Tuesday, November 17, 2009

cara untuk meningkatkan metabolisma anda

10 Cara Untuk Meningkatkan Metabolisma Anda

1. Eat regularly.
Everytime you eat something, ia akan meninggikan your metabolisma for digestion.

2. Eat more.
Now here’s a tip you probably didn’t expect. Jangan go for drastic calorie cuts it’ll only slow
down your metabolsim!

3. Eat protein at every meal.
Protein chains are harder to break, making you burn more during digestion.

4. Eat fish and flax fat to encourage your fat cells to send the “I’m kenyang” signal to your
brain. This causes the brain to send the signal to your metabolism to burn more calories.

5. Turn to whole foods and grains.
They force your digestion process to work overtime.

6. Makan pedas-pedas :D
If you enjoy hot, spicy foods, take note: You can increase the amount of calories your body
burns during digestion.

7. Minum air sejuk.
Ia akan meninggikan your metabolism to heat up the water to body temperature.

8. Switch to healthy fats.
Switching from saturated fats (such as butter) to monounsaturated fats (such as olive or
canola oil) increases caloric burn.

9. Run harder.
Either by increasing your mileage or varying your intensity, termasuk interval training.

10. Lift weights.
The more muscle you have, the more calories you’ll burn all day long. And it only takes two
workouts a week to make a difference.

good luck!peace

sumber:kevinzahri.com

9 comments:

Mr PenyuBiru said...

kalu lepas makan pahtu lepak² tgk movie citer seram boleh meningkatkan metabolisme tak? hihi

suezensuzanna said...

wah..info yg menarik!

Tie said...

No 1-7 tu memang kak tie buat.
No 8 tu macam tak mampu,
No 9 lari guna jari...ekekeke.....
No 10 tu ....err...buang sampah kira tak ?

~mrs azmi~ said...

@Mrpenyubiru: klu ko terus layan citer seram metabolisme ko pun jadik takut jadi diorg pon malas nak kerja! wakaka

@suezensuzanna: sharing is caring kan ^_~

@Tie: lari gune jari atas keybod ye kak tie?? jari jela kurus! hii
buang sampah kire jugak ape... tapi takle sebaik klu pikul beras! ^_~

en_me said...

ghitewww.. ehehe

Zil-el-saif (The Encik Saif) said...

Salam
no. 2 tu sangat mengagumkan. sugoi...

denaihati said...

Bagus tips ni kena pilih mana yang sesuai aku nak buat ni...

xiiinam said...

metabolisme ckLah dah menurun bila usia semakin menghampiri usia emas...

~mrs azmi~ said...

@en_me: lame menyepi?

@Zil-el-saif (The Encik Saif) : eat more but smaller quantity ^_^

@Denaihati:ehehe.. jgn pilih2.. buat je sume

@xiinam: bertambah usia lagi susah nak turun berat sebab metabolisma menyusut!! sebab tu saye takle tangguh dah!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"