Thursday, July 7, 2011

Hina sangat ke kalau cuma ada SPM?

pagi semalam, terdengar dekat radio sinar pasal kisah pendengar dok luahkan masalah.

adala sorang pendengar yang luahkan 'masalah donia' dia, ada pekerja baru di tugaskan dalam team dia dan budak tu cuma lepasan SPM. Dari gaya penceritaannya, dia sangat tak berpuas hati kenapa budak lepasan spm tanpa pengalaman tu dimasukkan dalam team dia, sedangkan team mate dia yang lain semua graduate. Dia juga persoalkan pada HR kenapa lepasan SPM diterima sedangkan dia ada forwardkan resume kawan dia yang graduate tapi ditolak sebab takde pengalaman...

Saya tak tahu keadaan sebenar pendengar tu dengan budak spm tu macamana, mula2 ingatkan dia nak komplen budak tu maalas buat keje ke, berlagak lebih dari orang yang graduate ke... tapi memang takde. tak habis2 dia tekankan pasal budak tu cuma ada SPM

soalnya, kenapa perlu ada mentality sebegini??

kalau dia boleh buat kerja elok, apa salahnya cuma ada SPM? kadang2 orang yang tiada kelulusan tinggi lagi cekap buat kerja dari orang yang ada skroll bergulung2 tapi cuma pandai bercakap...

7 comments:

bujal X said...

budak spm lagi mahal.sebab apa? diorang start kerja dari bawah dan ada pengalaman macam2~

*dulu saya head technician kepada semua budak degree sedangkan saya spm je~haha~

suezen said...

x hina at all..my mom only got her SRP....tp now keje gomen bahagian A...so kesimpulannya pelajaran rendah x semestinya x jd "org"

Daddy Ziyyad said...

Seorang yang hanya SPM tapi full with experience lebih bagus dari 3 orang graduate yang zero experience.

Ku Tak Sempurna said...

incik bos besar kita tak amik SPM pun. ada bisnes besar lagiiiii

~mrs azmi~ said...

@bujal X: tula pasal.. kenapa perlu ada dabel standard kans? setiap orang berhak diberi peluang. tak kirala apa taraf pelajaran dia

@suezen: agreed! ^_^

@Daddy Ziyyad: yup!

@kts: samela.. bos kita cuma ada sijil jek, boleh je ade bisnes yang pekerjanya semua graduates!

sillylupie said...

Sigh ...
That's the reality in this world.
I pernah rasa .... pahit ....

No matter how hard you work, if your boss is jenis yg suka 'kejar paper' ... not worth it .. baik tukar boss.

titan said...

biasalah, manusia ni cepat ego..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"