Friday, June 25, 2010

aku dan NOKIA

kemain lagi tajuk ek?? sengihnampakgigi
cam biasa.. kalau hari jumaat je mulalah, ada virus2 kemalasan merebak dalam diri... bila malas mulalah berangan...........pasal handfon! hikhik

masa matrix dulu cuma boleh berangan2 nak ada handfon sendiri. berangan nak ada telefon sendiri padahal bukan ade ramai orang nak di telefon pon! bajet kalau dah ade telefon senang nak ade boyfren! gelakgulinggelakgulinggelakguling tahapahapa

pemikiran naif remaja yang baru hendak mengenal dunia barangkali.... hehe


telefon pertamaku, NOKIA model 3310 (2002)
mahal tuuuu 600 lebih kalau tak silap masa tu
masa ni boleh kata semua budak studio pakai telefon model yang sama mase 1st year.
mana dapat duit?? malu
sahihla duit PTPTN!!!!!sengihnampakgigi
mak geleng kepala je bila terbongkar rahsia duit ptptn wat beli tepon tapi nak wat camne... takkan nak buang pulak kanns.. haish... anak oh anak...

tapi jangka hayat dia tak lama dalam setahun je kot

sebab...

tejatuh lam lubang jamban dan tak dapek nak diselamatkan!

apalah nasib.....sedih

tapi mase ni dah ade boifren! hahaha

dah masuk tahun 2003 tu dah mula susah kalau takdak hanfon.. tapi sebab kekangan kewangan wat bodo jelah. maklum jela course teknikal yang melibatkan drawing ni kosnya sangatlah besar. nak mintak duit kat mak?? oh no no.... tanak susahkan dia sebab benda tak bape penting tu...

wat bodo pun tercuit jugak nak ada hanfon. aku pun glah jugak carik tepon 2nd hand kunun murahlah tuuu! dan akhirnya aku memilih model Nokia 8850, harga masa tu 3 ratus tak silap

....................... dan sekali lagi............................

maklum jelah tepon 2nd hand... owner b4 dah bantai kat dinding agaknya, tak sampai setahun pun pakai tepon tuu
pastu tobat tamo beli tepon 2nd hand dah
sebab menyampah kat tepon tu aku g jual balik. dapatle 150
tahun 2004 - telefon colour mula menguasai pasaran. masa tu mmg berangan abislah nak pakai tepon canggih skrin kaler2 padahal bunyi polyphonic je pun! belum ada secanggih mp3 ke mp4 cam sekarang!

dalam berangan - berangan tu akhirnya jadi kenyataan bila boifren i yang baik hati belikan i telefon secanggih NOKIA 6610... canggih mase tulah! tula gunanya carik boifren dah keje! muahahahaha
tepon ni memang lasak! bertuankan orang yang seclumsy aku ni mmg malang.... memang tak terkira kalinya tepon ni terbarai sebab terjatuh!

nokia 6610 ni jadi peneman aku mmg lama... jadi saksi kisah suka duka aku dari 3rd year dan aku pakai sampaila aku habis belajar, bateri dia mmg ok je dalam 3 tahun tu. Akhirnya aku bagi kat mak aku pakai kat kg

..........tapi tulah, bila sampai kat kg tu mulalah ada tangan2 gatal yang pakai tepon tu pastu sudahnya aku sendiri tatau tepon tu g mana.... mak aku pun tatau sebab ramai orang kuar masuk umah tak perasan tah mala'un mane kebas!

lepas grad dan keje (2006), masa ni perkembangan dunia telekomunikasi mmg dasyat! sampai aku tatau mana model baru, dah tak terkejar...

dek kerana jeles tgk orang pakai tepon canggih manggih, ada 3G segala, aku pun nak jugak! tapi masa ni dah keje so tade masalahla nak beli tepon canggih kanns dan sekali lagi aku pilih model nokia - NOKIA 6280 warna oren! hehehe dalam masa yang sama boifren terchenta di sudut lain semenanjung malaysia ni beli tepon sony ericson warna oren jugak! wah gitew!! chemistry kahlove?? tak plan pun dan dia tatau pun i nak beli tepon ape.....

dan sekali lagi model nokia ni membuktikan kemampuan nya bertuankan orang macam aku. sampai penutup belakang aku kene tukar dengan casing tak ori sebab casing ori patah!

