Tuesday, June 29, 2010

pusat 'PENETASAN' bayi

hiks.. itu kalau kita translate baby hatch centre kan?? gatai

hep - hep sila serius sedikit puan...

di muka depan akhbar berita harian hari ini memaparkan gambar bayi pertama yang diserahkan ke Pusat Jagaan Bayi tidak diingini di Petaling Jaya. Melihat wajah tidak berdosa itu terasa sayu hati. Kita yang sangat mengharapkan kehadiran sikecil masih belum berhasil tetapi ibubapa bayi ni sebaliknya.... syukurlah nasib anak ini tidak semalang bayi lain dibuang merata - rata kan?

janganla pulak satu hari nanti baby hatch centre ni jadi jalan mudah pada nak lakukan 'dosa' itu

takut satu hari terdengar budak - budak remaja bersembang

"ala... ape nak risau?? kalau mengandung hantar jela kat BABY HATCH!"

nauzubillah...

Monday, June 28, 2010

brek..brek..brekkkk.... @&^%$#&^#%!!

panas hati je pagi tadi, sebab??

jam?? tu perkara biasa, nak dibebel - bebel pun bukan kemana relakan ajela.....tapi yang buat aku panas hati bila orang yang suke brek2 tak tentu hala!! dah tu bergerak sangatlah slow motion kura2 lari lagi laju!!marahmarah kalaulah yang bergerak slow tu sebuah lori treler yang penuh muatan konkrit bolehla diterima akal tapi kalau sebuah kereta berjenama VIOS model terbaru dengan plat WT* ape citer?!! takkan baru kuar kedai dah rosak kot kak?

dahla awak tu bawak slow tak kena tempat, pastu kete depan sebatu lagi akak dah tekan brek kenapa?? tensionsedarlah sikit awak tu dok kat lane laju....tolongla gunakan brek tu ditempat yang betul sebab habit suka tekan brek ni boleh bawak malapetaka kalau tak kena tempat. haish......

Friday, June 25, 2010

aku dan NOKIA

kemain lagi tajuk ek?? sengihnampakgigi
cam biasa.. kalau hari jumaat je mulalah, ada virus2 kemalasan merebak dalam diri... bila malas mulalah berangan...........pasal handfon! hikhik

masa matrix dulu cuma boleh berangan2 nak ada handfon sendiri. berangan nak ada telefon sendiri padahal bukan ade ramai orang nak di telefon pon! bajet kalau dah ade telefon senang nak ade boyfren! gelakgulinggelakgulinggelakguling tahapahapa

pemikiran naif remaja yang baru hendak mengenal dunia barangkali.... hehe


telefon pertamaku, NOKIA model 3310 (2002)
mahal tuuuu 600 lebih kalau tak silap masa tu
masa ni boleh kata semua budak studio pakai telefon model yang sama mase 1st year.
mana dapat duit?? malu
sahihla duit PTPTN!!!!!sengihnampakgigi
mak geleng kepala je bila terbongkar rahsia duit ptptn wat beli tepon tapi nak wat camne... takkan nak buang pulak kanns.. haish... anak oh anak...

tapi jangka hayat dia tak lama dalam setahun je kot

sebab...

tejatuh lam lubang jamban dan tak dapek nak diselamatkan!

apalah nasib.....sedih

tapi mase ni dah ade boifren! hahaha

dah masuk tahun 2003 tu dah mula susah kalau takdak hanfon.. tapi sebab kekangan kewangan wat bodo jelah. maklum jela course teknikal yang melibatkan drawing ni kosnya sangatlah besar. nak mintak duit kat mak?? oh no no.... tanak susahkan dia sebab benda tak bape penting tu...

wat bodo pun tercuit jugak nak ada hanfon. aku pun glah jugak carik tepon 2nd hand kunun murahlah tuuu! dan akhirnya aku memilih model Nokia 8850, harga masa tu 3 ratus tak silap

....................... dan sekali lagi............................

maklum jelah tepon 2nd hand... owner b4 dah bantai kat dinding agaknya, tak sampai setahun pun pakai tepon tuu
pastu tobat tamo beli tepon 2nd hand dah
sebab menyampah kat tepon tu aku g jual balik. dapatle 150
tahun 2004 - telefon colour mula menguasai pasaran. masa tu mmg berangan abislah nak pakai tepon canggih skrin kaler2 padahal bunyi polyphonic je pun! belum ada secanggih mp3 ke mp4 cam sekarang!

