Friday, December 30, 2011

entry penutup tahun 2011

selamat tinggal 2011

tahun yang payah untuk diharungi....

tapi tetap menggagahkan diri menempuhinya demi kelangsungan hidup.....

sekarang sedang menyediakan diri untuk menyerap segala halangan dan cabaran tahun mendatang yang saya jangka lagi hebat dari tahun ni

namun saya berserah segala - galanya pada yang maha Esa, dia yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya

selamat datang 2012!



**hari terakhir bekerja ditahun 2011 saya dah siap kemas meja! hihi


Wednesday, December 28, 2011

Bau asheeem poojaan hatiku!!!


budak ni memang gedik...

bau asheeeem ketiak ayah adalah antara yang menjadi poojaan hatinya... ^_^

tapi tak dapat ketiak ayah dapat baju pun jadilaaaaaahhhhhhh

Wednesday, December 21, 2011

Tuesday, December 20, 2011

aly hilang ~ Part 2

boleh pulak main part - part eh?! semalam tiba tiba kerja datang macam tsunami.. langsung lumpuh nak online lama2.. isk

okeh sambung2.....

Pagi ahad cam biasa budak2 ni sibuk bising - bising kat telinga mintak keluar walaupun mama dia ni tak larat nak bukak mata, sudahnya suami yang bangun bukakan pintu sliding bagi dorang keluar around pukul 730am. Tanpa sangsi, risau atau apa2 perkataan seangkatan dengannya saya sambung tidur... haruslah manfaatkan weekend kanns?

dalam pukul 9 lepas siap buat sarapan perasan juga aly tak mengendeng macam selalu, biasa dia memang akan keluar masuk rumah lagi - lagi kalau saya di dapur dengan harapan dapat makan wetfood! cuma coki yang menggeleseh tak sudah2..

selesai sarapan around 1030 - bermalasmalasan - sambil tengok tv - masih pelik aly langsung tak nampak bayang tapi sebab tau pintu pagar rapat, mesti dia tengah seronok lepak bawah kereta kotttt. Kat pintu pagar ada pasang jaring hijau tinggi 1setengah kaki jadi dia memang tak pernah melompat lepas jaring tu + perot boroi takut tak lepas jeriji pagar! hihi

tapi bila dah kul 1130 masih tak nampak bayang budak gendut ni masuk rumah terus tak sedap hati. Bangun pegi check kat depan, mula - mula intai kut grill je tapi tak nampak, sudahnya keluar jugala, check semua tempat - bawah kereta - seluruh pelosok compound rumah yang sekangkang anak kera tu tapi takde!!!!

masa tu dah pucat dah.. tapi masih positif pikir mungkin dia dalam rumah - tertidur kat bilik belakang - lepas tu terkunci - atau ada sudut2 lain dalam rumah - sebab aly ni jenis tak bersuara.. walaupun kita panggil cara dia respon samada menoleh pada kita atau gerakkan ekor & telinga, susaaaaaah sangat nak dengar dia mengiau jadinya lagi susah nak cari dia sebab dia tak menyahut! setiap sudut rumah cari dia, hatta bawah katil - celah lemari - atas para - dalam kabinet tapi masih TAKDE!!

budak gendut macam aly kalau menyorok dalam rumah pun obvious sangat! nak masuk bawah sofa pun tak lepas.

benda yang saya takutkan akhirnya jadi juga. aly hilang tanpa jejak! terus siap2 nak cari dia kat luar. masa tu memang hati memang dah gundah gulana sebab tak tahu nak mula cari dari mana sebab dia kucing indoor yang tempat melepak cuma dalam rumah! kalau kucing outdoor mungkinlah dia ada spesifik tempat yang dia suka lepak. Yang tambah misteri pintu pagar rapat, lubang2 yang biasa dia dapat curi keluar sebelum ditangkap semula semua tertutup rapat.

memang masa tu jadi helpless pegila cari keliling rumah, sepanjang jalan tapi tak jumpa, tanya kat jiran depan rumah yang memang dari pagi dia ada kat luar rumah pun dia tak nampak, habis bawah2 kayu, zink saya selak cari aly, belakang rumah orang.... tapi tetap TAKDE! air mata dah macam air terjun

suami bawak kereta pusing dekat jalan2 terdekat. sebab mungkin aly lari lagi jauh sebab ketakutan nampak budak2 main kat jalan. Walaupun aly besar & gendut, tapi penakut! hatta orang lalu depan pagar pun dia dah mencicit lari masuk rumah, kalau budak2 ramai lagila dia allergic! suami sampai rumah balik tetap dengan jawapan sama... TAKDE

masuk dalam rumah - masing2 diam- layan perasaan sendiri - rasa patah jiwa-luluh hati-terus peluk coki.....

sambil usap2 coki cakap dengan dia "adik panggilla abang... suruh abang balik.."

