Saturday, May 25, 2013

Sabah Gateway Day 2 - Semporna - Mabul & Kapalai Island (Part 1)

entry ini agak panjang, jangan muntah hijau korang tgk tulisan ya

Day 2

0530am 

Wah awal seh bangun kat sini.... hihi kalau kat umah 530 mmg bergulung dalam selimut.. jangan harap nak bangun.. kecuali kalau kene attend meeting kul 8pg.. Aktivity harini adalah menuju ke Pulau Mabul! yeay!! setelah 2 tahun tak melawat pulau & melihat pemandangan bawah laut... kul 7 pagi dah ready kat lobby coz ada driver akan jemput!! cehcehceh exclusive sangatla kunun ada driver bagai kanns.. just request je dari operator yang bawa kita ke mabul, kalau takat ambil di sekitar pekan semporna mereka tak charge apa - apa

Lobby Marina Hotel 

untuk ke Pulau Mabul ni ada beberapa beberapa operator yang boleh dipilih, kami pilih Uncle Chang, dan dalam beberapa operator yg saya tanya uncle chang yang paling murah. Uncle Chang tak charge apa2 pun untuk jemput kita dari hotel ke Jeti. waktu buat reservation memang tak bayar apa2. Waktu hari kita nak pergi baru dia akan kutip semua fees sebelum kita naik boat.

Mmg kene amik operator untuk ke Mabul, takdela bot penambang setengah jam sekali ke..

Harga Pakej untuk kami berdua di uncle chang termasuk makan, takde public restoran di mabul... cuma ada perkampungan kecil Bajau kat Mabul, jadi makan sume kat Lodge masing2la. Kalau taknak bermalam kat mabul pun boleh, tapi fikir masak - masak ya... jangan jadi macam 1 couple yang pergi sekali dengan kami. dia cuma ambil day trip. bila dah pergi snorkelling dah jatuh cinta kat mabul, nak bermalam kat sana pulak... tapi tak dapek nak nolong coz semua accomodation diuruskan office kat Semporna, dan waktu dia pergi tu mmg takde bilik kosong dah pun.


Chalet        : RM120 per person x 2 pax x 1 night x 6% gov't tax = RM254.40
Snorkeling  Kapalai: RM30 per person x 2 pax = RM60
Boat transfer: RM100 per person x 2 pax = RM200
Jetty fee: RM2 per person x 2 pax = RM4
TOTAL = RM518.40


Waktu kami kesana kebetulan waktu ni 'High Season' jadi mahal sikit lor charge.... mujur sempat book walaupun dah last2 minute sangat. jadi sapa2 nak kesana just drop enquiry ke uncle chang. dorang akan bagi  the best price. kalau sapa2 ada duit lebih nak wat discovery diving (without licence - dorang akan bawak kita explore) cuma RM250

kalau nak amik Diving License start RM850 >> cita - cita lepas ni lewww, harap - harap ada rezeki nak amik ^_^

Snorkelling di Mabul free of charge (3 kali sehari 9.30am, 11am, 230pm) mmg abis itamla kalau pulun 3 tempat ni sekali ni dalam sehari. RM 30 tu untuk snorkelling di Kapalai sebab Kapalai agak jauh dari mabul. Snorkelling Gear tak termasuk dalam pakej, kene bayar separate kat Mabul. RM 15/set. Untuk orang - orang yang tak pandai berenang macam kami ni dinasihatkan amik Fin ya.... Sewa Fin RM15/set.




muka lemau bangun tido tapi excited nak g pulau... hihi


Dragon inn floating resort, sebelah je ngan ofis uncle chang. salah satu affordable accomodation yang ada di Semporna. cuma kalau nak makan kene menapak jauh sikit. 

 Office  Uncle chang, sesi membelanjakan wang... KA CHING!!! gigil2 nak keluarkan RM500 

 Mesti sign baru boleh pegi...



BFF Happy faces!!

Everything settled... jom kita ke Mabul! Mabul adalah salah satu pilihan accomodation untuk orang yang nak ke Sipadan, sebab permit ke sipadan sangat sangat limited. hajat hati nak juga kesana tapi kalau nak kesana baik waktu dah ada diving license.. baru berbaloi!  lagipun waktu kami terhad. kami di Mabul cuma semalam. 


biru sepanjang jalan...


sampai sudah..... 


ni bilik kami dapat.. bilik hujuuuuuuuung sekali... nak pergi makan kene jalan jauh T_T pastu air pun sedeh!! kat Uncle Chang ni siang start 8am takde elektrik ya. sebab kebanyakan orang keluar snorkeling & diving. Lepas pukul 5 petang baru ada elektrik. kotla korang terkejut lak bila masuk bilik pasang2 aircond tak de reaction pape. actually bilik kami boleh muat untuk 4 orang. tapi sebab bilik 2 orang dah habis, bolehla dari takde. nak duduk kt dorm macam tak sanggup je. lainla kalau kita memang datang dalam kumpulan besar.