dalam berangan - berangan tu akhirnya jadi kenyataan bila boifren i yang baik hati belikan i telefon secanggih NOKIA 6610... canggih mase tulah! tula gunanya carik boifren dah keje! muahahahaha
tepon ni memang lasak! bertuankan orang yang seclumsy aku ni mmg malang.... memang tak terkira kalinya tepon ni terbarai sebab terjatuh!

nokia 6610 ni jadi peneman aku mmg lama... jadi saksi kisah suka duka aku dari 3rd year dan aku pakai sampaila aku habis belajar, bateri dia mmg ok je dalam 3 tahun tu. Akhirnya aku bagi kat mak aku pakai kat kg

..........tapi tulah, bila sampai kat kg tu mulalah ada tangan2 gatal yang pakai tepon tu pastu sudahnya aku sendiri tatau tepon tu g mana.... mak aku pun tatau sebab ramai orang kuar masuk umah tak perasan tah mala'un mane kebas!

lepas grad dan keje (2006), masa ni perkembangan dunia telekomunikasi mmg dasyat! sampai aku tatau mana model baru, dah tak terkejar...

dek kerana jeles tgk orang pakai tepon canggih manggih, ada 3G segala, aku pun nak jugak! tapi masa ni dah keje so tade masalahla nak beli tepon canggih kanns dan sekali lagi aku pilih model nokia - NOKIA 6280 warna oren! hehehe dalam masa yang sama boifren terchenta di sudut lain semenanjung malaysia ni beli tepon sony ericson warna oren jugak! wah gitew!! chemistry kahlove?? tak plan pun dan dia tatau pun i nak beli tepon ape.....

dan sekali lagi model nokia ni membuktikan kemampuan nya bertuankan orang macam aku. sampai penutup belakang aku kene tukar dengan casing tak ori sebab casing ori patah!

4 tahun wooo dia berkhidmat dan sampai saat entry ni ditulis dia masih wujud dalam beg aku boleh jadi backup maybe?? masih elok cuma bateri perlu ditukar.
Semenjak bekerja dan berkahwin aku dah tak amik pusing model telefon yang aku ada aasal dapat bercakap & sms, cukup! tak kisahla orang dok pandang pelik sebab casing tepon aku depan belakang lain2 kaler! casing oren susah nak cari jadi aku belasah pakai kaler putih.. boleh?? peduli ape aku janji boleh pakai lagi.
akhirnya,

23 Jun 2010 sekali lagi aku memperoleh rezeki yang tidak kujangka betul - betul tak jangka. Seseorang menghadiahkan aku model telefon diatas. "hadiah hari lahir yang lepas" yang dah lepas 6 bulan....ihikhik alhamdulillah rezeki......
moga dia juga boleh jadi selasak peneman2ku sebelum ni angel



**maaf ye kalau entri ni buat anda muntah darah sebab nak tunjuk hanfon baru! sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi***

Wednesday, June 23, 2010

BERAPA AGAKNYA UMUR KUCING?

Umur kucing

Pernahkah kamu tertanya-tanya berapa lamakah jangka hayat seekor kucing? Kebanyakkan kucing hidup selama 11 hingga 12 tahun. Tetapi kucing yang hidup dan di pelihara dalam rumah, biasanya boleh menjangkau sehingga 16 tahun dan 20 tahun.

Manakala kucing yang terbiar kebanyakkanya terdapat di tepi-tepi jalan hanya boleh menjangkau selama 4 hingga 8 tahun sahaja. Apa yang menyedihkan lagi kucing yang terbiar ini mati akibat dari tidak mendapat penjagaan yang sempurna dan kurangnya mendapat nutrisi yang sepatutnya.

Bayangkan sahaja berjuta-juta anak kucing yang lahir dari induk yang terbiar. Bagaimanakah nasib anak-anak kucing itu. Walhal sepatutnya umur yang begitu kecil sepatutnya mendapat penjagaan yang sempurna tetapi banyak pula yang mati akibat dari tidak mampu mencari makanan sendiri ataupun dilanggar kenderaan.

Tetapi apakah hal dengan kucing yang dipelihara tetapi di biarkan berkeliaran di luar rumah? Biasanya kucing seperti ini jangka hayat mereka lebih lama jika di bandingkan dengan kucing liar. Ini kerana walaupun kucing ini berkeliaran tetapi makan minum masih terjaga. Cuma kucing seperti ini mempunyai risiko mati akibat dari jangkitan kuman daripada kucing-kucing liar yang lain.




Pelik jangka hayat kucing lebih cepat berbanding dengan manusia. Tahukah kamu kucing yang beumur 1 tahun sama dengan 6 tahun umur manusia. Jadi bererti jika umur kucing 10 tahun sama dengan 60 tahun umur manusia??

