah tukar kerja.. walaupun tak dapat interim bonus sebab tak cukup haul.. T____T jadila.. dapat rasa sorang sikit...

memang aman tenteramla raya sampai tak heran pun nak charge telefon. charge pun habis bateri sesaje jek sebab kat kg susah gila nak dapat line. dari membazir bateri baik off je terus. lagipun chenta hati ada depan mata kanns.. lainla anak2 buah yang tengah mabuk bercinta tuh... masing2 gigih cari line telefon.. sanggup dok kat lorong depan rumah gelap2 kene gigit nyamuk asalkan dapat line telefon.

opssss.. nampak gaya memang lemau sungguh ni.. merepek merapu meraban je nih..

selamat bekerja semua!




**jangan meroyan ye maca tulisan banyak2 ni.. tak sempat pegang camera pun time raya  T____T





Thursday, August 16, 2012

Salam Aidilfitri



kepada semua yang sudi singgah ke sini.....

saya mewakili keluarga saya menyusun sepuluh jari mohon ampun kalau ada tersalah kata terkasar bahasa pada anda semua

semoga kita semua selamat pulang ke kampung dan selamat kembali semula nanti.




....blog akan berehat lama... 



Tuesday, August 14, 2012

Balloting day

balloting day @ orang putih kata 'hari pengundian' bukan mengundi pilihanraya ya.. ada sapa2 yang pernah melalui proses ni masa beli rumah? selalunya  melibatkan projek perumahan baru.

start dari 2/8 - 10/8 dah diadakan sales preview untuk Eco Glades di Cyberjaya, alhamdulillah sambutan menggalakkan dan senarai mendaftar lebih 2kali ganda dari unit yang ditawarkan. Ada 6 jenis rumah dari 3 fasa berbeza dilancarkan serentak. 1 fasa Superlink(starting rm1.1 M), 1 fasa SemiD(start rm1.7M), 1 fasa island(mix - superlink(start rm1.2M), semiD(rm1.9M), banglo( start  rm2.4M))

jadi semalam semua staff yang berkaitan dikerah untuk melicinkan proses 'ballot' ni. Masa mula2 dapat task memang blur tak boleh nak bayangkan amendela menatang balloting nih. Padahal tengah bagi explaination kat customer ni, time tu buat muke confident sudah...  waktu briefing pasal proses pun masih blur lagi.. cume fahamkan betul2 ape task saya.. proses keseluruhan tetap tak reti nak bayangkan (sebab tak pernah beli rumah kennnn)

akhirnya ahad lepas sampai jugak balloting day nih.. patut saya jadi sales assistant tapi sebab registration kaunter tak cukup orang maka tolonglah dorang dulu. keluar rumah kul 5 pagi tau! sebab kene kumpul kat ofis kul 6 & van hantar kami ke cyberjaya.. memandu waktu awal pagi memang mencabar.. jenuh tampar muka sendiri nak bagi bukak mata

Balloting day ni dibuat di Cyberview Lodge Resort & Spa, Cyberjaya. registration start 7.30 - 10.00am masa tu macam2 kerenah buyers boleh tengok. ada yang guna sampai 4 nama (wife / husband / anak / parents) dan kebanyakannya buyers cina. melayu boleh kira dengan tangan, india kurang 5 orang. selambe je dorang beli rumah juta2 ni. macam soping kat kedai runcit! ada juga yang datang as cash buyer!! boleh bayang dak orang beli rumah juta2 bayar cash? ada yang datang invitation letter takde.. yang tu memang mintak ampun takleh masuk ye. kena pastikan nama on invitation letter, purchasers detail form & pre assessment letter dari bank adalah dari orang yang sama. untuk balloting ni nak pakai proxy pun boleh dengan syarat ada authorised letter. kalau takde sila balik... ada yang register nama 2 kali dengan harapan nak dapat 2 nombor tapi kirim salam.. memang dapat 1 je sebab kami dah tapis siap2.. kalau nak dapat no lebih kene pakai nama orang lain.

ade tak buyer yang mengamuk sebab takle masuk? mestilah ada..... tapi nak wat camne.. dah memang takle... even kalau dia nangis guling2 pun kami takle bagi masuk

