Saturday, September 29, 2012

surprise!! ..............tapi tak jadi T_____T

fuhhh semput mak ni taw.....

sabtu ahad kene keje... O_o tambah pulak dengan ada practice musical show straight dari jumaat lepas sampai jumaat minggu ni (selalu ade gak cuti2) adoiyai! rasa tak sempat nak tarik napas... 

pastu selasa lepas (25/9) birthday suami... dah berbulan2 saya pikir apa surprise nak buat untuk dia tahun ni... cadangan awal nak gi candle light dinner.. tapi lepas tambah tolak campur bahagi bajet tak mengizinkan... plan lak nak buat  sendiri.. tapi kat rumah jelah (dasar bini kedekut nak belanja laki makan kat luar! ahahaha) sekali awal sept aritu dapat practice schedule yang baru dan 25/9 ada rehearsal! 

ape ke malang benola hai......

pastu jenuh ligat pale otak ni pk nak wat ape... last last nekad amik cuti juga 25/9 tu tapi petang still kena datang ofis untuk practice. dalam pada tu masih planning nak wat apa.... 

rancangan awal saya nak hantar bunga dgn ferero rocher untuk dia kat ofis, jenuh google sana sini cari mana yang murah nak beli 1dozen rose bouquet + delivery ke ofis husband.. tapi bila tengok delivery charge... gulp?!  bouquet paling murah saya jumpa rm90 (roses 1 dozen) + delivery charge rm 35(tu paling murahle tu yang saya jumpa!) mahal gilos! matikla camni... time belum gaji tuuuuuu.... memang surrenderla nak beli dari florist... karang nak beli kek lagi... uhuk.. uhuk...

pastu pk lagi.... lama2 rasa malas nak buat apa2 surprise. nak biar je tarikh 25/9 tu  berlalu macam hari - hari lain je... tapi yelah tanak fikir pun dok susah hati juga..

udahnye nekad..

BELI  BUNGA + BUAT KEK + Hantar ke ofis suami melalui ofismate dia (sebab bukan boleh suka2 je nak masuk opis dia dalam kilang tu....) = SURPRISE!!!!


Jadi sebaik saja balik kerja hari isnin, masak dinner pastu terus buat kek. (saya sampai rumah biasa dah pukul 8mlm... so dah dekat pukul 10 baru start baking). Suami ingat saya buat kek tu untuk budak ofis sebab weekend sebelum tu saya bagitau ada budak ofis minta buatkan kek. ingat nak terus buat deco malam tu tapi memang tak larat sangat dah, siap2 buat layer balut dengan plastik simpan dalam peti sejuk. waktu tu belum call akak opismate suami pun lagi... dibuatnya dia cuti esok memang matikla....

malam tu siap termimpi2 lagi nak buat deco kek segala, punyela dasyat penangan nak wat surprise nih... yang ye nye risau deco kek tak jadi sebab first time nak buat!

Esoknya bersiapla macam biasa kunun nak g keje padahalllllll............ lepas hantar suami terus shoot ke kl. ya KL ...shootla sangat kannns kalau dah tersengguk2 jam tu bukanle laju mane boleh kete tu gerak...gagah kan diri juga i redah jam pagi - pagi sebab nak beli bunga untuk suami ai...  sweet tak? **blushing** gagah pegi sendiri sebab tahu saya boleh dapat sedozen ros yang cantik menawan dengan kos penghantaran yang florist nak charge tuu. 

dan memang telahan saya betul!

sebab saya 1st customer kedai tu maka nyonya kedai tu bagi diskaun... 1 jambangan bunga ros merah yang sangat cantik, dan paling penting harga sangat murah! cuma RM 35 sahaja!

meh tengok rupa bunga tu



v




v




v





siap ada 2 ekor model yang sangat curious! 

time dah sampai kl sambil jalan cari kedai bunga tu barula terhegeh2 nak sms opismate suami pasal rancangan surprise tuh.. mujurnya dia ok.. legaaaaaa.. lepas beli bunga laju2 balik rumah.. 1030am dah sampai rumah dan teruskan buat deco kek, gigil2 tahan nak buat, memang asal boleh jelah...


memang comot momotla rupa dia.. kalau chef pro tengok memang nangisla.....




Nila dia rupa kek yang comot tu... time dah buat tu rasa seganlah pulak nak antar sebab huduh! First time buat red velvet cake walaupun dah bertahun simpan resepi tu.. kalau tak silap dari tahun 2010 saya simpan resepi tu tapi takkkkkk buat2. Topping & filling guna cream cheese. 

elok je siap deco ni lebih kurang pkl 1, akak ofismate suami sms kata suami saya balik rumah dah.. puas dia halang tapi tak berjaya


hah?!


abisla musnah rancangan ku ini....... T_______T
waktu tu cuma terfikir nak sorokkan bunga jelah dulu.... yang lain redha jelah.... nak wat camne...
Suami balik sebab sakit perut so amik half day,mujur dia tak perasan bunga dalam masterbed bathroom.

sampaila petang sebelum saya keluar untuk practice bagi bunga tu kat dia, terperanjatla juga sebab tak sangka dapat munge... ^_^  kek cuma tunjuk kat dia tapi tak potong, suruh dia bawa ke ofis esoknya sebab dah cakap kat akak tu kan.... 

walaupun tak dapat bagi surprise macam yang dirancang, saya tetap happy dapat buat something yang dia akan ingat lamaaaaaa ^_^

4 comments:

Suara Kalbu said...

Allollololoo...so suwitttttttttttttttttttt

~mrs azmi~ said...

@Suara Kalbu: ehek.. **blushing**

akubiomed said...

Yang penting effort. Yang disambut tentu merasa terharu. :-)

~mrs azmi~ said...

@akubiomed: rasa tak seronok nak biarkan hari bermakna berlalu macam tu je... jadi kita cubala buat something ^_^

nak buat tiba2 karang kate buang tebiat pulok! haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"