Monday, March 25, 2013

Anak Angkat

tajuk ni tersimpan dalam draft folder agak lama juga... waktu tu memang saya berada dalam keadaan yang sangat tertekan... terasa diri di titik  paling bawah dalam hidup... rasa hopeless... serabut! semua cukuplah... 

tak pernah terbayang langsung saya akan alami perkara ni, kalau dulu sebelum berkahwin bila dengar orang kawin 5 - 6 tahun belum dikurniakan cahaya mata, rasa kesian sangat... tertanya - tanya apa yang mereka rasa? apa yang mereka fikir? macamana dorang manage emosi?

sekarang saya sendiri juga berada dalam kasut yang sama dengan mereka. merasai sendiri tekanan dari sekeliling & kadang2 tekanan tu datang dari diri sendiri...

ya tahun pertama, kedua, ketiga saya boleh berdiri gagah menepis setiap kata orang yang datang... tapi bila masuk tahun ke5, sesekali kata - kata orang menusuk kalbu sampai kita rasa terjelapuk tak boleh bangun semula!


balik pada tajuk atas tu...


should i go for it or not?!




Tuesday, March 12, 2013

Dan Sebenarnya....

i just hate to design things!

why a??

I have been in this line nearly 7 years. but still can not, sincerely designing things! then the output become fake, hard, without any soul in it.... T___T

i keep on diverting myself whenever i got the task. yes i am willing to prepare for proposals an report rather than designing things! but,even how far i run from it, at the end the day i still have to produce the design... still have to face it!


Friday, March 1, 2013

Bila duit RM 150 tak dapat dikesan

Semalam hari gajji.. yeay banyak duit dalam akaun! tapinye duit tu cam lalu je tiap2 bulan...  sejam lepas kehadiran amaun tu dalam akaun, tinggal seciput je! bayar sana sini semuanya melalui page bank rimau tu je.. tak gerak kemana2..... kecuali touch n go kene g topup sendiri.

bila dah buat banyak transaction tak perasanla pasal baki tu..... sebelum balik umah, siap singgah topup touch n go kat atm bank rimau. senang nak gerak kemana2.. takla pening pasal duit tol... dan perjalanan lagi cepat walaupun kalau kat tol shah alam tu lane smart tag lagi lembab dari lane ticket

opss lari topic sudah! ampun!

bila dah balik umah.... dah golek-golek atas katil sambil layan u-tube tetiba terperasan + teringat... eh?! kenapa macam amaun baki dalam akaun macam sikit gila? waktu tu baru kelam kabut cari balik bank slip time topup TnG n keluarkan duit tadi. Sungguh, amount tu ada short 150! aiseh.... mulala kelam kabut bukak balik budget planner takut mmg tersalah kira.. pat lima kali tekan amoun tu tetap sama dan betul sejak dari mula. hati memang dah tak senang... dok track balik mana pegi 150 tu... bukak M2U thru phone tak reti nak carik kat mana transaction history.... laptop tak bawak balik.. semua slip online banking dalam tu.. mmg cuak... dok pk mana pegi 150 tu... 

pada awak - awak yang gaji banyak mungkin 150 tu tak banyak....tapi pada saya yang gaji yang cuma atas sikit dari paras kemiskinan bandar ni, 150 banyak! tu bajet nak beli makan anak2 kat umah tu, pasir, duit makan lunch sy.... T____T 

sampai tak boleh tido.... nak bagi tido saya pujuk hati, mungkin saya ada terlebih bayar kat mana2 dan tak perasan... pasrahhhhhh... reshuffle balik budget. yang penting ada budget utk makanan anak2

pagi ni masuk office terus selongkar balik semua slip online banking. semua betul! takda yang terlebih bayar... adoih memang misteri! last step sebelum saya g serang bank nak cari mana duit 150 saya tu jom check account transaction thru page bank rimau....

Dengan penuh debaran...... check satu - satu  tetiba nampak 1 debit transaction RM160 + RM1.... ooooooohhhhhhhhh... nila culprit yang buat orang risau tak tentu hala ni.... isk....

Rupanya insurance dah buat potongan. so that the balance yang ada dalam akaun adalah balance bersih ^_^ . sebelum ni dari baki akaun tu saya tolak lagi dengan insurance yang akan debit dari akaun. tu yang baki lagi sikit, sebabnya selalu insurance debit selepas 5hb... tu yang langsung tak terfikir dorang dah tolak duit tu.

nasib baik tak g serang bank rimau tu... kalau tak malu sendiri je...pasal 150 pun nak kepoh... lainla macam Lisa Surihani yang hilang 50K tu kanns?



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"