Tuesday, February 19, 2013

ape kabor anak - anak bulus??



sejak2 duduk jauh dengan family ni memang lagila malas nak keluar umah time weekend. cuma bermalas2an kat umah, membibikkan diri untuk bebudak nakal yang selalu buat mama pening


huih lama betul tak tepek gambo budak nakal kat umah tu kan?!



popok skang dah sunat, tapi kekadang masih lagi nak mark teritory depan pintu... pintu depan n sliding mmg dah sahla... pintu bilik air n bilik belakang pun sekali! isk pelik sungguh dengan budak sekor ni.. jenuh mop spray, jentik, babap montot... tatappppp jugak dengan perangai buruk tu

Aly pulak skang grumpy... asik nak bergaduh je kerja.. tak madan perut gendut.. kalau dia marah dengan kucing kat luar dia akan lepas kat adik2.. sapa yang paling dekat  dengan dia masa tu yang akan jadi mangsa dia.. orang kata kalau dah snip dorang ni akan jadi baik sikit.. takdek maknenye!!!

masing2 tunjuk kuat... kalau tak popok mula dulu aly yang mengacau.. kalau tak 2 anak jantan tu, yang betina pun boleh tahan jugak! pening kepala! kalau 2 dah mula bercekau, yang sekor lagi mesti nak join jugak. semua benda dilanggar, dipijak... sebab tu kat umah memang takdela pasu kristal ke, benda yang fragile memg takde.. sebab karang memang tak panjang umur....

Coki?! semakin terserlah perangai kedivaan dalam diri... mentang2 dia je princess yang ada... kununnyela kalau apa pun kita buat memang semedang nak dia didulukan... kalau kita duk atas sofa, dia akan sebolehnya nak menyelit. walaupun ruang sempit, kalau sikat dia nak dulu.. kalau berenti mulut membebel..


walaupun perangai dorang ni kdg2 boleh buat kami ni hangin 1 badan... mereka tetap penghibur hati kami....




Thursday, February 7, 2013

DIY Freak: tshirt Folding tools

lipat kain yang menimbun adalah kerja yang laaaaaast sekali yang akan sy buat kat rumah dan selalunya saiz lipatan takkan sama.. lagi2 kalau tshirt yang dah lama, dah herot2, memang asal berlipat jela........pastu bila stack dalam almari mulala nak mengamuk sebab senget benget macam nak tumbang. Berangan nak belajar lipat baju macam kat shopping complex  tapinya tinggal harapanle...... memang idakle saya nak habiskan masa belek baju selai2 nak ukur kasi sama besar lipatan

sampaila saya jumpa offer kat groupon

v

v

humangaih!! mende plestik camtu pun sampai 28 hengget sekeping? (ada juga web yang jual dekat rm40 sekeping!!)  bukan dia  automatik amik,lipat dari dalam bakul keluar-keluar terus siap boleh simpan. tetap kita jugak nak kene hadap selai2 baju tuuuu... tak berbaloi langsung! 

dasar chapskate kan?! doploh lapanhengget pun sangat kira....tapi kalau kita ada option lain yang lagi murah apa salahnya kan? yang penting matlamat tercapai ^_^

mula carik jalan cemana nak benda alah tu.....

try carik kat you tube.. mmg ada! lepas tu laju2 fikir nak berDIY

Saya suka sangat buat projek DIY.. dalam folder DIY dalam laptop ni ada list of projek yang kunun nak dibuat tapinya virus M kuat sangat... memang 'sekali waktu bulan biru' (baca: once in a blue moon) baru projek - projek tu dapat laksana dan disiapkan. ada juga projek yang terbengkalai tak tau bila nak dapat mood nak teruskan.. 

Disebabkan perangai suka meng'DIY' nih, saya susah nak buang barang. kalau masuk gomen memang faillah bab 5S sebab susah nak betul2 'sisih' sebab rasa semua boleh guna balik T__T

meh tgk cara DIY foldable tshirt machine tu... errr.. boleh kira sebagai machine ke? tools la kot kan

v

v





senangkan?! tak payah beli foam board macam dalam video tu pun takpe... foam board mahal kat sini.. pakai je kotak2 yang dah tak guna. saya pakai mounting board.. harta karun zaman belajar dulu guna tu je 2 keping. modal beli cloth tape tu je sebab kat umah dah habis. adala dalam rm4 tu pun ada balance lagi boleh guna untuk benda lain. kan ke dah jimat banyak kat situ?!


ni yang saya buat sendiri... takla lawo mana pun... janji boleh pakai! hehe

fungsi dia sama je dengan  yang harga 28 ringgit tu. 

last week angin rajin datang terus buat benda ni. malam tu jugak punggah almari nak lipat balik semua tshirt suami bagi sama saiz! semangat tak semangatla... hihihi... bila dah siap seronok je tgk baju tu tersusun cantik macam kat shopping mall ^_^ gigih lipat baju sampai kul 2 pagi!



masuk 5 tahun kawin baru nak dapat cam gini cantik lipat baju... kalau tak asal berlipat jelaaaaa

siap warning suami awal2 ambil baju elok2 sebab dah penat lipat! 

dasar bini kejam

Friday, February 1, 2013

Lost in translation ~

Kalau benda ni jadi kenyataan macamana? sejak masuk alam pekerjaan benda ni dah jadi asam garam sebab dalam bidang pembinaan kebanyakan kontraktor bukan bangsa melayu. lagi teruk bila saya satu - satunya orang yang berbangsa melayu satu - satu dalam mesyuarat.

Selalu lost! mula - mula mmg bahasa inggeris digunakan tapi bila sorang dah mula guna bahasa ibunda habislah mmg keseluruhan discussion akan bertukar bahasa T__T walaupun dah ditegur tetap akan berulang... naik fed up!

kejadian yang buat saya mmg terasa hati, project manager call kata boss dia nak jumpa bos sy untuk discussion, tapi sebab bos tak available saya sorangla yang pegi jumpa client. From the beginning of the discussion mmg client guna bahasa ibunda dia dan terangkan semua benda pada project manager dia walaupun saya depan mata! mmg takde sepatah pun bahasa melayu / inggeris masa tu! baik dia terus je ckp kat projek manager tanpa sy perlu ada kat situ! pastu nanti tiba - tiba nakkan input saya kat tengah2 discussion walaupun sy tak tau hujung pangkal amende yang dia cerita.... haih...

kat ofis sekarang pun ada jugak lagi berlaku... keadaan macam ni seolah - olah nak bercerita benda rahsia walaupun sebenarnya benda tu benda general yang semua orang perlu tahu.


memang menggunakan bahasa ibunda adalah benda yang kita selesa. tapi dalam masa yang sama kena perhatikan keadaan. kalau waktu tu kita dalam perbincangan yang ada multi racial dan kaum lain tak faham dengan bahasa yang kita guna, kan ke lebik baik guna bahasa inggeris yang semua orang faham.. takla orang syak wasangka dengan apa yang kita cerita....





...............rasa nak ambil kelas bahasa asing.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"