Tuesday, December 31, 2013

terakhir 2013

diam tak diam dah setahun berlalu......

setahun dah bekerja di cyberjaya, setahun sudah saya berulang alik setiap hujung minggu... setakat ni, masih belum nampak jalan untuk tamatkan siri PJJ kami. Ah,  alah bisa tegal biasa! memag berat, memang penat, memang perit, tapi dengan keadaan ekonomi golongan marhaen yang semakin menghimpit sekarang... telan sahaja semua itu. moga ada jalan terbaik utk kami di kemudian hari


2013 tahun yang bercampur baur, ada manisnya, ada juga pahitnya... tapi yang pahit dijadikan teladan untuk masa akan datang. Alhamdulillah 2013 banyak urusan saya dipermudahkanNya. Wishlist hampir semua dapat digapai walau ada perkara yang  terpaksa dilepaskan.

syukur.. syukur... syukur....

tahun yang akan datang nampaknya semakin mencabar dengan kenaikan pelbagai jenis kos. memang terasa lebih - lebih lagi pasal tol! memang boleh capai rm300 sebulan!!

ah pasal permasalahan negara ni makin difikir makin kusut...

keluh kesah golongan marhaen hanya dipandang sepi, agaknya tak tercuit langsung dalam hati 'mereka' dengan kesempitan kita. walau perit pun, hidup mesti diteruskan.... nak mengadu ke pemimpin negara masakan mereka ambil pusing, mengadulah pada yang Esa... moga dilapangkan dada, dipermudahkan segala urusan, dilimpahkan rahmat dan sentiasa dibawah lindunganNya.

SELAMAT TAHUN BARU 2014!!

Wednesday, December 25, 2013

Alkisah 'kehilangan' pasport sebelum Singapore Office Trip

Sudah berbulan - bulan dulu trip ni. 1st company study trip........ tak jauh mana pun, ke seberang tambak sahaja kali ke 3 menjejakkan kaki ke Kota Singa. bukan ke universal studio... cuma ke Garden By the Bay, Singapore Botanical Garden & Jurong Bird Park

Meh nak cerita kekalutan waktu memperbaharui pasport sebelum trip tu....

Dua minggu sebelum trip baru punya kesempatan untuk memperbaharui paspot antarabangsa yang tarikh luputnya disember tahun sudah. Sebab nak perbaharui paspot perlulah bawa yang lama kan? Alkisah,saya memang jenis suka menyimpan tapi yang menjadi masalah, suka menyimpan sampai lupa simpan barang tu kat mana!! puas geledah segala macam laci kat rumah tapi memang tak jumpa pasport lama tu! lebih memburukkan keadaan, paspot antarabangsa suami pun saya gagal temui! walauwei!!

terus google apa nak buat kalau paspot antarabangsa hilang, muka pucat tak berdarah waktu terbaca


1-3 bulan?! habislah......

kalau ikut tempoh tu memang takkan sempat dapat paspot utk ofis trip. Tapi cuba juga mana tahu boleh dapat cepat

ada terbaca juga kalau paspot hilang bukan disebabkan jenayah tak perlu buat laporan polis, boleh terus ke pesuruhjaya sumpah. Itulah yang saya lakukan, terus ke istana kehakiman putrajaya untuk buat pengakuan bersumpah. Malangnya, waktu tu pihak pesuruhjaya sumpah kembali memerlukan laporan polis sebelum mereka boleh memproses permohonan saya. T______T memang sebelum ini boleh dilakukan tanpa laporan polis, tapi berlaku banyak kekeliruan, maka laporan polis kembali menjadi kemestian

pening pula nak cari balai polis putrajaya, dugaan sungguh! dah puas pusing - pusing putrajaya dengan bantuan aplikasi WAZE yang kadangkala mengelirukan barulah sampai ke IPD Putrajaya. Selamatlah buat laporan mengenai 'kehilangan' paspot-paspot berkenaan.

elok keluar dari balai polis, dapat panggilan dari suami 

"yang, abg dah jumpa paspot kita"

"haaa?!! jumpa kat mana?"

"dalam laci meja solek"

...........dalam hati menggerutu sendiri sebab tempat yang suami jumpa tu saya dah bongkar 2-3 kali tapi langsung tak nampak!

dasar perempuan kelam kabut!

saya dan suami memang terlalu banyak percanggahan tapi untuk aspek yang satu ni memang kami saling melengkapi. Saya seorang yang sangat kelam kabut - suami seorang yang sangat -sangat - sangat tenang

lega dan syukur dapat  memperbaharui paspot tanpa melalui sesi soal jawab dengan pegawai

dapatla ke Garden by the Bay ^_^







Wednesday, December 11, 2013

Suami Romantik.. penting ke?

lama sangat tak menulis... kekangan kerja + kekangan facebook eh?! kesian blog berhabuk, lama tak menulis alih alih cerita pasal suami romantik penting ke tidak. hahaha

tak dinafikan majoriti wanita memang mendambakan teman hidup yang romantik kan, seperti cerita novel yang sangat mengharukan.  ^_^  Tapi realitinya tak ramai lelaki yang sebegitu, memiliki teman hidup yang cukup memahami pun dah cukup syukur kan?...

Encik suami saya juga salah seorang suami yang bukan dari golongan lelaki romantik, takkan faham kalau kita cakap berkias. Kalau kita betul-betul nakkan sesuatu lebih baik berterus terang. kalau 'hint' memang alamatnya takkan dapatla benda tu. Alah bisa tegal biasa, waktu baru berkahwin kadangkala memang terasa hati bila kiasan kita langsung tek terkesan dihatinya. Selepas  beberapa lama semua tu kita dah tak kisah sangat.

Harapan nak dapat surprise ke memang takdela..... hahaha

tapi waktu birthday saya baru - baru ni ada perkara yang encik suami buat benar-benar mengharukan saya, apa yang dia lakukan?



Ya, dia hasilkan sendiri kek harijadi saya!! 

seperti semua sedia maklum kami sekarang tinggal berjauhan, hujung minggu baru saya pulang dan kebetulan tahun ini hari lahir saya jatuh pada hari sabtu. Namun, disaat akhir saya terpaksa bekerja pada hari berkenaan! T_T terpaksa batalkan rancangan untuk menonton filem THOR. huhu

kepulangan saya petang itu disambut kek merah jambu... hilang penat... hanya senyuman yang terukir dibibir... terharu dengan usaha suami... memang tiada bunga comel sebagai hiasan kek, tiada ungkapan 'selamat hari lahir' diatas kek, hanya kek merah jambu yang kosong.. tapi saya tetap berbangga dengan usaha beliau!


 terima kasih sayang!







LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"