Tuesday, March 15, 2011

kitty toilet training [part 1]

sekarang berusaha nak ajar budak - budak bertuah tu guna toilet

Langkah 1

bermula dengan cari flushable cat litter... jenama apa yang ada.. puas google sana sini, masuk keluar forum . akhirnya saya pilih guna feline fresh. tapinya harga memang bisa tersedakla untuk bagi kucing berak!

ini pun dah dalam golongan boleh beli.. ada lagi mahal! sebab susah nak cari.. ada petshop yang saya tanya tak tau pun amende flushable cat litter *_*

ini pack yang kecil, berat dalam 1.5kg tapi masa nak beli kat petsmore cuma ada pack besar pack 7kg tak silap. 'terpaksala' berkorban bajet sikit.. mintak2 menjelang habis bende ni aly & coki pandai guna toilet sepenuhnya.. amiiinnnn^_^

Langkah 2

bermula dengan tukarkan normal clay litter sand kepada flushable type litter sand.. pastikan litter sand tu flushable tau.. takut nanti toilet kita pulak tersumbat! 1 hal pulak nak panggil orang betulkan.

mula - mula saya tukar je litter sand tu tapi masih letak bekas kat tempat biasa... nak biasakan aly and coki dengan menda alah tu, seminggu lebih la jugak. baru tukar tu aly cam pelik dengan bau dan tekstur sebab tak macam clay litter sand biasa yang lebih halus.

lepas seminggu budak2 tu dah ok dengan feline fresh ni and coki pun dah pandai share litter box dengan aly (sebelum ni saya bagi coki litterbox lain, letak dekat2)

Langkah 3

ahad lepas saya ubahkan litterbox dalam toilet. Letak sekali aly dengan coki dalam tu agak - agak bagi diorang perasan litterbox tu dah berubah tempat. sebenarnya saya tak risau pasal aly sebab aly ni jenis yang ikut mana litterbox dia pegi, tak pernahla eksiden 'ter'buang kat tempat lain. saya cuma risaukan si kecik tuuuu, masa mula2 bela aritu dia sudah 'ter'lepas kat atas kain baju yang dah basuh! T_T

alhamdulillah tengok 2-3 hari ni takde masalah.. coki pun ok, agaknya sebab dia selalu mengekor aly g mana - mana jadi dia tau litterbox tu dah berubah tempat..

lepas ni ada banyak lagi step baru aly & coki boleh lulus dengan cemerlang dalam toilet training!

mudah - mudahan berjaya usaha saya ni... doakan ye ^ _^




**Nota: ada terbaca, ada orang kurang senang dengan toilet train ni sebab menentang fitrah semulajadi kucing... entahlah

4 comments:

maza said...

wakakak..
baca entry ni macam baca kaedah nak ajar anak2 sendiri gi toilet. hahahaha

good good..

~mrs azmi~ said...

@maza: hehe... anak2 kita nak ajar g toilet ada paham la jugak biji butir apa kita cakap... klu anak bulus ni payahle sikit

Suara Kalbu said...

Waaaaaaaaaahhhh.... dah ada kemajuan nih... mcm mana progress takat ni ?

~mrs azmi~ said...

@suara kalbu: setakat ni okla.. dah start tambah ketinggian litterbox..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"