10 minit sekali saya keluar panggil Aly. termenung kat depan rumah tapi masih sama.....SEPI

petang tu mendung nampak macam nak hujan lebat, bertambah risau hati ni. manalah Aly berlindung kalau hujan ni. manalah dia menyorok kalau ada guruh kuat..

menjelang malam, harapan saya makin pudar... suami akhirnya tutup pintu rumah yang sebelumnya saya biarkan terbuka sepanjang hari.. biar senang Aly lari masuk, biar saya orang pertama yang nampak dia muncul depan pintu.. tapi HAMPA

malam tu rancangan "Untamed & Uncut" tv9 tayangkan pasal anjing yang terjerumus masuk dalam lubang sedalam 180kaki. Rescuer suma dah rasa macam putus asa sebab usaha dorang banyak yang gagal tak dapat naikkan semula anjing tu.Owner yang sangat attach dengan anjing ni cakap "dia adalah sebahagian dari hidup saya... saya seperti hilang separuh jiwa bila mengenang keadaan dia seperti itu..."

terus suami cakap... "samalah pulak...."

masa tu dari saya elok diam terus menangis balik.... memikirkan apalah yang Aly makan dan mesti dia kelaparan. Aly sangat memilih makanan, tikus memang tak pandanglah, tangkap tikus kecik pernahlah.. tu pun duluuuuuuuu, ayam mentah n ayam mentah? takde efek kat dia..ayam rebus tak laku, frieskies biasa tak jalan, whiskas biscuit tak laku, nasi gaul ikan bilis?? lagila tak pandang! hati mak mana yang tak risau pikir...

malam tu saya dah fikir nak buat flyers announcement pasal aly. at least orang dekat2 ni maybe ada yang pernah ternampak dia... tapi ada jugak terfikir mungkin aly kena culik - tapi macam susah nak jadi sebab dia bukan jenis yang mudah didekati melainkan orang tu tangkap guna jaring! ahhh KUSUT!!!

orang yang tak faham mesti kata saya tak betul menangisi seekor kucing! dia bukan kucing.. dia anak saya! macamana orang panik sebab hilang anak, macam tulah keadaan saya...setiap sudut dalam rumah mengingatkan saya pada dia....

"ALY, adakah mama masih ada peluang menjaga kamu nak? balikla nak... mama risau sangat.. "

menjelang tengah malam habis cerita MERLIN suami keluar semula, ikhtiar terakhir katanya..
mungkin sebab dah tak tahan tengok bini asyik menangis! dengan bantuan jiran, mereka meredah malam mencari kelibat yang sangat saya rindui....

hampir jam dua belas, suami bergegas membuka semula pintu pagar, gril dan pintu rumah. seperti ada isyarat positif, saya dengan harapan menanti....

alhamdulillah.....

tepat jam duabelas, ALY selamat pulang ke pangkuan kami. seolah - olah menjadi hadiah ulangtahun perkahwinan kami yang ketiga..syukur....syukur padamu YaAllah.. 16jam yang menyesakkan dada...

suami nampak kelibat dia di dalam kawasan rumah jiran, menyorok di bawah rimbun pokok, ketakutan.

coki tak habis - habis menghidu aly, mungkin banyak bau yang pelik

masuk je rumah terus minta makan! kelaparan 16jamla katakan..... adik pun dapat tempias dapat makan wetfood jugak..

Lega..... boleh mama tidur lena dan hadiri temuduga keesokannya dengan lapang dada + sambut anniversary dengan gembira ^_^

**sekian**

Monday, December 19, 2011

aly hilang~ MIA~ mama dah berjurai2 airmata



gambar - gambar sehari sebelum kejadian

semalam, budak ni hilang... seakan langit runtuh dibuatnya... patah jiwa mama... rasa hilang separuh jiwa... air mata jangan cakaplah... asal duduk, usap si adik air mata pun automatik turun pilu mengenangkan anak.