Sampai di mabul pukul 920am. dia bagi breakfast dulu before turun snorkeling,  dalam 945 baru g snorkeling kat 1st spot, waktu ni kelam kabut sikit dorang bagi snorkeling gear pastu terus suruh naik boat. kami ni terpinga2 terus jelah naik. konfius sebab dorang tak bagi fin ke? (waktu tu tak tau fin adalah separate price!) redha jelah pergi.... bila dah turun kelam kabutla sebab tak gerak2 walaupun rasa dah jenuh kaki bergerak o_O" ... mmg sedih tak nampak apa2 sebab bot turunkan dekat tempat dalam. kami nak bergerak ke tempat cetek tak sampai2! ditambah pulak waktu kami kesana arus agak kuat. pasrah!! doploh minit berenang2 tapi dok keliling2 boat je.. T_____T  last2 naik jelah...

bila naik bot satu masalah lagi... mabuk!! sebab arus kuat tolak boat mmg dan2 rasa nak muntah, pening kepala... rasa naik biru muka tahan.


orang bajau datang jual hasil tangkapan..... gila besar2 ketam yang dorang jual tu 


warna air laut sangat menggiurkan

resort di kapalai. actualy kapalai ni bukan pulau, dia cuma ada resort atas air. harga berapa saya tak tahulah... yang pasti saya tak mampu T_T 


kali ni kami turun buat kali kedua, di Kapalai. dan kali ni sangat awesome!! sebab dah sewa fin dan dapat berenang jauh ^_^! dapat rakam beberapa video. tak terasa berenang 40 minit kat sana. keasyikan tgk ikan dan karang laut. Lepas dah beberapa kali tertelan air laut baru terasa mabuk dek kerana arus yang agak kuat. bila nak balik lagi bertambah biru muka melawak gelodak dari dalam perut. tambah pulak otw balik bot problem pulak... tetiba berenti tetengah laut tu... bau diesel naik.. lagila rasa nak pitam!

sampai je bilik mmg tak boleh tahan sudah... adoiyai.. tak pernahle pulak g snorkeling sampai mabuk camtu sekali....isk dahle air paip dia pun rasa payau.... huhu


lunch time.... makan je apa yang diprovide eh.... kate backpackers lodge... redha jela kan... yang pasti kat sana rasa makanan dia macam kurang rasa. kurang masin, kurang pedas 








 disebabkan kemabukan melampau, kami tak larat dah nak turun utk snorkeling untuk spot ke 3, mmg rugi tapi tak bley tahan wei.... amik angin petang..... jelah depan bilik. disebabkan bilik hujung sekali, mmgla takde front seaview, tapi ade wide side seaview... hihi


oklah berenti sini dulu.... sambung part two plak kemudian..




Monday, May 20, 2013

Sabah Gateway Day 1 - KL - Tawau - Semporna

Haish.. dah berminggu - minggu balik baru nak up cerita ya... ini kira ok lagi.. time ke bandung dulu langsung tak up cerita sampai sekarang! ahahaha.... biasala.. bila ada perkara yang mengguris kalbu terjadi waktu bercuti terus sentap tanak cerita kat blog... cuma biarkan saja ia terhapus dengan masa.... walaupun trip kali ni pun ada tragedi.. tapi takpalah...

dah... dah... dah..  mengarut ke lain pulak...

orang lain selalu ke sabah selalunya akan ke kota kinabalu, tapi kami tak.... kami menuju ke tempat yang panas 2-3 bulan sebelum ni dengan pengganas. Tawau, Semporna, Lahad Datu. Sebelum pergi memang ada yang tanya tak takut ke kalau jadi apa2? hmmmm.... kalau benda nak jadi kat mana2 pun boleh jadi kan? kita tawakal dan berserah pada Allah moga perjalanan dipermudahkan.

hari 1 - pagi2 dah minta en suami hantar sampai ke kl sentral, amik skybus terus ke LCCT, flight sepatutnya 1030 retime jadi 1005. jam 0905 sampai dah LCCT.. bila drop luggage dorg tanya "sorang lagi tak naik ke?" "hmm.. dia drop kejap lagi... flight dia dari penang belum sampai lagi..." partner jalan2 kali ni cik faiz, turun dari kulim. amik flight penang-LCCT-Tawau. BFF dari zaman sekolah gitew!! ahahaha

sementara menunggu cik faiz ni sampai dok jeling flight schedule.. bilala cik mek ni nak sampai... paham jelah  kapal terbang merah tu kanns.. 0920 dia dah touch down tapi 0945 baru nampak dia.. nak terus boarding tak boleh.. dorg insist untuk drop luggage sedangkan masa tu dah closed. T_T disitulah tragedinya.... cik faiz ni dah request utk fly thru luggage dari penang, tapi kaunter Air Asia ckp tak boleh. kene collect luggage cam biasa dan check in balik kat LCCT!! dan natijahnya.........