10.30am start cabut no. start dengan 5 lot banglo. dan lepas tu untuk superlink & semiD. lepas no dipanggil kene Q pula untuk masuk pilih lot yang disukai ya. time nila naik sakit tekak saya panggil no yang berkenaan sebab bila dah hujung2 ramai dah balik sebab lot yang dorang nak dah habis. Fasa island memang selling fast! fasa yang paling cepat habis! diikuti dengan superlink. paling slow fasa untuk semiD. cume semiD ye yang masih ada available lot waktu balloting tamat. 2 fasa lagi sold out dalam masa 4jam!

lepas buyer ni pilih lot, kene jumpa lawyer kami untuk handover booking cheque. Lepas tu dah boleh balikla. g cari loan sume siap2,   S&P akan sign dalam masa 1-2bulan.

bila dah hujung2 tu kaki memang dah rasa cam nak tanggal jek.. penat gilos! dan proses ni tamat lebih kurang pukul 3 petang. Kesian juga tengok ade sorang tu ada 3 nombor terlekat kat badan dia tapi 1 pun tak naik! sampaila hujung2 tu akhirnya kami kumpulkan no orang2 yang tinggal n cabut undi. semua yang tinggal tu dapatla unit semiD sebab tu je yang ada..

ada juga yang saya nampak ada sorang tu 4 kali kot no dia naik. memang pakat sedara mara adik beradik beli kottt.

Fuhhhh...... skang dah tau camne proses balloting.. lenkali kalau kene duty memang sapsapsoi jelah... hihi

hujung tahun ni Nov/Dec mungkin akan launch lagi 3 parcel. sapa2 minat bolehlah register nanti ya

boleh tengok di website ni ya ----> Setia Eco Glades





Monday, August 13, 2012

persiapan raya

ahad ni nak raya dah.. tapi persiapan raya saya masih kelam kelibut! 

baju raya tak de lagi 

kuih untuk mak pun tak siap lagi

kemas rumah pun belum lagi


.....termenung......


bilanya nak buat semua ni??

sepanjang bulan puasa ni tiap2 weekend kene keje T____T, kemuncaknya semalam saya kena kerja untuk balloting day (menatang apa balloting day ni? nanti citer dalam entry lain eh)... penat jangan cakaplah.. tahap nak pengsan dah rasanya 7 days direct kene kerja, sabtu dapatlah juga balik awal ... huhu. habis lari sume planning.... sebab cadangnya nak cari baju raya hari sabtu lepas, hari ahad pulak nak concentrate siapkan kuih raya mak. sekali hari jumaat jumpa bos ada discussion dia suruh keje hari ahad!! hari sabtu memang dah tau kene kerja sampai pukul 3

tahun ni tukang buat kuih raya mak bersalin, jadinya saya kenala take over.... harapan mak dah tinggi menggunung minta saya buatkan untuk dia.. tak sedap hati pula kalau tak buatkan... bila dah 3 tahun buat kuih sendiri rasa tak sedap pulak nak beli2 je... dulu2 saya banyak masa free time bulan posa tu yang rajin beno buat kuih.. bila dah kerja baru ni kebanyakan masa weekend saya fully occupied. lagi2 bila project dah launching... sume staff kene turun tolong buat sales duty on weekend. 

setakat ni dah siapkan sikitla kuih.. sume stok bulat2 n leper jek.. sebab tak jumpa acuan.. ada dalam kotak2 time pindah kot taklarat nak bongkar 1 - 1.. nak start buat tart gulung yang masih takde kederat lagi.. takkan sume jenis nak pulun hari jumaat. mau meletop oven saya tu... kalau tak pun dengan saya sekali blackout!


maka terpaksalah kensell nak buat biskut yang remeh temeh. kecuali tart nenas... That one cannot be avoided, a must have cookies T____T 



.......belek - belek kaledar sambil list down to do list untuk siapkan sume persiapan dalam masa yang suntuk ni.........



Thursday, August 9, 2012

boleh buat gambo pasport nih...


mama!

boleh popok pakai gambo ni buat pasport tak??








**first time dapat amik gambo budak2 ni dapat yang betul2 dia tengok camera.. kalau tak semedang mata pejamlah.. gambo goyang2lah....