***esok saya sambung cerita ya...***

Friday, December 9, 2011

Wednesday, December 7, 2011

betul2 rezeki turun dari langit nih...

petang semalam lepas balik kerja nampak sampul surat ni atas meja


ada rasa malas2 nak bukak sampul sebab surat2 yang datang ke rumah ni kebanyakannya surat bank mintak utang! huwaaaaaaa

tapi buka jugala takut ada outstanding apa - apa ka.. ejen ngelat bawak lari duit premium ai ker.... tapinya tetap mushkil sebab insuran dari bank ni saya dah terminate bulan 10 lepas. polisi insuran yang cuma bertahan 3 bulan (ambil paksa rela pun sebab include dalam loan)

bukak2 sampul..


eh?! confius... cek ape nih??




takdela banyak mane pun. tapi tetap terkejut dapat cek tiba - tiba, effortless!!

alhamdulillah... rezeki aly ngan coki gak kot, bolehla bawak budak - budak tu g cucuk

Wednesday, November 30, 2011

30.11.11

syukur....

masih punya peluang bernafas untuk terus memperbaiki diri sebagai khalifah Allah diatas muka bumi ini

kalau masa sweet 17th dulu kemain lagi dok fikir macamanala rupa nak sambut 28th birthday.. rupa - rupanya hari birthday dilambakkan dengan kerja yang menggunung.. huhu

doakan rahmat dan kasih sayang Allah sentiasa melimpahi hidup saya ya!

Tuesday, November 29, 2011

pasca kenduri



alhamdulillah....

semuanya dah selamat. Kakak ipar dah selamat dinikahkan sabtu lepas (26/11/11), akad nikah & majlis diadakan hari yang sama dan disebabkan tok kadi tu ada seminar yang perlu dihadiri maka terlambatla majlis akad nikah yang dijadualkan jam 9 pagi terganjak ke hampir jam 12 tengahari. kelam kabutla jadinya! mujur tok kadi tu buat banyak shortcut. kejap je selesai... hihi

majlisnya dah selesai tapi penat rewangnya sampi sekarang masih terasa, hari ahad bila bangun tido rasa macam sotong! lunyai rasa 1 badan....

kenduri ni kira lastla dalam generasi adik beradik suami.... sebab en azmi sudah melangkah seorang kakak waktu kami berkahwin dan disebabkan kedua - dua mertua sudah tiada, rumah kakak sulung jadi lokasi kenduri ni di seksyen 7 shah alam

macam biasala, bila kenduri macam ni masing - masing ambil bahagianla nak sponsor apa. saya cuma mampu nak sponsor DIY bunga telur (gambar bunga telur ada dalam gambar atas, kat depan pelamin), suami - goodie bag bila last - last minute suami minta buatkan hantaran. Stress jugakla sebab nak kena fikir idea last minute. Sudahnya saya proceed dengan bunga yang sama dengan bunga telur iaitu bunga tisu, cumanya saya pelbagaikan warna ungu, merah jambu dan putih. memang murah dan jimat sebab saya gunakan bahan paling minimal! cumanya stress nak menghasilkan bunga2 tu dari sehelai kertas T____T yang jumlahnya menjangkau 400 kuntum!

gambar - gambar dibawah adalah sebahagian hantaran yang saya buat dan belum siap sepenunya pun. bila dah siap, hampeh tak sempat pun nak snap gambar! huhu



bab lipat melipat, menggubah sejadah ke, kain ke memang saya 'fail'! sudahnya gulung jelaaaaa



sirih junjung yang tak berapa nak tinggi... hehheh



contoh hantaran yang dah siap bubuh atas bantal yang dibuat khas! berpeluh jugala nak kasi bantal tu nampak cantik tapi murah! ^_^



dulang untuk buah. selalu saya gunakan bakul tapi kali ni nak bagi lain sikit saya gunakan bowl kaca yang cuma berharga rm12. ^_^

