Wednesday, September 22, 2010

tabahlah kamu wahai hati....

setiap perkara mesti ada naik turunnya, hidup kita juga begitu... ada masa kita diatas ada masa kita dibawah, setelah 4 tahun bekerja akhirnya kebimbangan saya semakin menjadi kenyataan. kalau dulu masa zaman sekolah, zaman kegawatan ekonomi saya masih belum tahu jerih payah berjuang untuk mencari rezeki

..........kemelesetan ekonomi baru menampakkan kesan dalam syarikat kami, projek mula berkurang malah tiada langsung projek baru! keadaan bertambah buruk bila saki baki bayaran projek yang telah siap juga banyak yang tertangguh! walaupun cuma pekerja biasa - biasa yang tak punya kuasa atas syarikat, kami mula terasa keadaan syarikat yang semakin tidak stabil bila gaji semakin lewat. saya perasan keadaan dari awal tahun lagi tapi cuma sedapkan hati "agaknya bos tak sempat sain cek" naif kan??

awal bulan ni lepas dapat gaji yang diterima beberapa hari sebelum raya, bos bisik "ada benda nak discuss dengan awak tapi next weekla kita bincang.." sighsighsighsepanjang hujung minggu hati saya langsung tak tenang memikirkan apa perkara yang nak dibincangkan dan saya cuma dapat memikirkan 1 perkara.... DIBERHENTIKAN KERJA!! tapi pujuk hati utk tak berfikir yang bukan2rindu

masa hari bekerja berikutnya teka teki saya mendapat jawapan, benar tekaan saya... cuma bukan saya tapi rakan sejawatan. lagi berat bila bos tanya macamana kita nak beritahu??
sighsighsighsigh tak terbayang macamana nak bagitau kawan yang dia terpaksa diberhentikan! lagi - lagi bila ahli keluarganya baru bartambah... pahit pun terpaksa kami luahkan sebab syarikat benar - benar tidak mampu menampung kos dan hujung september ni adalah hari terakhirnya..

betul2 takut sekarang ni.... tah esok ke lusa kalau saya pulak yang dapat berita yang sama!

dan sekarang sedang berusaha mencari tempat lain.....

~ada sapa - sapa nak bagi saya kerja tak???

6 comments:

HEMY said...

ishy...bahayanya kesan dia.ingat ekonomi dah stabil..haishhh

~mrs azmi~ said...

@HEMY: masa mula2 ekonomi down dulu tak terasa sangat sebab ada lagi projek lama... skang dah habiss!

maza said...

syarikat di tempat maza bekerja pun begitu juga... tetapi kesan kemelesatan ekonomi telah maza rasai sedari awal (sejak 2 thn lalu).. ramai staff yang pergi meninggalkan company...

gaji juga tidak menentu..

skrg ini company hanya mementingkan survival drpd growth..

mudah2an kami dapat keluar dari kancah gelora ini..

dan maza juga berdoa agar mrs azmi dan maza mampu terus memperoleh pendapatan dan pekerjaan yang baik2 lagi halal gitew..

ameennnn

~mrs azmi~ said...

@maza:mudah2an kita sama2 dapat cepat keluar dari kancah kemelesetan ni... ameen

Ku Tak Sempurna said...

kesiannya kat kawan tu... kat encik bos.. kat awak..

.
.

kita tak nmpk hikmahnya lagi..

~mrs azmi~ said...

@kts: hmm.. kat mana2 pun situasi lebih kurang je jadi sabo jelah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"