Thursday, March 29, 2012

Beza setengah jam pun boleh bawa perubahan besar

Ni cerita time hantar suami checkupla ni... Dua minggu lepas 1st time hantar pegi checkup kaki dia tu, sebab dalam kad appoinment tu tulih pukul 8, maka kami pun keluarlah rumah pukul 7. sampai Hosp Selayang ngam2 pukul 8. First time g klinik pakar kat selayang tu, jadinya baru nak belajo2 pasal prosedurla ni.. saya turunkan suami siap2 kat lobby sebab parking dah penuh! jenuh nak pusing2 cari parking. bila saya naik atas suami dapat giliran untuk 1st kaunter 1032. Waktu tu takla ramai sangat orang, ingatkan amik nombor sekali tu je... rupanya ada lagi kaunter lain pulak! lepas kaunter 1(kaunter pendaftaran yang general) dia pas pula ke kaunter 2(kaunter klinik yang spesifik) suami appoinment untuk klinik orthopedik. kat situ kene tunggu lagi nama kena panggil pulak. lepas tu baru dapat no giliran nak jumpa doktor dan waktu tu dapat no giliran 1214. nampak no macam sikit..... tapi!!!! berzaman nak menunggunya! saya siap dah g sarapan, baca paper pun abih.. no giliran tak gerak2! dari kul 8 kami sampai.... pukul 1 lebih baru siap semua termasuk amik ubat...

adehla.... salute betul kat orang2 yang memang ada regular checkup kat sini... tiap2 hari rabu adalah hari klinik dan purata patient yang datang adalah 700 orang! tengok nombor pun dah pening... yang menunggu lagila!

lepas checkup tu doktor suruh datang sekali lagi lepas 2 minggu iaitu semalam..

disebabkan dah rasa serik menunggu lama.. suami ajak pegi awal sikit. jadi keluar rumah pukul 6.30pg.... natijah dari keputusan tu urusan kami selesai lebih kurang pukul 1030! yeay!!!

banyak bezanya kan??

disebabkan dah amik cuti.. balik rumah tido!!!!! hahaha

Sunday, March 11, 2012

Cobaan~

kesian blog ni.. makin lama makin terbiar tak berupdate... maaf ya, 2 - 3 minggu ni saya bermasalah sikit mengimbangi rutin hidup..

sekarang tengah bertungkus lumus siapkan semua kerja - kerja yang akan saya tinggalkan. alhamdulillah kebanyakan projek yang berada bawah seliaan saya memang dah dalam fasa terakhir. senang cerita semua dah nak tutup buku.. semua dalam fasa siapkan final account... jadi takla saya peningkan orang lain bila saya berhenti nanti.

2 minggu lepas saya rasa pertama kali saya menghadapi situasi cemas dalam menguruskan suami yang sakit. Kaki suami membengkak dan bernanah dari kawasan bawah lutut sampai atas buku lali, mula - mula cuma ke klinik buat dressing selama 4 hari bermula khamis 23/2 - ahad 26/2... walaupun nanah dok keluarkan hari2 tapi tetap tak kurang.. bengkak macam tu juga... waktu dressing hari ahad doktor memang dah cakap nak buat small operation procedure esoknya (isnin 27/2) untuk keluarkan nanah tu sume... bila balik dari klinik suami cakap tanakla buat operate, nak cari ubat tradisional katanya.. ade bunga2 berat hati nak cuti keja lama - lamala tu! dasar workaholic!! saya memang dah cakap.. operate jela, karang guna ubat kampung pun tah bila nak baik pulak.... mulut isteri ni kadang2 masin...petang ahad tu sebelum maghrib suami mula demam panas & muntah - muntah.. isteri mana tak risau kalau dah macam tu kan!

lepas isyak, papah suami masuk kete.. g klinik amik reference letter n terus ke Hosp Selayang.. dalam hati rasa berkecamuk juga.. tengok keadaan suami yang memang dah lembik tambah pulak dok pk kalau warded ke camne? gaji belom lagi ni.. duit adela seploh ringgit je kot timetu. sampai emergency cam tercangak2 jugala nak g mana.. first time tu anto orang ke emergency nih.... bila dah jumpa dr memang sah dah kene infection, sebab tu demam n muntah2

bermulala episod berkampung di hospital selayang.. lepas cek sana sini, dr buat keputusan nak operate esoknya (kalau OT available) so ape2 pun warded dulu lor. Sebab takde GL dudukla kelas 3 Wad 6D(orthopedik)... bila dah drip antibiotik baru suami boleh tidur. tengah2 malam tu (12.45am) keluar jugala saya beli makanan sebab suami kene start puasa kul 2am. time keluar tu sempatla sesat barat pulak... alahai.... kedai mamak tu pulak duduk kat ceruk yang dari jalan besar tak nampak.. huhu. malam tu tidurla atas kerusi menunggu tu... sakit pinggang!! huwaaaaaa masa tu memang sangat syukur hari - hari rupanya saya dapat tidur atas tilam empuk!

esok paginya saya balik rumah sebab nak uruskan GL, ambil baju, bagi makan coki n aly yang malam sebelumnya lupa nak bagi makan sebelum kami keluar..... ada rasa mamai jugala time bawak ereta sebab tidur langsung tak nyenyak! tau jela sepital.. macam2 bunyi mesin ada... plus kul 530am nurse dah mula kejut patient nak bagi ubat seme. Kul 1pm saya dah ada kat hospital semula... terkejut sebba katil suami hilang! mujur makcik sebelah ada.. dia kata suami dah masuk OT kul 10 tadi.. katil pun dah takde maknanya dah nak siapla tu.. diorang nak bawa balik wad dah. Syukur semuanya lancar.. 1/2 jam je procedure tapi nak menunggu nak turun ke wad yang lama sebab lif rosak. Walaupun procedure kecik, 3 malam jugala duduk kat wad tuuuu

sekarang masih berulang ke klinik hari2 buat dressing. Lepas kerja baru boleh hantar.. agak penat tapi dah kewajipan kan... dia masih bercuti sakit, 14/3 ni ada pemeriksaan susulan di hosp selayang.. moga - moga semua beransur pulih.. kalau tengok orangnya tak rupa sakit pun... tinggal lagi takle jalan @ berdiri lama2.

Monday, March 5, 2012

selepas 5 tahun berkhidmat


lama sungguh tak berapdet blog ni...


rentetan dari entri ni >> disini akhirnya, ada sinar baru dalam perkembangan kerjaya saya... alhamdulillah saya berjaya dapat jawatan yang ditawarkan.. offer letter pun dah sign... tinggal lagi nak habiskan sisa - sisa masa saya dalam syarikat sekarang ni... last day kerja sini 30/4/2012

rasa berat hati pasti ada lepas 5 tahun berkhidmat disini... terlalu banyak pengalaman saya dapat walaupun syarikat ni tak besar mana... semua dah macam family sendiri, masa nak handover tender resignation rasa teragak2, rasa serba salah... tak tahu nak mulakan macamana.... tapi berat hati macamana pun hidup perlu diteruskan.. kan??

ada rasa berdebar2 nak mulakan kerja baru.. nak kenal balik orang2 baru, nak sesuaikan diri balik..... dan paling saya bersyukur bila medical report saya sume excellant! setelah bertahun2 tak buat medical checkup! last 10 tahun lepas kottttt time nak masuk degree...

oklah.. dah hari2 akhir ni banyak keje kene settle sebelum boleh berhenti...


jumpa lagi lain kali!

pada kak Aidah terima kasih sudi singgah walaupun blog sepi tak berapdet.. peluk cium juga untuk milo n moli ya!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"