Kos keseluruhan untuk hiasan hantaran kurang dari rm150, kalaulah.... saya punya masa lagi panjang mesti lagi banyak penjimatan yang boleh saya dapat. Nak tengok gambar fulll kena tunggu OP. sebab waktu akad nikah saya dan sorang lagi biras masih bersilat didapur menyiapkan hidangan makan beradap T______T

apapun tahniah untuk kakak ipar dan suami. moga rumhtangga yang dibina sentiasa dilimpahi rahmat Allah dan berpanjangan hingga ke syurga... aminnn

Thursday, November 17, 2011

semput, serabut, sesak napas.... arrrghhhhh!! stress!

saya tak suka bila....

dari awal saya cadangkan macam - macam benda untuk elakkan kelam kabut saat akhir, tapi orang yang berkenaan buat deeeek je. setuju idak, bangkang pun idak.. bila orang reaksi camtu saya consider sebagai dia ada idea lainlah dan tak perlukan bantuan saya.....


alih - alih tinggal 2 minggu sebelum majlis


"awak proceedlah dengan idea haritu..."


hah?! what the *&^?!

hangin tau dak! lagi tambah hangin bila mintak duit nak beli barang

"pakaila duit awak dulu nanti saya ganti.."


ada rasa nak pukul... belasah .. pijak - pijak tak kalau macam ni?? bukan benda sikit2 yang nak dibuatnya.. nak refresh idea yang dah hilang patlima bulan dulu, beli barang bukan boleh redah je kedai macam ada duit sekarung! boleh pilih mana suka takyah pikir kos. Ini tak, sume tight budget, time constraint lagi...




Benci!!!

Monday, November 14, 2011

berat hati

kawan baik saya akan melangsungkan perkahwinan hujung minggu ni

ada terasa berat hati dan rasa berat hati tu di tambah lagi dengan rasa terkilan sebab tak dapat nak hadiri majlis tu nanti T___T

walaumacamanapun,

saya tetap gembira untuk dia ^_^ akhirnya sampai jodoh dia di umur 30tahun

"Selamat Pengantin Baru untuk Lan & Haiza"

Moga rumahtangga yang terbina sentiasa diberkati Allah dan berbahagia hingga ke syurga

Friday, November 11, 2011

11.11.11 ~ tok kadi fully booked

hari rebutan tiba juga akhirnya

11.11.11

harini konfem tok kadi sume sibuk nak menikahkan pasangan, bukannye tok kadi saje, pejabat pendaftar perkahwinan pun sama!

orang menikah satu hal yang kita bole nak plan betul - betul tapi yang nak beranak pun ada jugak! sanggup c-zer semata - mata nakkan tarikh ni... isk kesian baby tak ready lagi nak keluar dah paksa - paksa... apa tarikh lain tu teruk sangat ke?

sebab ramai orang menikah hari ni, maka esok banyakla kenduri yang perlu dihadiri.. sama macam tahun 2008 dulu sume berebut 080808 sampai berebut tetamu.... yang peningnya tetamu nak pegi mana dulu..

saya sendiri ada 3 majlis yang jaraknya boleh tahan jauhla... tak tahula macamana nak hadirkan diri esok ni..

Tuesday, November 8, 2011

mabuk daging

Tahun ni bapak buat korban kat kampung, maka berbondong - bondonglah anak menantu dan cucu - cucu balik nak membantu menumbangkan lembu. kami dua beradik lepas solat sunat raya baru gerak ke rumah bapak. Disebabkan tahun ni lebih sepuluh ekor lembu yang akan dikorbankan di serata kampung pada hari pertama, jadi terpaksalah menunggu giliran, menunggu pakcik tukang sembelih datang. Kalau dulu masa zaman bapak sihat memang dia yang sembelih, tapi sekarang bapak dah takda kudrat yang banyak nak buat semua tu.

Disebabkan lama sangat menunggu bapak jadi tak sabar, dari elok dia duduk dalam rumah terus mintak bawak dia keluar, mula - mula sampai koridor rumah je sebab nak tunjukkan cara tumbangkan lembu pada anak - anak lelakinya. Bapak cakap "bapak ni boleh buat, tapi dah takde kudrat!!".

bapak berkerusi roda menunjuk ajar anak lelaki

Bapak memang ramai anak lelaki tapi semua tak berpengalaman tumbangkan lembu, apatah lagi nak sembelih!! kalau setakat jadi asisstant pegang tali lembu ke, tolong lapah ke oklah. Bila tengok anak - anak tu taj jalan jugak lama - lama bapak suruh cucu tolak kerusi roda dekat dengan tempat lembu sebab nak bagi arahan macamana nak buat.


