Monday, May 18, 2009

mari dapatkan nightguard~

setelah beberapa bulan saya pening memikirkan masalah diri.. rase bersalah pada encik suami kerana menggangu tidurnya.. akhirnya saya berjaya menemui bantuan yang saya perlukan.. hehe.. esok nak g dentist kat Dataran Sunway ni, nak buat 'custom nightguard' ngee~ puas dah survey nightguard nih.. boleh tahanla harge.. range RM300 - 500 huhu rabak poket i taw!! segala2nya demimu en suami.. heheh..

ekceli aritu saye ade wat entry pasal tabiat laga gigi @ 'tooth grinding' time tido.. pastu lak my hubby pulak sangat sensitip ngan bunyi2an camtu.. mmg takle tidola.. so setelah puas saye carik solution.. dan atas bantuan pakcik google saye dapat tau the best solution is 'nightguard'.. mmg tade ubatla utk tabiat ni.. selalunye tooth grinding ni sebab stress.. stress?! i ni stress ke? maybe sebab selalu termimpi2 keje yang membukit kat opis tu kot!! hahaha mmgla keje tu tak nampak membukit sebab sume simpan dalam folder laptop!! ngee~ setelah berbincang dan berdikusi dan untuk kebaikan dan kerukunan hidup kami bersama, spentla duit sket untuk buat custom nightguard.. ade je jual yang dah siap dan agak murah tapinye takut tak selesa sebab bentuk rahang kite lain2 kan pastu tak dijamin ketahanannye.. so saye pilih dentist dekat ngan opis ni ha.. esok appoinment after keje.. cam ngeri gak nak jupe dentist hehe ^^

amende nightguard sbenanye ek??

"Nightguard takes the punishment that your teeth would normally endure during bruxism to minimize the damage from grinding your teeth.
A nightguard is a custom-made thin transparent horseshoe-shaped (retainer like appliance) made of hard plastic that has shallow borders for good tooth alignment and ideal bite relationship.
This splint is worn between the top and bottom teeth and does not allow the teeth to interlock which absorbs the force of the clenching and grinding to reduce joint irritation and inflammation

It takes two appointments:
The first appointment an accurate impression of your upper and lower teeth will be made. These impressions are used to create models of how your teeth fit together. A bite record may be taken. These items are used to form a customized heat-processed hard plastic nightguard.
At the second appointment the final fit of the nightguard will be done and adjustments made

The lifespan of a nightguard is three to ten years. It can protect you from the symptoms of teeth grinding if you wear it regularly which can even lead to a better night’s sleep for you and your partner!"

** credit to pakcik google ye ^^



6 comments:

iza~de~bintang said...

stress ker mrs azmi??
jom gi jalan2 murah2 ke beijing :-D

Rozita said...

huh..daku pun ada masalah yg sama. betul ke sbb stress???
anak pompuan aku pun sama, kira penyakit keturunan lah nih..
tp not so bad..
asben aku relax jerk tido...

~mrs azmi~ said...

dentist yang kate selalunye sebab stress, sebab keturunan pon ade *DONT_KNOW* husband i sangat sensitif.. so terpaksela carik jalan penyelesaian ;)

~mrs azmi~ said...

tak stresslah.. i ok jek.. hehe
hajat hati mmgla nak ikot!! tapi hubby sangat jeles tak kasi i pegi sebab die sangat bz =-X

Kujie said...

oooo..kalau ada jln penyelesaiannya...eloklah...mahal2 pun kena laaaaaaaaaa...kan

mahal lagi harga perkahwinan..heheh :-D

~mrs azmi~ said...

tula pasal kak jie.. takpela abis duit sikit.. i sanggup u!! :-D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"