Monday, December 13, 2010

karipap

hujung minggu,

waktu inilah peluang untuk bersantai dirumah, berkemas mana yang patut, masak yang sedikit kompleks berbanding hari - hari biasa... dan harapnya ada sedikit ruang untuk berehat..

tengahari sabtu dapat panggilan, dini sufi & safwah nak datang rumah mak usu! serta merta tengok keadaan sekeliling, masa tu ralit dengan dunia maya... tgk rumah belum siap kemas! terus macam charlie chaplin membersih itu dan ini, menyapu seluruh pelosok rumah, dan mula memasak.. leburkan saja tulang lembu dalam periuk, tunggu sampai empuk...

sambil racik kentang cadang nak buat bergedil.. menu simple tapi semput jugak nak buat semua benda dengan cepat.

sambil2 menunggu sup siap potong2 keledek nak buat inti karipap, hampir 2 tahun berkeluarga ni baru pertama kali saya buat karipap! hahaha maklum sajalah, tahun pertama tahun bermanja, balik rumah lambat sikit dah malas masak, dengan alasan... PENAT.. cliche sungguh kanns?!

bila dah masuk tahun ke2, diburukkan dengan keadaan ekonomi yang makin teruk, saya berazam utk kerap memasak.. hehheh.. eh?! ade kaitan dengan tajuk ke?? isk...

angan2 memang tinggi nak buat sendiri, dah siap semua barang baru teringat sesuatu...

saya tak pandai kelim karipap!!!


hahaha! memang kene gelak dengan suami.. malu ai taw! mak dah jenuh ajar time kecik2 dulu, tapi bebal semacam.. tak jadi2.. sudahnya mak cuma suruh saya terap dengan acuan, pastu mak yang akan kelimkan cantik2..


malam ahad sambil tengok tv saya cuba jugak kelim karipap sendiri walupun dah siap guna acuan. dan hasilnya...


hehe.. banyak kanns.. dari jauh memangle nampak comel, cube tgk dekat?! mau pengsan mak mertua you!! isk mak mertua ai dah takde... sebut2 pulak... alfatihah buat arwah


macam biasa, setiap kali buat kerja sampai lewat mesti anak bujang saya akan setia 'meneman', tapi teman dalam mimpilah!


hehe... memang rupa karipap tu tak berapa menarik, tapi akan cuba lagi! practice make perfect kan?!

10 comments:

eus said...

nmpak best! leh la akak order! hehe....

mamawana said...

As salam

Apa pun inti karipap mesti sedap. Kelim tak kelim, picit picit tekan tekan hujung jari, lipat lipat gulung skit jadilah kelim karipap tu..nanti hantar mai ke rumah mama sepiring yaa...

~mrs azmi~ said...

@eus: mau pengsan akak tgk kalau order sampai nanti.. hahahah

@mamawana: salam..
itulah dia mama, mak jenuh ajar, tgk orang buat kemain senang, cantik je lak tu.. bila sendiri buat, FAIL!

nanti dah champion sy hantar umah mama.. hihi

sya said...

hahaha...
boleh pulak dia tido macam tu.. comel sungguh!
kira oklah mrs azmi, saya ni langsung tak pandai buat karipap... malunya....

~mrs azmi~ said...

@sya: kucing debab memang suka tido camtu kooottt! hihi

siap google tuuuu nak belajo kelim karipap!!

Lady of Leisure said...

eh sapa kata tak comel karipap ni? comel and nampak kemas la kelim dia.. i ternampak satu karipap yang sangat besar kat dalam pic sebelah kanan, i booked yang tu ok hehe...
alahai comelnya anak bujang u nih, mesti hati berbunga tengok ada anak comel teman buat karipap kan.. :D

maza said...

Gambar yg kucing terlentang tu.. ishh.. nasib baik di sensor hahahah.. tapi memang ayu si aly tu kan.. hehehe

psst: apa bezanya epok-epok dan karipap ek?

~mrs azmi~ said...

@lady: yang xtra large tu ada rahsia.. nak cover sebab terlebih inti takleh nak kelim! haha
anak2 lady pun debab2 jugak.. comel ^_^

@maza: errr... dulu kecik2 tatau pun epok2 tu karipap! haha

DrSinga said...

kalau berani...tunjuklah gambar close-up!!!!!

~mrs azmi~ said...

@DrSinga: err.. err... gambo close up takde sebab dah abesh masuk perut! haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"