lembu dah selamat ditumbangkan, kerja keras anak menantu bapak..

alhamdulilah lembu tu pun mudah nak uruskan, senang nak tumbangkan dan tak meronta, bila dah tumbang nak pusingkan ke arah kiblat pun dia tak melawan. Bila nak ikat kaki masing - masing terkial - kial, mujur kakak bawak pekerja pakistan dia yang memang biasa uruskan ikat - ikat kaki lembu ni. sekejap je selesai dia ikat.. hihi

dah selamat sembelih pun

cameraman lagi ramai dari orang yang nak pegang lembu time nak sembelih.. isk! nasib baik lembu tu tak bangun balik

pakcik tukang sembelih

sesi menceraikan daging dari tulang



kepala!! lembu cukup besar... sekor pun makan masa jugak nak selesaikan

timbang - timbang sebelum nak tetapkan berapa anggaran pembahagian tu

daging saja lebih 200kg bahagi 40 bahagian jadi 1 bahagian lebih kurang 3 kilo

Sebab rusuk lambat siap lapahnya jadi supnya lambatla mula masak. pukul 3.30 baru siap masak, masa tu tukang lapah suma dah tergolek kepenatan

jam 3.30 petang siap masak

menu: sup tulang dan daging rebus cicah air asam.. simple tapi wallah!! adeh tetibe teringat... menjejes air liur atas keyboard

balik je dari umah bapak dah pukul 5 petang, sume tergolek kepenatan. malam memang tak masak dah sebab bawak bekal lauk dari umah bapak tadi! hihi lagipun nasi impit kuah kacang pun banyak lagi.

esoknya kami balik sg buaya dapat lagi sekilo daging... penuh dah freezer dengan daging

bulan ni nampak gaya banyakla menu daging!! hihi


Wednesday, November 2, 2011

Mengambil risiko terperangkap dalam banjir

1.11.11 / 4.45 pm

Jalan yang saya lalui saban hari (jalan rawang - country homes) tiba - tiba banjir petang semalam, sebelum ni memang tak pernah berlaku sedemikian. Kalau ada pun sekadar air bertakung di pinggir jalan, hujan yang sangat lebat menyebabkan air naik lebih 1 kaki sepanjang lebih kurang 100meter.

ramai juga yang berpatah balik dan trafik dari arah rawang berhenti sepenuhnya!

entah kenapa sewaktu sampai ke kawasan banjir berkenaan terus mengharungi air tanpa berfikir panjang sedangkan air waktu itu mengalir deras dan saya seorang yang fobia dengan air yang mengalir deras. Mungkin kerana yakin apabila melihat kereta hadapan bergerak tanpa masalah, tapi bila sampai di pertengahan terasa air makin tinggi! dalam hati cuma berdoa janganla kereta depan berhenti...

kalau kenderaan pacuan 4 roda mungkin tiada masalah mengharungi air sebegini, tapi untuk kenderaan kecil seperti cik putih memang tampak mustahil. Alhamdulillah, cik putih dapat mengharungi kawasan banjir dengan selamat.

kejadian ini pasti memberi tamparan pada kontraktor yang mengendalikan projek menaik taraf jalan dan harap - harap mereka mengambil langkah yang sepatutnya bagi mengelakkan kejadian sama berulang. Lebih - lebih lagi ketika musim yang tidak menentu, hujan bila - bila masa.

Tuesday, November 1, 2011

1.11.11

cantik tarikh harini kan?

lagi 10 hari tarikh yang jadi rebutan pasangan yang nak menikah 11.11.11

alah... apa ada dengan tarikh.. kalau tak diisi dengan baik, hari akan terus berlalu tanpa kita sedari lebih lebih lagi kalau cuma diisi dengan tidurrrr... hihi


gambar takde kena mengena dengan tajuk.. kehkehkeh

Monday, October 31, 2011

Dasar betina.. suka sangat tergedik tunjuk punggung tu!

kalau dah nama betina, buatla macamana pun.. mesti obses pasal kecantikan jugak kan?

tak kirala apa spesisnya pun

serupalah juga macam budak gedik kat rumah ni

tergedik - gedik kalau nampak orang menyikat rambut depan cermin

dia pun nak mintak suruh sikat juga!

walaupun baru 5 minit lalu kita dah sikatkan dia, tetap nak juga! haih......

v


v


v


v


v


pantang nampak sikat terletak, dok gedik sua punggung kat orang.... isk!

bila kita berhenti sikat, pandai pulak menegur... alahai..