Wednesday, August 8, 2012

kempunan nak makan sahur

ni cerita ahad lepas...

macam biasa kalau sahur biasanya saya panaskan lauk je. bila dah bukak lampu, aly-coki-popok memang jadi bertambah activela lagi - lagi si popok...

pagi tu dengan mamai2 bangun tido cuci muka dulu b4 nak panaskan lauk, bila keluar je dari bilik air nampak si popok lari dengan sangat laju (memang semedang dia lari laju macam kene kejo hantu) sepantas kilat dia lari lompat atas tudung saji dan terbang! terbang landing kat sofa depan meja kecik tuuu

waktu dia lompat ats tudung saji, tudung saji tu bergerak bawak sekali lauk bawah tudung saji dan......... terus terlungkup atas KARPET!!!!


uwaaaaaaaaaaaaa!!!!!


nampak tak kerosakan dah dibuat dek budak kecik tuu??


terlungkup semua... T______T


nak masak yang baru? masa tu dah pukul 520 kotttt mane sempat nak masak yang baru
sudahnya mama masak air sikit, bancuh horlicks 3in1..


kempunan nak ulang makan ayam masak hitam lagi....

Saturday, August 4, 2012

kereta pun mintak duit raya T______T

nampak gaya banyak bajet raya kena slash nih.. sebab kereta pun mintak duit raya! huwaaaaaaaaaa

start ari isnin lagi tiba2 clutch kete rasa cam longgar lepas tu susahhhhh sangat nak masuk gear. bayangkan nak masuk gear reverse pun jenuh pump clutch pat lima kali.. siap bunyi2 lagi pulak tu!
dari sehari ke sehari nak hantar ke wshop tak sempat2   kalau keja lama ikut suka hati nak keluar bila.... sekarang tak boleh... T_____T

sebab pagi tadi nak g keje rasa problem tu tambah kronik.. tengah2 highway takleh nak tukar gear o_O

dahla otot2 kaki ni masih sengal lagi sebab practice show tuh.. kene pulak jenuh pump clutch baru boleh tuka gear. rasa nak nangis dah tahu....

so minta tlg ofismate teman g bengkel, sebab nak tinggal kereta kat sana. baru ni bengkel call bagitau super looooooooong list mende yang problem.. so pick yang major dulu (pasal clutch + gear) plus servis. tu pun dah makan separuh bajet raya ai tau!


tu belum tukar 2 tayar belakang yang dah botak licin tuh!! nanges lagi T_________T

tukar tayar maka tinggal bape sen jela..... 

baju raya belum beli, kuih belum ada, duit raya untuk anak buah.... and the list goes on

sume perlukan RM










**minta - minta claim masuk b4 raya.. kalau tak memang tak berbaju raya la...

Friday, August 3, 2012

double joy and happiness

Nampaknya raya kali ni kene tambah lagi bilangan sampul duit raya untuk anak buah....

tahun ni kena sediakan 22 sampul duit raya + isinya sekali.. phiewwww! berpeluh maksu korang ni tahu?! tapi takpelah.. bukan selalu... 

alhamdulillah rabu lepas, cucu mak saya bertambah lagi menjadikan 22 orang semuanya.. dan baby girl kali ni dari abang saya.. anak ke 4 (dah kira bongsu le ni) tapi terpaksa lahir memalui pembedahan caesarean sebab uri kat bawah....  


.......tapi maksu ni tak sempat g melawat lagi T_____T padahal bukan jauh sangat punnnn cumenye sebab bulan puasa ni rasa masa berlalu cepattttt sangat. maybe hari ahad baru boleh g melawat

semalam pulak dapat 1 lagi berita gembira, kakak ipar (kakak suami) pun dah selamat bersalin anak sulung, baby girl juga. Dia pun terpaksa bersalin melalui caesarean sebab baby terbelit tali pusat.... alhamdulillah semuanya selamat.. yang ni lagile tak tahu nak g melawat bila! huuuuu


esok dahla kena kerja! uwaaaaaaaaa 


anyway congrats to both family on ur new bundle of joy! moga membesar jadi anak bijak, solehah,   sihat..... 








**kalau nak g melawat baby - baby ni kene saya perlu siapsediakan perisai hati, keringkan hati, tabahkan hati.... for sure orang akan tanya "kau bila lagi??", kalaulah saya sendiri boleh tentukan bila anak kecil tu akan tiba dalam hidup kami..  

