Wednesday, July 11, 2012

day trip to UK

Sabtu lepas dapat rare chance pegi UK naik bas.. ehehe korang pun mesti dapat agak bukan United Kingdom kan?! jadah ape g UK naik bas?? dah le tu sehari je lak tu.. hehe


sebenarnya sabtu lepas saya bertugas untuk Club House ofis saya ni. bawa residen ke UK Farm, Kluang je...  2 bas penuh! rasa zaman sekolah g rombongan naik bas ^_^ tapi ianya aktiviti yang sangat menarik! Seumur hidup saya nila 1st time g rombongan g ladang.. bawak orang kaya - kaya pulak tu.. hihi... walaupun saya anak kampung, saya tak pernah ada peluang nak bergaul dengan kambing.. ya kambing, sebab family saya lebih kepada tanaman, bukan ternakan. ada takde bela ayam je dulu tu pun takat pat lima ekor.. sekarang lagila.. setakat bela kucing je! hahaha



sedikit pasal UK Farm (dari website diorang)


"UK Agro Resort is situated in the southern state of Johor, Malaysia within the Kluang Modern Agriculture Project (Projek Pertanian Moden Kluang) under the auspices of the Ministry of Agriculture and Agro-Based Industry, Malaysia.
Located in UK Agro Resort is UK Farm, which has the reputation of being Malaysia’s largest goat and sheep farm, with 100 acres of grazing land for 4000 sheep. It is a self-sufficient integrated farm practising the most modern techniques in goat and sheep rearing. We also have 15 acres of passion fruit and an on-site passion fruit manufacturing station.
At UK Agro Resort, we aim to provide visitors an authentic and memorable farm experience while showcasing the modern techniques involved in 21st century farming. For that reason, we offer a wide range of facilities that cater to your individual needs such as restaurant, farm mart, conference room, chalet, dormitory, barbeque area, open stage, camp site and karaoke."

memang banyaaaaaakkkkkk sangat kambing kat sana, dan selain dari kambing UK Farm ni ada banyak sangat Passion fruit @ Markisa. actually UK Farm ni pernah jugak masuk JJCM. tapi time kami kesana dia tak hidangkan pun daging kambing.... T_____T


jomla layan gambar



patung kambing yang sangaaaatttttla besar.. abeh semua orang nak amik gambo ngan dia



 geram je tgk markisa bergantungan.. awas ya. kalau terpetik sekalipun... memang kena bayar 200la eh

 really huge farm! by the way, markisa fruit juice yang dorang produce memang sangat sedap!

 satu2nya kambing yang nak pose utk camera saya.. ^_^

 dasar jakun... berebut2 nak bergambo peluk anak kambing

 kesian anak2 kambing ni.. menyusu pun dari tong jek
 ada juga herb farm.. tapi tak terjaga.. sedih betul tgk condition dia


marvellous passion fruit juice!
kat sini ade sample rumah orang asli jakun.. dan penghuni sebenar pun ada juga cuma masa tu kebanyakan dorang balik rompin

ada banyakkkkkkk sangat lavender.. suka..suka... ^_^

 mini zoo juga ada... tapi tak berapa menarik yang ada cuma burung, beruk sekor, arnab, ayam hutan, burung merak, landak

 ostrich juga ada.. tapi demand oh!! daun2 yang orang feed yang dah jatuh dia tamo makan dah!


mushroom house.. 


motip amik gambo kuda ni??

sebenarnya kuda ni bertugas bila ada orang amik pakej kereta kuda. 15 minit juga saya tenung dia dalam panas2 tu.. terasa sangat kesian, dahla cuaca sangat panas pastu ada pulak mende sendal dalam mulut dia tu... nampak sangat dia stress

kambing - kambing sangat behave + berdisiplin sekali halau je semua pandai beratur balik ke kandang.


overall pusing farm yang sangat luas ni ambil masa lebih kurang 3 jam. memang penat gila.. masing2 dah sama bau dengan kambing! muahahahahahaa

dan bila nak balik tu dapat free stuff lagi.. aiskrim susu kambing, sedap tapi bila dah hujung2 tu dalam mulut rasa kambing! wekkk T__T, muffin tu pun produk susu kambing jugak tapi sedap! rasa cam chiffon cake pun ada.


sesekali g rombongan camni syok jugak... plus sape nak bagi kan, g jalan takyah bayar fee apa - apa siap bagi upah lagi.. hihi

4 comments:

sayadankamerasaya said...

kat tapak kasut banyak taik kamben takkkk....???

~mrs azmi~ said...

@sayadankamerasaya: takde terpihak taik kambing pun.. kandang dorang betul2 sistematik dan dalam kategori bersih. bawah kandang pun kerap dibersihkan.

maza said...

wah.. kadang kambing kat kluang?!

maza sendiri pun tak pernah sampai.. pakat lalu aje.. heheh
insyallah akan singgah satu hari nanti.. kot2 mana tau, mau bikin sate kambing!

hahahhaa

~mrs azmi~ said...

@maza: ramai orang tak tahu tempat ni sebab nuuuuuuuun jauh di belakang.. 6km dari jalan besar dan jalannya bukan jalan tar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"