Friday, October 28, 2011

Friday, October 21, 2011

Lebai Malang 2 : hampir kene lenyek

rentetan dari entri : Lebai Malangkah?!

pagi tu dahla kelam kabut bangun lambat, lepas hantar en azmi ke ofis ingatkan nak terus hantar invois ke pejabat pertanian Kalumpang, sekali masa menunggu untuk keluar dari perodua tu perut sakit sangat! aiseh.. udahle belum turn dapat jalan memang sadisla rasa (kat perodua kalau pagi jam 7.30 - 8.15 dorang akan sekat laluan keluar dari kilang tu, laluan keluar akan dibuka secara berkala so jalan masuk jadi jalan sehala n mudahkan orang yang nak masuk kerja sebab bilangan kenderaan yang nak masuk berkali - kali ganda banyaknya dari kenderaan yang nak keluar)

nak suruh guard tu bukak cepat malula pulak! T____T

dapat je green light pelepasan tu memang pecutla balik umah dulu! sekali elok je masuk simpang sungai buaya tu ada satu treler baru masuk jalan.. uwaaaaaa! nak potong tak dapekla sebab jalan selekoh tajam + berbukit + banyak kete sebab sume orang berpusu - pusu nak masuk keje! nak tak nak terpaksala mengekori dengan penuh sabar treler yang bermuatan penuh dengan besi tetulang yang super lembab!

see?! tulah treler yang super lembap tuuu.. masa ni tengah daki bukit yang agak curamla jugak sila perhatikan meter....

tak bergerak tuuu rpm meter je gerak padahal time ni kereta still bergerak dan selang beberapa saat lori tu terus berhenti, betul2 kawasan curam

adala 2 minit menantikan treler ni gerak tiba - tiba dia pasang hazard light & treler tu start bergerak, bukan ke depan tapi menggelongsor ke belakang!!!!

maunya tak putih muka aku masa tu! masa tu macam tak tahu nak fikir apa.. aku hon treler tu pun takde respon, treler tu terus menggelongsor n aku rasa memang dah tekan minyak habis nak reverse pun rasa macam kete gerak slow sangat... huhu

nasib baik bahu jalan agak lebar dan driver treler tu pun ambil tindakan cepat lencongkan sikit treler dia. kalau tak memang kete aku jadi penyendal treler dari menggelongsor turunla

ini bukan aksi saja - saja ambil gambar lori waktu parking tapi nila keadaan akhir kereta aku dan lori yang terlibat. driver tu memang dah cuakla tanya aku ok ke tak, kebetulan kat belakang aku kereta persona yang sempat reverse agak jauh. hasil dari tindakan - tindakan refleks tadi treler tu melintang tengah - tengah laluan! Ya, di tengah - tengah satu - satunya laluan keluar masuk ke sungai buaya!

lepas aku rasa dah stabil, sakit perut aku tadi datang balik! uwaaaaaaaa

mujurlah di kiri n kanan treler ni ada ruang sikit yang kenderaan bersaiz kecil boleh celus. kalau tak terpaksalah orang - orang yang baru nak keluar g keje ambil EL hari tu.. akekeke

bila dah lepas dari kejadian tu rupa - rupanya ada beberapa lagi siri kejadian malang yang jadik.. huhu

waktu keluar semula dari rumah, lebih kurang sejam selepas kejadian.. treler masih merintangi jalan dan waktu ni lori - lori + bas yang nak keluar dari sungai buaya semua terkandas. pacuan 4 roda pun ngam - ngam je nak lalu tu pun kene adjust betul - betul



ohhh... ya Allah - syukur atas kurniamu, masih memberikan aku kesempatan untuk meneruskan hari diatas muka bumimu ini..

Tuesday, October 18, 2011

Lebai Malang kah??

series of unfortunate event since morning...

