Tuesday, April 30, 2013

Bercuti secara 'Gamble'... berani tak??

holiday mood is in the air!! hihi

saya bukan jenis yang pergi bercuti secara 'gamble'. Pernahla sekali ke Terengganu, tak de persiapan apa pun. book hotel pun tak, itenerary lagila hampeh takde. waktu tu cuma risaukan test PAC untuk PTD tu je. lagipun before pergi tu memang kerja tengah banyak gila kat ofis. mmg tak sempat nak buat survey ke apa. mujur kami sampai awal dan senang dapat hotel sebab ada peserta yang sampai petang hotel semua penuh! PITAM!!

Tapi saya tak kisah sangat dengan itenerary. tak kisah pasal aktiviti yang penting bila sampai tempat tu dah ada tempat nak tido.. book hotel awal. kalau tak mmgla runsing semacam... sampai tak bleh nak tido... haha...

percutian kali ni memula nak gamble je. tapi tak boleh! walaupun kawan yang nak kawin tu dah yakinkan boleh je walk in. saya tetap rusing... takle nak tido susah hati.. sudahnya capai laptop terus buat study.. riki hotel. tanya kawan2... pastu satu lagi penyakit saya ni... tak suka buat call.. lagi2 kalau tak kenal orang tu. saya lagi suka sms/email/whats app.. jadi saya lagi tahan menunggu reply email dari buat call! Apesal tak tau.

So browse thru banyak online hotel booking nak carik hotel yang ok. tapi cam biasala.. kalau dah dekat sangat tarikh tu agak susah nak carik yang available.

 search - search - search

Alhamdulillah semua dah ok. email2 booking pun dah di reply.. 

bolehla tido malam dengan tenang! hihi



Tuesday, April 23, 2013

Nothing to update

wohoo dah 2 minggu lebih tak update blog. Takda cerita luar biasa yang boleh dipaparkan cuma perjalanan biasa seharian yang agak serupa. cuma ada sedikit 'hiccups' sana sini.

bulan 5 dah makin menghampiri... akhirnya salah satu 'wishlist' besar saya tahun ni hampir tercapai, dan ianya berlaku lebih cepat dari jangkaan. Alhamdulillah, syukur atas rezeki Allah. syukur juga kerana DIA memudahkan urusan kami. Namun, ada beberapa perkara lagi yang perlu kami hadapi,  moga kami dapat melaluinya dengan mudah...

Minggu depan masa untuk berlibur! Meraikan rakan dalam majlis walimah beliau.. nun di negeri dibawah bayu.. pertama kali menghadiri majlis sejauh ini.. ^_^

Tuesday, April 9, 2013

No More Lunch Partner

Sedari awal mula kerja tahun 2006 dulu...

saya memang takde lunch partner, sebab waktu tu saya sorang je melayu kat situ.... selalu makan sorang kat kedai mamak pastu lepak kat surau petronas sampai habis lunch hour...

8 bulan kemudian tukar ke company baru

kali ni ramai boleh teman makan, plus kedai makan kat bawah ofis sajok.. restoran Azira, Sek 10 shah alam. sapa tau?! situla port hari - hari

lepas tu pindah ofis ke Kota Damansara
geng ngan boss.. maklumle lady boss yang super sporting... company memang sume melayu.. so geng makan memang ramai..begitulah seterusnya sehingga 5 tahun kemudian


terpaksa meninggalkan company kesayangan demi kelangsungan hidup yang seterusnya.. sampaila saya ke company sekarang... adala juga lunch partner sorang... tapi selalu kene lunch sorang juga sebab partner saya tu spesis super bizi.. kadang saya dah habis makan baru dia sampai.....

bila dah hujung2 duduk kat eco park baru dapat geng yang lagi ramai.....
seronok... 


tapi....


bila dah kena pindah cyberjaya... mulala balik lunch tanpa partner... sobsobsob

2-3 minggu after pindah cyberjaya baru mula baik dengan budak sales dept. 
so diala kawan saya makan lunch hari - hari. buat beberapa bulan ni

alih2 harini dia hantar 24 hours notis berenti keja!


adoih! 


pencarian saya untuk lunch partner bermula lagi.... T____T



kenapa tak ajak orang lain? kat sini kami 2 ketul je perempuan melayu yang selalu ada kat ofis. yang lain semua cina. dorang selalu g chinese restaurant yang serve bak kut teh. takkan nak join sekali kanns?

Tuesday, April 2, 2013

ladang limau

nak minta tolong ni

ada tak sapa - sapa yang mengusahakan tanaman limau secara komersil?
atau ada sedara mara ke...

tak kisahla limau nipis ke, limau kasturi ke, limau madu ke...

kalau boleh nak di kawasan selatan semenanjung. selangor sampai johor..

tolong ya!......


tq!

Monday, April 1, 2013

Pendidikan Percuma di universiti

Sapa tak suka dengan benda percuma... kalau ada sale buy 1 free 1 tu memang orang akan datang menghurung macam semut! walaupun sebenarnya takla murah mana benda yang ditawarkan tu... dan selalunya ada terma dan syarat pulak

kalau pendidikan percuma... memadailah dengan sekolah rendah dan menengah kot..

Betul sangat bagus kalau kita ada pendidikan percuma sehingga ke peringkat universiti.. tapi berapa orang yang akan betul manfaatkan perkara ni?

sekarang yang dapat PTPTN pun kemain joli sakan tak ingat dunia... bila grad tengok tengok CGPA tak berapa nak bagus.. bila dah grad kenela bayar balik duit yang dah digunakan tu. kan?! bukan sikit student yang dropped out time belajar, ada yang terpengaruh dengan gejala tak sihat pastu hanyuuuutttttt, ada yang lalai dengan teknologi... macam2lah sekarang

kalau rasa taknak bayar PTPTN sila belajar sungguh - sungguh sampai dapat Ijazah kelas pertama, lepas tu isi borang declare dengan PTPTN kita dapat kelas pertama... DONE! tak payah bayar single cent pun duit yang kita dah belanjakan tu.

Nak dapat kelas pertama susah? tak susah kalau betul - betul usaha.... sekarang saya sendiri agak menyesal sebab dulu main - main - main banyak... lepas tu tak berapa nak ikhlas belajar dalam jurusan ni.. lepas tu CGPA cuma sampai kelas kedua atas.. jadi sekarang padan muka kena bayar balik PTPTN.. hihih

Agak cemburu bila dengar anak sedara dapat pengecualian bayar PTPTN sebab dapat 1st class degree.. T_T  kalaulah.. kalaulah waktu boleh diundur semula...

jadi sekarang dengan redha bayar sikit - sikit hutang PTPTN. dengan harapan dapat bayar abis sebelum anak masuk universiti... hahahaha!! mana idaknya... maknya punya tempoh bayar PTPTN 15 tahun  o_O"

takpala pelan - pelan, janji willing nak settlekan hutang kan... kalau beli kereta kita akan punctual bayar everymonth kan, samala dengan hutang yang 1 ni. jangan sebab benda dah tak nampak kita buat - buat lupa.



abislah... lepas ni saya kena kutuk dengan sume readers sebab tak berapa nak sokong pendidikan percuma utk tertiary level...

its just my opinion... everybody got their own stands right?! jangan marah2 ya... peace!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"