Wednesday, August 1, 2012

bolehla bajet retis lepas nih.. kehkehkeh

ade pulak yang muntah hijau tgk tajuk kanns


kihkihkih

sebenarnya saya dinominate untuk satu musical show, untuk Annual dinner & charity dinner company. mende ni memang dah jadi tradisi kat sini.. persembahan Annual dinner memang dibuat oleh staff - staff yang dikumpulkan dari semua business unit seluruh malaysia dan luar malaysia. Pemilihan samada secara sukarela @ dinamakan oleh orang atasan, ni untuk supporting cast. Untuk main cast committee siap buat casting 3 hari untuk pemilihan. Oleh kerana saya salah seorang orang baru kat dalam department ni makanya memang obviouslah saya kena! huhu


dah bertahun tak involve benda gini... last saya ada persembahan pentas ni time sekolah menengah,  15tahun dulu kottttt! itupun buat persembahan bodo - bodo jek.. nama pun budak2, yang ni??

adeh... nervous! siap ada professional choreographer untuk musical show ni untuk train sume pelakon - pelakon amateur nih.. 

yang bestnye saya bukan dalam golongan orang yang kene menari

yang tak bestnya saya ada dialog yang boleh tahan panjang!

bila dah nervous sume tunggang langgang, yang mula2 dah ingat terus terabur... T______T 

respek betul dekat main cast yang boleh ingat semua lines yang banyak tuuu, kita yang baru 5-6 lines pun dah berterabur


hoho.. ada pat bulan lagi untuk practice, this week baru separuh 1st scene

harap2 malam ni boleh ingat betul2 semua lines... kalau tak mampus kene drill dengan director!

o_O"

Tuesday, July 31, 2012

kenapa saya tak berniaga

sebab memang takde bakat kottt.. heheh

satu lagi sebab dan yang paling obvious sekalilah.. 

sebab saya tak sampai hati nak letak harga! 

ada juga saya buat part time design job dulu sebab ada masa dan ada kemahiran, nak buat bisnes lain modal pulak takde. tapinya bila client minta buat quotation mulala garu kepala nak letak harga

bila dah letak harga.. padam pat lima nam kali... 

bila dah letak harga final tunjuk kat member dia gelak je... tau dia kata apa?

"kau ni nak buat kerja amal ke apa??" 

pernah juga exbos saya tegur, waktu tu saya dah siap wat design, tapi saya tak tau bagi harga berapa. Dia bagi suggestion tapi saya rasa berat hati nak charge banyak tu last2 saya charge cuma separuh dari sugestion je

sebab..


TAK SAMPAI HATI


hahaaha...


bila sembang2 ngan adik beradik ni masing2 pakat gelak la sebab semua ada masalah serupa... 

agak2 menurun dari sapala sifatt tu ye

dulu pernah juga kitorang suggest kat mak buka kedai runcit kat kg sebab kedai kat kg tu serupa macam takpayah buka pun takpe sebab barang banyak takde, tapi mak tak nak sebab mak kata nanti ramai orang amik kesempatan 'masuk buku' sebab mak jenis mudah kesian kat orang!

sekarang anda dah tahu mana datang rasa TAK SAMPAI HATI saya tu? 


dan sebab tula kami adik beradik takde yang meniaga sendiri... kalau ada yang mencuba pun sume bermusim jek.. hihi

Thursday, July 26, 2012

jalan alternatif

sejak - sejak kerja tempat baru ni saya terpaksa rajin cari jalan alternatif, kalau dulu ada juga tau tapi tak guna sebab lebih selesa guna highway, kalau terdesak baru saya ambil jalan alternatif.. tapi memang jarang sangatla.

berbeza sejak saya  kerja baru ni. memang ada highway dan boleh kata sampai depan pintu ofis.. tapinya banyak sangat tol dan pastinya mengeringkan poket saya! kira serupa macam tak payah tukar kejela kalau gaji tolak dengan duit tol nih.. mana taknya sehari pergi balik hampir capai  rm13.. kalau sebulan? belum minyak lagi.. walaupun pakai kete kecik tetap kene isi minyak kan?

jadinya memang saya tahap terdesak cari jalan alternatif, yang saya boleh jamin sampai tepat pada waktunya, dengan minimum kos tak kira dari segi tol & minyak. tapi saya kene korbankan sikit bab masa.

so jalan alternatif yang saya jumpa takla beza sangat dari segi jarak dengan kalau saya guna highway.. tinggal lagi kalau guna highway boleh tekan sampai maximum speed. beza jarak tak sampai 10 km pun. sebab tu saya tekad guna jalan alternatif ni sebab saya cuma bayar tol rm 4.40 je sehari. kan ke dah jimat banyak kat situ? phiewwwww....