~bangun lambat ~ sakit perut dalam jam ~ hampir dilenyek treler ~ tertinggal kunci dalam rumah!! + terpaksa tumpang toilet jiran ~ sesat tak jumpa jalan nak g jumpa klien + sampai ofis baru teringat kunci ofis sekali dengan kunci rumah!! ~ tumpang duduk kat kedai mem, letrik pulak tade! uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Wednesday, October 12, 2011

abang yang sayangkan adiknya










kalau tengah baik tu elok je pelok - peloklah, bersihkan adik tu... kalau masa tak kena asik nak bercekau je.. isk

Monday, October 10, 2011

Cik Putih 7 Tahun... Jauh dah kau jalan eh

wah! hatrik buat entry birthday nih...

husband pastu mak pastu kereta... hihi

kereta pun birthday eh? tapi rasanya lebih pada tarikh beli.. kan?!

oktober 2004 - oktober 2011

pejam celik pejam celik rupanya 7 tahun rupanya usia harta aku ni, walaupun tak seberapa tapi aku tetap sayang dia! dengan adanya dialah aku dapat pergi banyak tempat, dengan pertolongan diala aku boleh cari rezeki. Paling aku berterima kasih sebab dia tak banyak ragam.. senang sangat nak jaga, cukup time bawak g servis walaupun kadang2 aci ngelat terlebih masa jugak! hihi

jauh sungguh perjalanan kami bersama, sampai ahad lepas mileage cik putih dah mencapai 232,323 km! banyak kan?

kau sangat hebat cik putih! terima kasih atas segala pengorbananmu untuk keluarga kami!
kamu terus baik - baik saja ya...
aku akan sebaik mungkin menjaga kamu

Tuesday, October 4, 2011

SELAMAT HARI LAHIR MAK

hari ni genap umur mak 64 tahun

moga Allah terus merahmati mak, moga mak terus dikurniakan kesihatan yang baik untuk bersama anak - anak dan cucu - cucu.

moga mak bergembira dan berbahagia sentiasa dikelilingi oleh keluarga yang cintakan mak!!


pagi - pagi tadi call mak tapi terpaksa Q sebab kakak dah telefon dulu! isk..


Monday, October 3, 2011

Brownies Lapis Cheese untuk dia

ni cerita seminggu lepas dah, hari lahir encik azmi

jatuh hari ahad 25/9, masa tu pulak jemputan open house menderu - deru jadinya si isteri ni cakap "lain harilah kita makan kek ye bang... ke perut abang masih ade space lagi??"

pelan asalnya saya nak bawak dia makan sepotong kek kat 'Resepi Rahsia' tapi lepas dah abis sume open house, nak bawak perut pun tak larat dah.. takde space dah nak sumbat walaupun sepotong kek. Mujurnya dia pun dah tak larat nak makan, jadinya sesi menyambut hari lahir pospone dulu.. sian encik azmi tu dapat isteri macam ni..

esoknya terasa tak sedap hati pulak tak buat apa - apa untuk hari lahir dia, dahla hadiah pun takde maklumla waktu bayaran bulanan belum dapat... sudahnya minta balik awal dari bos. Singgah pasaraya beli barang masak yang mudah dan dah tentu memang dia suka, asal dia masak menu ni.. NASI AYAM cuma kali ni saya pilih buat ayam penyet, untuk kek cadangnya nak beli je tapi rasa macam tak syok nak makan kek je tiap kali birthday kanns?

Kali ni saya pilih nak buat brownies lapis cheese, barang - barang kebanyakan memang dah sediada di rumah... kita pilih yang mudah2 sajalah kan yang penting niat kita nak meraikan dia ^_^ kunun romantic ahaks!

berpeluh kau bersilat nak siapkan semua sebelum dia sampai rumah.... mana nak kukus brownies, mana nak goreng ayam, nak masak nasik, tungku dapur ada 2 je!! ingat nak surprise dia balik sume dah siap hidang, rupanya tak sempat! hahaha hantam sajalah labu.....


SEDAP! ehehe sesi puji diri sendiri.... takde tulis2 apapun kat atas tu... cume buat chocolate topping jer. asalkan dia suka saya sukaaaaa sangat! heheh

Happy birthday to my dear hubby..

Friday, September 30, 2011

Hari Akhir Penukaran PTPTN Konvensional kepada PTPTN Ujrah. Anda Sudah TUKAR?

hari ini 30/9/2011 adalah hari terakhir untuk mengemaskini maklumat untuk penukaran PTPTN konvensional kepada PTPTN Ujrah.

