Friday, July 29, 2011

spaying coki

bulan disember 2010 aly kita dah neuterkan

kali ni giliran coki pulak.

kesian?

memang kesian sebab sebabkan dia menanggung sakit

tapi saya lagi kesian kalau dia bising2 tiap2 bulan sebab 'onheat'

lepas tu saya nak nak buang habit dia kencing merata waktu dia onheat

Ahad : 10/7/2011

saya join CATS SPEUTERING DAY with HVC anjuran KTAJ (Kucing Terbiar Anjing Jalanan) di Bangi. HVC ni official vet untuk KTAJ

bila cakap kat suami nak bawak coki ke vet swasta dia cakap

"oo aly dulu bawak klinik kerajaan je, adik bawak g klinik swasta pulak"

ehehe... dah rezeki coki, lagipun harganya lebih kurang ja... aly dulu kena rm70, dan untuk speutering day ni female cat cuma rm85. Kalau ke klinik kerajaan tu kalau female mau 100++ , mungkin kalau dikira transport kos dari rawang ke bangi tu same je dengan kalau buat kat rawang macam aly dulu, tapi sebab sambil2 nak kenal dengan kawan - kawan KTAJ kira ok jelah.. ^_^

start pukul 12 malam mula puasakan coki, dia tak mengganas sangatla walaupun lapar cuma bising mintak kesian - minta dilepaskan.. tahankan ajelah.. hihi

pagi - pagi kul 8 kami dah keluar rumah, singgah hantar suami ke ofis dia baru kami anak beranak ke bangi. Aly ikut sekali sebab nak dewormed kan dia so aly duduk dalam cage coki dalam carrier, dalam kereta aly yang bising lebih - lebih sedangkan coki rileks je.. hihi


aly buat muka bila dah sampai kat vet... dan seperti biasa, dia adalah pelakon hebat! hihi sangat behavela kunun macam dia yang nak masuk OT, padahal cume nak bagi pil je. berat terkini budak dobot ni dah turun... berkat paksa exercise tiap2 petang kat luar! haha berat tinggl 4.5kg jek

cage atas, fluffy dah siap dioperasi baru sedar dan cage bawah sam, tunggu turn selepas coki dan disebabkan masa tu banyak kucing betina terpaksala tunggu lama sikit...



coki atas meja pembedahan..


time ni dah siap pun. thanx alot to Dr Joe n Dr Nurul for the good service!


berapa lama dia recover?

hari ke-2 , ya hari kedua budak ni dah melompat sana sini dan mama yang sangat risau kalau perutnya terburai! alhamdulillah walaupun kejenya melompat sana sini, dia tak jilat tempat luka jadi luka tu cepat baik. Mama ni sangat risau kalau dia gigit benang sampai rabak perut.. huhu

dalam waktu tu jugak aly ambil kesempatan atas wetfood coki, bila dia nampak cage terbukak terus masuk wat muka selenga habiskan makanan adik! isk...

7 comments:

zino said...

coki dah ok la tu kan....

kEy said...

Pandai bela kucing...aduyai...amek la kucing kat umah key neyhh, adek2 key xreti jage, key pon penakot kucing....hehehe

Suara Kalbu said...

Alhamdulillah dah sihat dah.

Memang kesian kalau diorang ni kena spay. Rasa sakit tu macam menjalar kat badan sendiri. Kesian tengok depa masa baru recover dari mamai ubat bius tu. Jalan pun terhoyong hayang.

maza said...

wah.. ini bermakna coki tak period lah? kalau gitew selamatlah duit tuala.. ahaks.. heheheh

oppps.. lantun-lantun lah fulaks..

maza said...

aduh.. aduhh..

terima kasih di atas entry yg best ini..

~mrs azmi~ said...

@zino: alhamdulillah sihat dah

@kEy: kucing je yang serasi.. bela ikan semedang mati!! hihi

@Suara Kalbu: coki bila boleh bangun terus g bilik air nak minum.. walaupun jalan terhoyong hayang lagi..

@maza: walaupun dia tak period, duit tu kene guna utk beli makanan pulak! sebab dorang makan lagi banyak sekarang.. huhu

Mr PenyuBiru said...

coki dah tak period,takde alasan aa tak pose.hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"