Tapi.......



bila sampai bulan Ramadan ni mula masalah timbul sebab banyak sangat pasar ramadan dekat jalan yang saya guna.... T____T nak ikut highway, bila fikir kos memang peningla.. sebab dari rm 13 hari biasa kalau bulan puasa jadi rm15! o_O'

kenapa jadi rm15? sebab bulan puasa saya tak boleh ambil risiko keluar tol rawang sebab memang confirm jam teruk! sapa - sapa yang biasa lalu jalan ni memang taula keadaannya macamana...mau berbuka dalam kereta pulak.. jadi saya akan keluar tol bukit beruntung dan patah balik ke Sg Buaya..

setakat ni bila lalu jalan alternatif memang saya sampai rumah 6.30 dan keatas.. memang kelam kabutla nak prepare makanan untuk berbuka.. masa ni penat memang letak tepila.. kalau kira penat memang alamat berbuka makan kurma jela..


Friday, July 20, 2012

8.00am - 5.00pm

itu waktu bekerja saya sepanjang bulan Ramadan ni.. tapi masih dok garu - garu kepala yang takde kutu pun, sebab nak  cari ilham..

bukan budak nama ilham ye.. budak nama ilham memang takdela dalam hidup saya pun.


kisahnye nak cari ilham nak g keje kul bape... T______T

before ni dok tanya member ofis waktu keje camne bulan puasa, dorang kata masuk keje sama, balik awal sejam tapi takde rehat tengahari... so saya ok jela... tak kisah pun takde rehat tengahari sebab bukan makan pun kan?

sekali petang semalam dapat email rasmi dari GHR kata waktu keje 8-5!! uwaaaaaaaaaaa


sekarang masuk kul 9 saya kuar umah kul 7... tak dapat nak bayangkan ai keluar rumah kul 6 o_O


ada sapa2 nak pinjamkan helikopter ke.. jet ke.. ajar ilmu terbang ke.. ilmu pergerakan sejenak ke... pinjamkan pintu suka hati pun boleh.. huhu


bestnye kalau boleh bermalas malasan kat rumah macam budak - budak ni. pastu dapat makan free.. 

......sigh......



hidup tetap perlu diteruskan, tekadkan hati.. anggap jela Rawang ke Meru tu cuma sepelaung.. T_____T

Sunday, July 15, 2012

Sunflower blooms at Setia Eco Park

 

 It is the blooming season for sunflowers again at Sunburst Plateau in Setia Eco Park !!! so to those who admire this feature, don’t miss this opportunity and please visit this charming feature with your family and friends on this coming weekend. It will be nice to have a family portrait with the back drop of this Sea of Yellow!


 






it only blooms in a short period only.. so don't wait until the flowers turns to brown colour! hehe

Friday, July 13, 2012

Samseng kenit

kita sering tertipu dengan apa yang kita lihat kan? kadang - kadang apa yang kita lihat tak seperti yang kita fikir.. ada perkara yang tetap perlukan penjelasan agar kita tak salah faham dan memburukkan keadaan

samalah jugak macam budak ni


v


v


v


adorable kan? muka inesen jek.. macam hari - hari kena buli dengan kakak & abang



...........tapi tolonglah jangan percaya 100% kalau budak ni datang mengadu macam kene buli kaw - kaw kat rumah 

sebab sebenarnya dia yang jadi samseng!

tak padan kecik.. kenit....

 dengan tv pun dia buleh ajak gaduh! isk.... tengah main2 nampak mende dalam tv tu active semacam je mulala nak kembang bulu



 super & hyperactive! adoyai! penat betul nak melayan dia tak reti dok diam, nak amik gambo memang susah nak daoat yang statik.. sume jadi blur sebab asik bergerak.. udahle camera mama ni bukan canggih beno. bila kena kurung dalam carrier dia punya mengamuk sampai terbalik2 carrier tuh!

 kadang - kadang abang ngan kakak baring senang lenang tayang perut dia selamba je terkam gigit perut! lagi - lagi dengan aly.. memang semedang kena.. tak senangla abang tu nak bersantai mintak mama garu perut. bila aly dah react pandai pulak dia lari... pastu dia cuba nak divertkan attention aly tu.. dia buat2 garu begla, main benang kat baju mama la.. gambar atas tu dia baru lepas gigit perut alyla tu.. pastu tau takut bila aly dah bangun nak gaduh.. selow je naik atas bantal tuh

raja gigit memang bagi kat dia jela. bukak je mata nak mengigitttttt je kerja dia. dah macam2 cara kitorang buat nak kurangkan kadar gigit dia tapi hampeh! 

kadang2 kene statik je n tahan sakit nanti dia dah bosan sebab takde respon dia stopla


tapi saya sangat bersyukur, bila dia datang aly & coki bertambah active tapi kene relakan rumah jadi tunggang langgang... T_____T

