Wednesday, September 19, 2012

DEMAM WAKTU CUTI ADALAH SANGAT TIDAK SERONOK

hari khamis lepas saya mula perasan coki behave lain macam. sangat tak active. biasa bila mama bangun pagi semua berebut2 nak suruh garu. tapi pagi tu dia duk senyap je celah2 almari, suspek dah dia demam tapi pegang badan tak panas, tapi telinga dia sejuuuuuuuk sangat, kaki dia pun sama...

budak2 ni memang tak pernah demam. jadinya memang takde spare ubat demam kat rumah. bila dah jadi camni gelabah rasa. apa mama ni boleh buat cuma suapkan air glukos kat dia. g keje hati gundah gulana.. pesan banyak2 kat dia... cepat sihat.. takmo sakit2.. 

hari jumaat.. dia gitu jugak... sabtu pun.... risau sungguh! hari sabtu mama masih kene keje sampai pukul 9 malam. siap pas kunci kete cam pas baton. pagi ayah g keje sampai kul 11.30, lepas tu mama pulak g keje... apa nak buat.. keadaan memaksa.. takle cuti

sabtu malam coki dah mula ok.. dah mau makan, lega sungguh rasa... susah hati kalau anak2 sakit kan.. lagi2 spesis tak boleh bercakap kat belah mana yang sakit.


..........................................

hari ahad mama g kenduri kat teluk intan ngan kawan (rumah bekas cikgu sekolah dulu), ayah  g kenduri kat slim river (kawan sekolah dia.. ala2 reunionla). sebab 2 - 2 sama penting jadi terpaksala bahagi 2.... pagi sebelum kenduri perut mama mula buat hal... pat lima kali keluar masuk bilik air... sambil drive ke teluk intan pun tahan sakit perut. nasib baik under control. 

makan kenduri pun tak banyak. takut perut lagi teruk meragam.. rugi sungguh rasanya sebab semua menu yang best! dah lama tak g kenduri lauk berhidang. rasa macam g kenduri kat ulu kampung... padahal kat pekan dah. salute betul katering tuh.

dah salam2 kenduri sebelum balik sempat g beraya lagik! dalam sakit perut pun masih ade mood nak g beraya kanns? hehe.... sekali sekala.. lagipun masa tu perut sekali sekala je mencerut. masih boleh tahan. takla rasa sepanjang masa nak ke toilet. cuma bila time dia mencerut tu rasa cam nak putus urat perut... huhu

waktu drive balik badan dah mula rasa tak selesa. memang rasa sengal sangat2.. biasa steady je.. setakat drive dari rawang ke teluk intan bukan jauh mana pun.. tak sampai 2 jam pun.  sampai rumah around kul 6, walaupun budak2 semua kerumun kaki terpaksa ignore sebab sangat2 tak larat. cuma pesan kat ayah minta tolong bagi makanan kat budak2. (sebenarnya budak2 tu bukan nak makan sangat... cuma masing2 gedik mintak perhatian). lepas tu memang terus tido. mimpi macam2 (biasa kalau mula demam memang mama ni mimpi macam2 benda pelik)

memang sahla demam... ruginya demam time cuti... terbengkalai sume kerja rumah.. T____T sakit sume badan.. terjaga mintak panadol kat suami dah dekat kul 10. terpaksalah dia kuar jugak malam2 tu... kesian juga kat dia sebab memang mama tak larat nak masak untuk dinner ke apa.

kuat sungguh virus demam yang coki bawak ni.. sampai jangkit kat mama... bila mama mula demam elok je dia terkinja2 sihat.. alhamdulillah... asalkan anak2 sihat...takpela mama sakit pun mama boleh carik ubat sendiri.. tau mana nak pergi minta tolong...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"