Saturday, June 15, 2013

Sabah Gateway Day 2 - Mabul & Kapalai Island (Part 2) - Semporna - Lahad Datu

hadoiyai... citer dah basi nih... hegeh2 tak siap lagi buat sekuel entry.... 




Bila dah petang hajat hati nak capture sunset... tapi takde rezeki.... hari kami pergi awan menutupi keseluruhan cahaya matahari.... walaupun dah gigih stanby kat cafe tu awal2 tapi kelabuuuuuu je... takpala... kat mana2 pun boleh capture keindahan ciptaan Allah kan

petang tu tiba2 jumpa budak comel ni..... bila kita datang dekat lagi eksaited dia melompat2 tunjuk kemahiran... kita yang risau kalau terlajak lompat mau berenang dia dalam laut tuuuu




 lagi kita snap lagi galak dia berposing... hihi.... kalau dah dasar pecinta kucing, mana2 pegi pun boleh spot makhluk comel ni... padahal kadang2 orang lain tak perasan pun


hari seterusnya di mabul dapat capture sunrise walaupun agak berawan... jadila dari takde..... untungnya bilik hujung sekali tak payah jalan jauh nak cari port, keluar bilik lalalala boleh capture... abis malas bersidai je kat tepi tingkap bilik



rezeki keluar subuh2 hari... dapat tengok penyu besar! ingatkan tade peluang nak jumpa, sebab selalunya dia munculkan diri petang dan petang sebelum tu tak pulak nampak dia keluar... siap nampak 2 ekor... tengah nak mengawan. tapi sayang ada bot kacau daun..... isk






open sea view dari tingkap bilik


lepas layan seaview, bersiapla kita untuk perjalanan seterusnya... pukul 930 bot sampai dan perjalanan balik ke jeti di semporna lebih kurang 45 minit, agak mendebarkan jugala bila bot berhenti di beberapa tempat sebab ada masalah enjin o_O"

sampai di jeti terus menapak heret beg roda yang berat macam anak gajah tu ke stesen bas yang berhampiran untuk ke destinasi seterusnya... LAHAD DATU nampak macam dekat tapi sebenarnya jauh gila. terus amik bas yang tak macam bas ke lahad datu, bagi yang tak tau, kat sana bas yang macam kita ada kat sini ni ada tapi tak banyak.. kebanyakan bas sebenarnya adalah van yang boleh muatkan lebih kurang 12-15 penumpang. tambang dari semporna ke lahad datu RM20 seorang. mahal?! ya agak mahal berdasarkan keselesaan yang ada.... perjalanan 160km tapi takde headrest, memang bagi kita yang dah biasa ada bas yang sempurna ni mmg sangat tak selesalah... tapi apakan daya... demi kawan yang nak menikah pukul 3 kami gagahkan jua... moga2 sempat sampai tepat pada waktunya. kalau nak tunggu bas yang selesa tu tah pukul berapa sampainya.

 ada rupa macam pesalah yang kene angkut naik van polis tak?! hahahaha

..........dan perjalanan 160km tu naik turun bukit, selekoh tajam, memang sangat mencabar, waktu lalu pos kawalan PGA di semporna, kenala jugak tunjuk mykad. kot2 ada penumpang ni pengganas yang dicari2.

lepas 2 jam sampaila kami di bandar seri perdana lahad datu, sebab rumah pengantin agak jauh ke dalam terpaksala salah sorang ahli keluarga pengantin jemput kami... waktu tu dah 2.30pm, tunggu punya tunggu... nak tau sapa yang jemput? mak pengantin!!! bila kami tanya kenapa aunty tak suruh orang lain? dia kata sebab dia sorang je yang kenal kami selain dari pengantin.... huhu... terharu.. terima kasih banyak aunty...

Alhamdulillah kami sempat sampai tepat pada waktunya... elok je sebelum pengantin turun, cuma yang tak bestnya kami ni busukkk! orang lain kemain lawo lagi... kami ni ngan seluaq jin, busuk, muka berminyak... maluuuu

amik gambo ngan pengantin yang cantik ^_^ walaupun diri ini sangat busuk


pengantin sama cantik dan sama padan... macam pinang di gelek lori... hihi.. esoknya macam biasa, majlis resepsi... cuma disana majlis sepanjang hari, dari 11am - 11pm, ada yang 3hari3malam memang sampai tahap pengantin pengsan kepenatan. tetamu lebih suka datang waktu malam mungkin sebab tak panas dan kalau kita disini tak jumpa pengantin pun tak apa, tapi disana tetamu tetap akan tunggu untuk bersalaman dengan pengantin.


okeh done part 2 kita sambung lain kali eh






LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"