Monday, May 20, 2013

Sabah Gateway Day 1 - KL - Tawau - Semporna

Haish.. dah berminggu - minggu balik baru nak up cerita ya... ini kira ok lagi.. time ke bandung dulu langsung tak up cerita sampai sekarang! ahahaha.... biasala.. bila ada perkara yang mengguris kalbu terjadi waktu bercuti terus sentap tanak cerita kat blog... cuma biarkan saja ia terhapus dengan masa.... walaupun trip kali ni pun ada tragedi.. tapi takpalah...

dah... dah... dah..  mengarut ke lain pulak...

orang lain selalu ke sabah selalunya akan ke kota kinabalu, tapi kami tak.... kami menuju ke tempat yang panas 2-3 bulan sebelum ni dengan pengganas. Tawau, Semporna, Lahad Datu. Sebelum pergi memang ada yang tanya tak takut ke kalau jadi apa2? hmmmm.... kalau benda nak jadi kat mana2 pun boleh jadi kan? kita tawakal dan berserah pada Allah moga perjalanan dipermudahkan.

hari 1 - pagi2 dah minta en suami hantar sampai ke kl sentral, amik skybus terus ke LCCT, flight sepatutnya 1030 retime jadi 1005. jam 0905 sampai dah LCCT.. bila drop luggage dorg tanya "sorang lagi tak naik ke?" "hmm.. dia drop kejap lagi... flight dia dari penang belum sampai lagi..." partner jalan2 kali ni cik faiz, turun dari kulim. amik flight penang-LCCT-Tawau. BFF dari zaman sekolah gitew!! ahahaha

sementara menunggu cik faiz ni sampai dok jeling flight schedule.. bilala cik mek ni nak sampai... paham jelah  kapal terbang merah tu kanns.. 0920 dia dah touch down tapi 0945 baru nampak dia.. nak terus boarding tak boleh.. dorg insist untuk drop luggage sedangkan masa tu dah closed. T_T disitulah tragedinya.... cik faiz ni dah request utk fly thru luggage dari penang, tapi kaunter Air Asia ckp tak boleh. kene collect luggage cam biasa dan check in balik kat LCCT!! dan natijahnya.........

KAMI TERLEPAS FLIGHT!!!  T__T

kenapa saya tak naik dulu? boarding pass faiz ada dekat saya, for surela kene tunggu dia kan?! dan by the time dia dapat collect luggage n lari  ke balai berlepas, pintu dah closed pun!!! Grrrrrr!!!!
pastu yang bestnya, luggage saya yang dah cek in awal2 tu boleh dikeluarkan balik dan kene collect kat customer service... boleh pulak eh?!

kenapa faiz amik flight lambat sangat? yela sepatutnya flight kami 1030. tetiba flight kl - tawau retime 1/2 jam tapi flight dari penang tak... there should be reason why we chose the stipulated time to depart, but they just simply change schedule...  yang sakit hati kenapa takde flythru luggage service?! penang is international airport... lainla kalau dari airport kecik kita fahamla... sangat2 dissapointed dengan cara air asia.. lepas beli tiket kita bukan bole dengan lapang hati naik flight.. adeeeeee je perkara yang akang membuatkan RM kita keluar lagi.... ka ching! ka ching! mementang customer dia ramai... service quality mmg out!

masa tu ada adengan termenungla jugak... should we proceed with another ticket or not?! akhirnya cik faiz pejam mata SWIPEla card dengan nilai 800++ untuk kami berdua T___T

Maka naiklah kami di penerbangan seterusnya......harga tiket patratuslebih tu membolehkan kami duduk di emergency exit... 'seronok'!! sebelum take off ada sorang F.A. datang kat kami 'cik, kalau ada apa2 kecemasan berlaku, pastikan kapal terbang berhenti baru buka pintu kecemasan, blablabla....."  tetiba dia ter'pause' teragak2 nak cakap.. last2 dia cakap "......sebenarnya saya nak cakap in english"  kami masa tu dah pandang2... apa muka kampung ulu banat sangat ke kami ni sampai takut kitorang tak faham kalau dia nak speaking london?! so saya just cakap "yes miss, you can explain the instruction in english... we dont mind" pastu F.A tu pun terangla... la.... kot ingatkan berhabuk sangat englishnya sampai nak terang dalam bahasa ibunda sendiri pun susah... sampai ke sudah kitorang dok gelak2 pasal peristiwa FA tuh.. akekeke

 waktu ni kami sampai di airport tawau.. alhamdulillah selamat mendarat.. sebelum apa2 solat siap2 di airport sebab waktu tu baru teringat yang sabah waktu solat awal 1 jam. jadi kalau nak terus ke Semporna kalau nasib tak baik Maghrib baru sampai. after lega semua sekarang fikirkan ground transport pulak. dari airport tawau ke bandar tawau 1 teksi rm45 ya kawan-kawan... waktu tu otak dah macam mesin cash register.. everything KA CHING!!!

Nasib baik dapat pengantin yang memahami kepayahan rakan2 yang datang dari jauh ni, walaupun kami tak terus ke rumah pengantin, tetap dihantarkan adik lelakinya dari Lahad Datu untuk menjemput kami dan hantarkan pula ke Semporna!Jasamu dikenang Lizan!! Sayang kamu! Dengar macam dekat je kan Tawau - Semporna - Lahad Datu... realitinya?! Nan hado!! kematu montot... jauh gilos! kalau amik teksi dari tawau ke semporna chargenya rm90 ya...


Di Semporna kami bermalam di Marina Hotel; booking melalui Agoda.com. tu 1 hal jugak...berpusing mencarik hotel... pat lima kali round roundabout yang sama! ahaha map kat agoda langsung tak membantu... hampir je nak putus asa nak carik hotel lain. nasib baik jumpa! memang betul2 outskirt pekan semporna. agak tersorok. Malangnya dapat bilik tade tingkap. suffocated! sib baik tade problem claustrophobia! kihkihkih.. jadila.... janji ada tempat tido... dah penat melalui banyak menda sepanjang hari. Dinner dekat kedai bawah hotel je. tenaga dah habis nak menapak jauh2...


selamat malam!!

- end Day 1 - 


1 comment:

NM03 said...

salam kenal. singgah sini terus follow. jom, kalu sudi ke teratak picisan saya pulak. maceh..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"