4 tahun wooo dia berkhidmat dan sampai saat entry ni ditulis dia masih wujud dalam beg aku boleh jadi backup maybe?? masih elok cuma bateri perlu ditukar.
Semenjak bekerja dan berkahwin aku dah tak amik pusing model telefon yang aku ada aasal dapat bercakap & sms, cukup! tak kisahla orang dok pandang pelik sebab casing tepon aku depan belakang lain2 kaler! casing oren susah nak cari jadi aku belasah pakai kaler putih.. boleh?? peduli ape aku janji boleh pakai lagi.
akhirnya,

23 Jun 2010 sekali lagi aku memperoleh rezeki yang tidak kujangka betul - betul tak jangka. Seseorang menghadiahkan aku model telefon diatas. "hadiah hari lahir yang lepas" yang dah lepas 6 bulan....ihikhik alhamdulillah rezeki......
moga dia juga boleh jadi selasak peneman2ku sebelum ni angel



**maaf ye kalau entri ni buat anda muntah darah sebab nak tunjuk hanfon baru! sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi***

7 comments:

Lady of Leisure said...

hehe.. ada satu zaman tu i pakai nokia 2210 and i still remember macam fenomena lak bila semua bebudak pakai henpon yg sama, masa tu i pun kat matric.. ekekkee... kita sama umur kah?
:D

yonna said...

selalunya,starter henpon orang pakai mmg Nokia.zaman dulu mmg 3310 je org pakai, sekarang ni, budak sekolah pun dah pakai henpon canggih2 T___T

Kujie said...

dah tua2 ni, guna hp yg asas2 je
mcm along ckp...minta2 janganlah dia berbunyi masa dlm komuter sesak2 tu..malu nak jawap

hahaha

~mrs azmi~ said...

@Lady of leisure: masa tu orang pakai henpon beso2 pun dah cukup bangga dah kan? agaknye kite ni mmg lebih2 kurang sebaya kot ^_^ abih matrix tahun 2002

@yonna: hahahaha... budak2 skang memang.... darjah 1 dah merengek nak ada tepon sendiri!!

@Kujie: ahahaha lawakla along! takpela, sok2 dah ade duit sendiri pakaile tepon canggih manggih

maza said...

first ever tipon yg maza beli masa tu ialah tipon savvy.. back year 2001...

sebelum dari itu, dok tangkap leleh ajelah bila student2 lain pakai tipon yg canggih2.. termasuklah nokia pisang! huhuhhu

kendian bertukar kepada Nokia 3310, erricson, samsung dan macam2 lagi.. heheheh

skrg ni kembali pada fitrah.. kembali kpd samsung.. hehehehhe

erk.. sepekara lagi, skrg tipon itu banyak diam dari berbunyi.. kalau galak sangat berbunyi takut lah pulak org ajak gi join biznes MLM ke, atau entah saper2 minta hutang yg belum tiba masanya.. heheheh

(kira mcm nak privasi gak ler.. biar kat ofis bagai nak rak tipon berbunyi, tapi bila off ofis hour, mau tenang sehhh)

~mrs azmi~ said...

@maza: skang dah tak heran nak jawab tepon... kalau dulu klu takde tepon rase cam nak bunuh diri! hahahaha

Kujie said...

betul mcm maza ckp tu

kadang2 dok belek2 hp ni..hidup ke mati
sepanjang hari tak de bunyi

tu tanda2 dah nak monapause kot

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"