Wednesday, July 11, 2012

day trip to UK

Sabtu lepas dapat rare chance pegi UK naik bas.. ehehe korang pun mesti dapat agak bukan United Kingdom kan?! jadah ape g UK naik bas?? dah le tu sehari je lak tu.. hehe


sebenarnya sabtu lepas saya bertugas untuk Club House ofis saya ni. bawa residen ke UK Farm, Kluang je...  2 bas penuh! rasa zaman sekolah g rombongan naik bas ^_^ tapi ianya aktiviti yang sangat menarik! Seumur hidup saya nila 1st time g rombongan g ladang.. bawak orang kaya - kaya pulak tu.. hihi... walaupun saya anak kampung, saya tak pernah ada peluang nak bergaul dengan kambing.. ya kambing, sebab family saya lebih kepada tanaman, bukan ternakan. ada takde bela ayam je dulu tu pun takat pat lima ekor.. sekarang lagila.. setakat bela kucing je! hahaha



sedikit pasal UK Farm (dari website diorang)


"UK Agro Resort is situated in the southern state of Johor, Malaysia within the Kluang Modern Agriculture Project (Projek Pertanian Moden Kluang) under the auspices of the Ministry of Agriculture and Agro-Based Industry, Malaysia.
Located in UK Agro Resort is UK Farm, which has the reputation of being Malaysia’s largest goat and sheep farm, with 100 acres of grazing land for 4000 sheep. It is a self-sufficient integrated farm practising the most modern techniques in goat and sheep rearing. We also have 15 acres of passion fruit and an on-site passion fruit manufacturing station.
At UK Agro Resort, we aim to provide visitors an authentic and memorable farm experience while showcasing the modern techniques involved in 21st century farming. For that reason, we offer a wide range of facilities that cater to your individual needs such as restaurant, farm mart, conference room, chalet, dormitory, barbeque area, open stage, camp site and karaoke."

memang banyaaaaaakkkkkk sangat kambing kat sana, dan selain dari kambing UK Farm ni ada banyak sangat Passion fruit @ Markisa. actually UK Farm ni pernah jugak masuk JJCM. tapi time kami kesana dia tak hidangkan pun daging kambing.... T_____T


jomla layan gambar



patung kambing yang sangaaaatttttla besar.. abeh semua orang nak amik gambo ngan dia



 geram je tgk markisa bergantungan.. awas ya. kalau terpetik sekalipun... memang kena bayar 200la eh

 really huge farm! by the way, markisa fruit juice yang dorang produce memang sangat sedap!

 satu2nya kambing yang nak pose utk camera saya.. ^_^

 dasar jakun... berebut2 nak bergambo peluk anak kambing

 kesian anak2 kambing ni.. menyusu pun dari tong jek
 ada juga herb farm.. tapi tak terjaga.. sedih betul tgk condition dia


marvellous passion fruit juice!
kat sini ade sample rumah orang asli jakun.. dan penghuni sebenar pun ada juga cuma masa tu kebanyakan dorang balik rompin

ada banyakkkkkkk sangat lavender.. suka..suka... ^_^

 mini zoo juga ada... tapi tak berapa menarik yang ada cuma burung, beruk sekor, arnab, ayam hutan, burung merak, landak

 ostrich juga ada.. tapi demand oh!! daun2 yang orang feed yang dah jatuh dia tamo makan dah!


mushroom house.. 


motip amik gambo kuda ni??

sebenarnya kuda ni bertugas bila ada orang amik pakej kereta kuda. 15 minit juga saya tenung dia dalam panas2 tu.. terasa sangat kesian, dahla cuaca sangat panas pastu ada pulak mende sendal dalam mulut dia tu... nampak sangat dia stress

kambing - kambing sangat behave + berdisiplin sekali halau je semua pandai beratur balik ke kandang.


overall pusing farm yang sangat luas ni ambil masa lebih kurang 3 jam. memang penat gila.. masing2 dah sama bau dengan kambing! muahahahahahaa

dan bila nak balik tu dapat free stuff lagi.. aiskrim susu kambing, sedap tapi bila dah hujung2 tu dalam mulut rasa kambing! wekkk T__T, muffin tu pun produk susu kambing jugak tapi sedap! rasa cam chiffon cake pun ada.


sesekali g rombongan camni syok jugak... plus sape nak bagi kan, g jalan takyah bayar fee apa - apa siap bagi upah lagi.. hihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"