Tuesday, November 17, 2009

Suami Isteri Pemalas

Akob begitu asyik menonton perlawanan bolasepak di depan kaca tv, tiba-tiba isterinya menganggu konsentrasinya.

"Bang, lampu di hadapan rumah dah terbakar. Tolong ganti yang baru ye"
"Pasang lampu?Kamu ingat saya ni TNB ke?", jawab Akob.
"Kalau abang x mau tukar lampu, abg tlg betulkan paip air sebab airnya dah x boleh keluar", minta isteri Akob lagi.
"Betulkan paip?Kamu ingat saya ni Jabatan Bekalan Air ke?siul", jawab Akob mengelak.
"Kalau semuanya abg x mau buat x apalah, tapi kalau abg ke kedai nanti jgn lupa tlg belikan saya gas memasak sebab kita dah kehabisan gas", kata isteri AKob. sigh
"Minta maaf bebanyak, saya x kerja kat Petronas". jawab Akob dgn sinis.setan

adusKerana merasa terganggu Akob terus keluar ke rumah kawannya utk menyambung menonton perlawanan bolasepak. Kira2 jam 2 pagi kemudian Akob pulang ke rumah. Akob menjadi hairan apabila mendapati lampu di halaman terang benderang. Akob terus ke bilik air. Dia sekali lagi terkejut apabila mendapati paip air tiada masalah lagi. Apabila dia ke dapur Akob mendapati tong gas juga sudah berganti yang penuh.

Pada keesokan paginya Akob bertanya kepada isterinya.

"Awak minta tlg pada siapa?"


"Begini bang..setelah abg keluar dr rumah semalam, saya menangis di halaman rumah. Tiba2 ada seorang lelaki yg sedang melintas di depan rumah kita, bertanya kenapa saya menangis. S
aya ceritakan segala-galanya kepada dia. Dgn rela hati dia sedia menolong saya tetapi dgn bersyarat".

"Apa syaratnya?", tanya Akob ingin tahu.

"Syaratnya saya perlu pilih sama ada buatkan dia roti atau tidur dengannya".

"Jadi awak buat roti apa utk dia?", tanya Akob.
"Buat roti???!!!
Awak fikir saya ni Kedai Roti ke???" takbole

gelakgulinggelakgulinggelakgulinggelakgulingwomen

12 comments:

Tie said...

Adoi laaaa............

Dua-dua tongong!!

suezensuzanna said...

muahahahha...i like!!!!!!!!!!!!!

~mrs azmi~ said...

@tie: langsung takleh dijadikan pengajaran!! hikhik

@suezensuzanna: wakaka! lawak musim ujan ^_~

Mr PenyuBiru said...

hehe.. pandai isteri akob pulangkan paku buah keras yer

~mrs azmi~ said...

@Mrpenyubiru: lenkali jangan dok gula2kan bini tuh!! hihi

syayassir said...

haha...
padan muka si suami...
sama2 je... haha

apid said...

eh eh eh......

~mrs azmi~ said...

@syayassir: tula pasal.. dok pekenakan bini last2 terkena!

@apid: hehe.. gelak ade makna tuuuu!

fazemy said...

haha kurg hajar tol jwpb bila suruh mntk tlg..

~mrs azmi~ said...

@fazemy: what u give u get back!! hihi

Kujie said...

sanggup ke..hahahaha

~mrs azmi~ said...

@kujie: errrr...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"