Tuesday, September 29, 2009

mengapa wanita sangat istimewa??

hmm.. kisah ni dah beberapa kali terbaca.. saje nak tepek kat cni pulak bagu uols bace (' ',)
.............................
Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. '..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah....'
Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap... susun pinggan kat rak, lap dapur.
terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air. ..sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong. ...salin la gula...
check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi. ..ishh...ni lauk bila ni, semalam....dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kaian lap je lah... tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...
baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska. ..check...baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama. ..calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping. . . . alamak..telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok settle...
ternampak pulak beg g keje. ..emm..besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak. .selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek....ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...
Tetiba dengar suara papa...'..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido. .'....
'..yelah nak tido la ni..nak smayang jap...'
masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu. ..adoi..gosok gigi. . .
smayang. ..pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni... nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak. ..huhuhuhu...
bukak almari. ..emmm...pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...
la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2. ..kemaskan baju gantung2. ..masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok settle..
dgr suara papa lagi...'..i dah ngantuk ni..'..dalam pada nak masuk ke bilik. ..owh...pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...
check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar..
ni mainan ni sepah2. ..masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya....sampai bawah meja makan pun ade. ..adoi....ok dah .....
ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang. ..cium si comel ni kejap. ..selimutkan die. ...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k....gud nite..sweet dreams...
aaahh. ..sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting.. ahh. .. . boring. ...panas pulak lotion nih..dah la. . .emm..sedapnya lelapkan mata...
Ya Allah. ...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,...mohon keberkatan dari mu tuhan...
papa pun bangun tutup tv...'...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde. ..'...selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....
So?....apa yang peliknya..??
Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT.....tu yang tak boleh nak mati cepat tu...
bagus jugak kan dapat ingtkan lelaki-lelaki so mereka akan hargai emak, isteri, dan kawan 2 dengan lebih baik lagi...
Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah. ..setiap wanita adalah istemewa dengan cara mereka sendiri...
Kalau lelaki mengakui kebenaran ini....hormat dah hargailah mereka...
untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari

6 comments:

Na Shari said...

Terima kasih kerana sudi berkongsi...Nak minta izin copy paste...send kat email husband... :)

ada.m0khtar said...

keje xpenah habis...
;)

~mrs azmi~ said...

@Na Shari: silekan.. sebar2kanlah ye^_^ tak salah berkongsi

@ada.mokhtar : mmgle kite org pompuan ni klu jalan dari ruang tamu ke dapur bole singgah banyak tempat settlekan macam2 bende.. huhu

sya said...

mrs azmi...
memang betul la cite ni...
memang tiap2 malam pun mcm ni..
dari ayat kata nak masuk tido tu, sejam lepas tu pun belum tentu tido lagik...
kalau lelaki, tak bgtau nak tido pun dah tertido.. hehehe

kayteeze said...

He he he.... memang kerja kita tak pernah habis. Nak tidor pun kena check semua pintu dan tingkap. Ada sekali kak tie tak larat nak check. Esok pagi, pintu dapur renggang. Kak tie kelam kabut check barang dalam rumah. Rupa2nya cik abang lupa nak kunci masa ambil angin malam... adoi laa...

~mrs azmi~ said...

@sya: betul..betul..betul...

@kayteeze: wakaka! umah saye lak klu saye tak tlg cek mesti gril depan tak konci! huhu! hubby leh selambe jek tido! tade rase riso ke diorg ni ek??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"