Tidak kisahlah berapa beza umur dan jangka hayatnya. Apa yang penting kita sudah memberikan rawatan dan perlindugan yang terbaik kepada si comel kita.

Tuesday, June 22, 2010

tips berkesan bersihkan bulu kucing



kalaulah.....

aly sebaik sicomel ni alangkah bagusnya....

ni tak,

bila dengar je bunyi vacum je terus hilang tatau nyorok kat mana

Wednesday, June 16, 2010

Pakar sahkan video lucah selebriti asli

hmmmm.... pakar sahkan video yang 'katenye' watak2 dalam tu cume pelanduk dua serupa terbukti asli... video mana?? alaaaa... yang orang dok sebok2 carik la ni tula.... yang pelakon ngan penyanyi dari seberang tuuuuuuu.....

baca SINI ye

sekarang ni masing2 bila gambo 'terlampau' dah 'terkeluar' kat internet mulala gelabah... sebokla nak nafikan kate itu semua kerja 'PHOTOSHOP'!!!

tapi rasenye se terrer mane orang yang edit gambo tu takkanla sampai boleh matching cantik gila shadow ngan keadaan.. laghting pun cantik je terletak... kepala pun ngam je ngan badan...

memangle sekarang ni canggih manggih teknologi.... boleh nak kate orang copy paste gambo ke... edit muka ke... tpi kene ingat... dengan teknologi jugak orang boleh sahkan mende tu original ke tidak kan??

jadinya.....

sendiri mau ingatlaaaaaa..

DAMN!! i hate this people!

kenapa kamu suka buat kacau di saat - saat akhir?????

sesuka hati je nak tambah itulah....inilah...

kenapa baru masa ni nak kata

"eh macm ni cantiklah....."


tensiontensiontensiontension


marahmarahmarahmarahmarah

dulu - dulu tade nak ambil tau pun!!!!

KENAPA!!!!!!!

kalau kamu nak sangat tukar + tambah ape yang kamu nak

sila carikan bajet... jangan pandai cakap je!

tolonglah jangan tekan kami yang sedia semput ni!!

tak guna kamu jadi ketua kalau cuma pandai cakap tapi bila minta jumpa superior dok menyorok!
sakitlah... anak demamlah... bini sakit perutlah...

damn! i hate u!!!!!!!

bahana World Cup

haih..... macam2 hal disebabkan World Cup ni ye

sila klik gambar utk paparan lebih jelas ye...angel

okeh...jemput minum kopi!
minumminumminum

baru nak sarapan.. huhu

Friday, June 11, 2010

Saya sedang.....

bila jumaat je malas...

bila malas je jumaat...

hahaha
jelirjelirjelir

tahap kemalasan kritikal...

ape nak buat??

makanya... updatelah blog2 yang dah semak ngan sawang..

plus......

watching SHREK 4 online!!

sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi

mintak2 bos tak masuk sampai petangdoa

how to tell if your cat is plotting to KILL you?!



Ha macamana?? ada tak kucing korang wat perangai2 macam ni??

jaga - jaga cik kiah...

jangan sampai comel2 ni wat plot nak bunuh kita!! hahaha

Tuesday, June 1, 2010

cedera parah niiiiii

tgh bz sangat - sangat tapi nak update jugak....

cuti panjang last week mcm orang lain jugak, sy balik kg!

seronok sebab semua berkumpul... yang tu citer kemudianlah...

pagi ahad dah balik sebab husband ada stock take kat kilang. After hantar dia kat kilang baru balik rumah. sampai rumah dari gate dah nampak aly berdiri kat sliding door.... dengan muka tak puas hati... isk2

see? muka tak puas ati kan? cume ni masa lain

dari jauh dah dgr dia bising2 macam selalu... lapola tuuuuu...

bukak je pintu terus amik dia,

tak semena - mena tetiba dia mengamuk!!!!

tgn saya di'grip'

gigi dia dah terbenam kat tangan kanan

kuku - kuku dia scratch tagn kiri..

huhu....

dalam tak sampai 5 saat,

2 spot tu berlubang masa dia lepaskan... tgn terus kebas! rase cam paralysed jap... agaknye camtula kalau tikus tu kene gigit dek kucing.

scratch kat tgn kanan... menjejes darah mase tu.. adeh! pedih!


hukuman tak berat mana pun.... kene kurung dalam cage je lepas kene jentik telinga tapi memang dia tak puas hatila kene kurung.. jeriji2 cage tu di kunyah2 kunun boleh kuarla kalau camtu!

letak bekas makan dalam tu pun dia terbalikkan!!!

huh! rasekan kene kurung sampai malam

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"