Kepada peminjam - peminjam berkenaan, adakah anda sudah gunakan peluang ini?

pada yang berdegil tak nak tukar tu lepas ni jangan ada yang merungut lagi ya kata PTPTN cekik darah, cekik duit korang beribu - ribu tapi dalam masa yang sama ada jugak salah diri sendiri sebab tak nak bayar.. Sebab tu loan tu beranak tak berenti... kan??

hehe.. mau ada orang menyinga pukul aku lepas nih tak pun kene baling kasut sebab dok sebelahkan PTPTN!

janganla marah.. saya cuma ingatkan.. ada masa beberapa jam lagi untuk kemas kini tu, jangan ambil ringan ya, kesian budak-budak lain yang nak masuk universiti nak pakai duit tu jugak kan? tah adik - adik kita ke

sebelum saya bertukar pun macam - macam yang saya dengar pasal ujrah ni.. kata lagi mahal, pastu LHDN yang akan potong. jadi duit gaji tinggal sikit... nak buat macamana kan? dulu kita dah joli - joli katak ngan duit ptptn tu kanns skang kenela bayo balik. samala jugak kalau kita buat personal loan kan? kita dah joli2 duit tu, lepas tu dengan berat hati kita kenala bayo balik! hihi

tak susah pun nak uruskan pertukaran ni sebab PTPTN dan mudahkan, tak payah penjamin pun.. paling2 g jumpa guru besar sekolah ke, pegawai Gred A ke, ketua kampung pun boleh untuk dapatkan pengesahan sebagai saksi. yang lain kita je yang perlu sign, samada sign macam autograph panjang berjela atau cuma initial yang simple

lepas tu tepek setem hasil dan matikan. lepastu dah boleh hantar sendiri or pos ke PTPTN..

SELESAI, kan mudah?



hutang tetap hutang.. jangan lupe bayo kang kalau kita tiba - tiba dijemput 'pulang' sapa nak selesaikan hutang kita tu??

Friday, September 23, 2011

Penantian si tempang

saya seorang yang fobia pada anjing

gara - gara dikejar waktu balik dari sekolah sampai jatuh besikal dan hampir dilanggar kereta

tapi takla benci @ rasa nak menyiksa anjing - anjing yang ada atas muka bumi ni. cuma sedaya upaya mengawal diri bila berhadapan dengan makhluk yang satu ni

sejak awal tahun ini ada sesuatu menggamit pandangan saya saban petang waktu pulang dari kerja. Lokasinya di simpang lampu isyarat ke kilang Perodua, di atas 'island' jalan 4 lorong tu ada seekor anjing yang kelihatan seperti menanti sesuatu. Mungkin dia dah ada disana sejak sekian lama, cuma saya baru sedar awal tahun ini.

sejak itu, setiap kali lalu disana samada pergi ke pejabat atau pulang ke rumah pasti saya akan perhatikan kawasan berkenaan, PASTI dia ada disitu.



inilah DIA yang saya maksudkan





"alah.. ape nak heran dengan anjing kat jalan??.. lantakla dia nak duduk kat mana pun..."
mesti ada yang rasa macam tu kan?

saya pernah nampak dia bersama sekumpulan anjing lain waktu pagi, nampak macam satu geng.. tapi bila petang, dia tetap berada diatas island seperti kebiasaan

pernah juga bercerita dengan suami,
suami menjawab "mungkin tuan dia tinggalkan dia kat situ, dan dia tetap nak tunggu tuan dia ambil balik"

dia bukan anjing yang normal, dia tempang kami kiri hadapan. bila selalu memerhatikan kadangkala terbit rasa sayu melihat keadaannya seperti menanti sesuatu tanpa jemu, pernah juga tiba - tiba saya menangis!


lagi - lagi bila melihat dia tetap berada dalam hujan lebat di tempat yang sama!


v



v



v



v



v




tetap berada di tempat yang samaa walaupun dalam hujan lebat

perhatikan kaki kirinya yang tempang, cukup untuk membuat saya menangis!

"Kalau dah sedih sangat kenapa tak tolong???"

"Ya, saya memang sedih dan kasihan padanya tapi belum mampu mengatasi fobia sendiri, cuma mampu menghulurkan sedikit makanan bila ada kesempatan...."

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"