KAMI TERLEPAS FLIGHT!!!  T__T

kenapa saya tak naik dulu? boarding pass faiz ada dekat saya, for surela kene tunggu dia kan?! dan by the time dia dapat collect luggage n lari  ke balai berlepas, pintu dah closed pun!!! Grrrrrr!!!!
pastu yang bestnya, luggage saya yang dah cek in awal2 tu boleh dikeluarkan balik dan kene collect kat customer service... boleh pulak eh?!

kenapa faiz amik flight lambat sangat? yela sepatutnya flight kami 1030. tetiba flight kl - tawau retime 1/2 jam tapi flight dari penang tak... there should be reason why we chose the stipulated time to depart, but they just simply change schedule...  yang sakit hati kenapa takde flythru luggage service?! penang is international airport... lainla kalau dari airport kecik kita fahamla... sangat2 dissapointed dengan cara air asia.. lepas beli tiket kita bukan bole dengan lapang hati naik flight.. adeeeeee je perkara yang akang membuatkan RM kita keluar lagi.... ka ching! ka ching! mementang customer dia ramai... service quality mmg out!

masa tu ada adengan termenungla jugak... should we proceed with another ticket or not?! akhirnya cik faiz pejam mata SWIPEla card dengan nilai 800++ untuk kami berdua T___T

Maka naiklah kami di penerbangan seterusnya......harga tiket patratuslebih tu membolehkan kami duduk di emergency exit... 'seronok'!! sebelum take off ada sorang F.A. datang kat kami 'cik, kalau ada apa2 kecemasan berlaku, pastikan kapal terbang berhenti baru buka pintu kecemasan, blablabla....."  tetiba dia ter'pause' teragak2 nak cakap.. last2 dia cakap "......sebenarnya saya nak cakap in english"  kami masa tu dah pandang2... apa muka kampung ulu banat sangat ke kami ni sampai takut kitorang tak faham kalau dia nak speaking london?! so saya just cakap "yes miss, you can explain the instruction in english... we dont mind" pastu F.A tu pun terangla... la.... kot ingatkan berhabuk sangat englishnya sampai nak terang dalam bahasa ibunda sendiri pun susah... sampai ke sudah kitorang dok gelak2 pasal peristiwa FA tuh.. akekeke

 waktu ni kami sampai di airport tawau.. alhamdulillah selamat mendarat.. sebelum apa2 solat siap2 di airport sebab waktu tu baru teringat yang sabah waktu solat awal 1 jam. jadi kalau nak terus ke Semporna kalau nasib tak baik Maghrib baru sampai. after lega semua sekarang fikirkan ground transport pulak. dari airport tawau ke bandar tawau 1 teksi rm45 ya kawan-kawan... waktu tu otak dah macam mesin cash register.. everything KA CHING!!!

Nasib baik dapat pengantin yang memahami kepayahan rakan2 yang datang dari jauh ni, walaupun kami tak terus ke rumah pengantin, tetap dihantarkan adik lelakinya dari Lahad Datu untuk menjemput kami dan hantarkan pula ke Semporna!Jasamu dikenang Lizan!! Sayang kamu! Dengar macam dekat je kan Tawau - Semporna - Lahad Datu... realitinya?! Nan hado!! kematu montot... jauh gilos! kalau amik teksi dari tawau ke semporna chargenya rm90 ya...


Di Semporna kami bermalam di Marina Hotel; booking melalui Agoda.com. tu 1 hal jugak...berpusing mencarik hotel... pat lima kali round roundabout yang sama! ahaha map kat agoda langsung tak membantu... hampir je nak putus asa nak carik hotel lain. nasib baik jumpa! memang betul2 outskirt pekan semporna. agak tersorok. Malangnya dapat bilik tade tingkap. suffocated! sib baik tade problem claustrophobia! kihkihkih.. jadila.... janji ada tempat tido... dah penat melalui banyak menda sepanjang hari. Dinner dekat kedai bawah hotel je. tenaga dah habis nak menapak jauh2...


selamat malam!!

- end Day 1 - 


Friday, May 10, 2013

Awesome Mabul!


Breathtaking view @Mabul Island (2/5/13)

Rindu mau kesana lagi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"