Thursday, May 6, 2010

opis terbakar!!

tempat : opis
masa : petang semalam, dalam pukul 3lebih

sedang semua khusyuk di depan komputer masing2 yang kebanyakannye mengadap laman mukabuku gatai tetiba aku terhidu sesuatu... yang kurang enak.....

tanpa usul periksa...

"kob! ko buang puntung rokok rata2 ek?? kat cni ko sorang je yang merokok!"
aku terus sound budak despatch yang kebetulanberada diantara kami.
sedang sibuk membuat salinan dokumen tak pasal2 je kene

"isk mana da kak... klu sy isap rokok kat sini mesti akak dah piat telinga saya kan?"
Akob budak despatch mempertahankan diri

"yela manela tau.. abis tu ni bau ape?? hau hangit ni!"

"chah! ko ada bau pelik tak?" aku menyoal rakanku

"tak... aku tak bau pape" agaknye mak buyung memang kurang deria bau kot! ahaha

aku, akob mula carik mana datangnya bau hangit tu. sebab risau litar pintas maklum jelah musim tak menentu, kilat punye dasyat.

cari - cari - cari

tak ketemu... dan yang pastinya bukan dari seksyen kami.... bau tu terus jadi misteri...

aku kembalii ke tempat duduk tapi akob terus ke bahagian hadapan yakni bilik2 smoking area a.k.a bilik bos2 besarrrrr bos besar ni memang perokok tegarrrr

tetiba akob melaung dari depan,

"kak! pemadam api kat mana??"

disebabkan budak akob ni suka main-mainkan aku, aku pun sambil lewa jela jawab kat dia
tapi lam masa yang sama dok jenguk jugakla... tengok semacam je die lari.

Sekali aku tgk je dalam bilik bos,

KELABU!!! penuh dengan asap! mase tu baru sedar si Akob tak main2

api dah mula marak dalam bilik. aku masuk jugak tarik mana2 dokumen yang tak kene api lagi sambil bukak semua tingkap yang ada. masa tu aku pun dah start rasa lemas sedut asap. dan terfikir agaknya kepayahan bernafas tula yang mangsa - mangsa rentung rasa... hurmmmm

akob yang jadi hero semalam berulang alik amik air sebab alat pemadam api tu kitorg tak jumpa!

setelah dijirus dengan beberapa baldi air, alhamdulillah api padam. startla dok kirai2 kertas, karpet, check kalau2 ada bara api lagi. Lepas api padam baru masing2 angkat telefon call boss dan orang2 berkenaan...

sume pakat terkejutla ape lagi. masing2 dok tanya apa punca...

ai?! buat - buat tanya pulak.. konfemla puntung rokok! sebab kejadian tu mula lepas bos2 ni kuar opis. yang pandainya, pegi buang puntung rokok dalam tong sampah plastik! bajet plastik tu cam stainless steel kot?! alahai.......

yang hitam tula tong sampah plastik yang dah cair sepenuhnya!


dalam longgokan hitam tu, ada tin pewangi bilik!!! nasib baik tak meletup... kalu tak lagi haru biru!!tengokla tong plastik toyogo tu pun dah separuh cair

gambar family bos hampir terbakar.. tapi aku sempat tarik. bila kitorang bagitau bilik dia terbakar dia boleh tanya, "gambar aku selamat tak??" tapi dia bukan maksudkan gambar family ni... tapi gambar dia ngan pak lah yang tergantung kat dinding!!gatai

nasib baikkkkkkk sangat kitorang sedar awal... sebab seluruh partition untuk ofiice ni bukan fire proof.. mamg mudah sangat terbakar.. alhamdulillah ofis ni masih rezeki kami..

11 comments:

amnani farhana adnan said...

lahhh, nasib baik xda pape bnda lain jd.
hargailah nyawa anda.
igtlah mereka yg tersyg.
hehe (:

Lady of Leisure said...

ya ampun sempat lagi tanya pasal gambar hehehhe...

kayteeze said...

Ish... takutnya. Nasib baik cepat bertindak, kan...

Queen said...

hui..bahaya.,..my bos pun perokok tegar...tapi dia tak merokok kat dalam bilik.dia mesti pergi turun kat lobby...

btw...setahu i la..kalau terbakar jangan buka lagi tingkap2 segala..kalau boleh biar sekedap mungkin utk elakkan penambahan oksigen yang menjadi pemangkin kebakaran...

tapi tuela..tak bukak lemas la pulak kan..ahahha..

Kujie said...

wahhhhhhhhhhh..suspennya

lain kali kalau hidu2 lain mcm tu

mmg cuak

tapi kalau memandu, tiba2 bau lain je
mmg cuak gak
takut

~mrs azmi~ said...

@Amnani: kesimpulannye jangan merokok!!

@LOL: tula pasal... kami pon macm ???? ade pulak tanye pasal gambar dulu!!!

@Kak tie: memang saspen ah mase tuuu

@queen: hehehe.. mase tu pk nak kuarkan asap je! tak tepk oksigen tu boleh marakkan api!!! hahaha

@kujie:kalau kete yang bau lagi cuak kak!! takut tak sempat benti dia meletop!

Mr PenyuBiru said...

seb baik takde sprinkler system.kalu tak abis basah satu opis.

moral of de stori - jgn merokok di dalam opis.

~mrs azmi~ said...

@MrPenyu biru: klu ade sprinkler sistem takle risau sangat kot... sebab dah tolong padamkan api! hihi

alah takde maknenye... masing2 wat muka selambe merokok jugak.. bukan nak amik pengajaran

sitinorafatien said...

klakr pun aga gak ngn bos 2

maza said...

WAH! File gaji korang selamat tak? Itu penting tu.. cari makan punya tu.. wakakakka

~mrs azmi~ said...

@sitinorfatien: jenih relax... macamtula...

@maza: hahahah! file gaji selamaaaaaaaaaaaaaat sebab dalam bilik akaun!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"