Saturday, September 29, 2012

surprise!! ..............tapi tak jadi T_____T

fuhhh semput mak ni taw.....

sabtu ahad kene keje... O_o tambah pulak dengan ada practice musical show straight dari jumaat lepas sampai jumaat minggu ni (selalu ade gak cuti2) adoiyai! rasa tak sempat nak tarik napas... 

pastu selasa lepas (25/9) birthday suami... dah berbulan2 saya pikir apa surprise nak buat untuk dia tahun ni... cadangan awal nak gi candle light dinner.. tapi lepas tambah tolak campur bahagi bajet tak mengizinkan... plan lak nak buat  sendiri.. tapi kat rumah jelah (dasar bini kedekut nak belanja laki makan kat luar! ahahaha) sekali awal sept aritu dapat practice schedule yang baru dan 25/9 ada rehearsal! 

ape ke malang benola hai......

pastu jenuh ligat pale otak ni pk nak wat ape... last last nekad amik cuti juga 25/9 tu tapi petang still kena datang ofis untuk practice. dalam pada tu masih planning nak wat apa.... 

rancangan awal saya nak hantar bunga dgn ferero rocher untuk dia kat ofis, jenuh google sana sini cari mana yang murah nak beli 1dozen rose bouquet + delivery ke ofis husband.. tapi bila tengok delivery charge... gulp?!  bouquet paling murah saya jumpa rm90 (roses 1 dozen) + delivery charge rm 35(tu paling murahle tu yang saya jumpa!) mahal gilos! matikla camni... time belum gaji tuuuuuu.... memang surrenderla nak beli dari florist... karang nak beli kek lagi... uhuk.. uhuk...

pastu pk lagi.... lama2 rasa malas nak buat apa2 surprise. nak biar je tarikh 25/9 tu  berlalu macam hari - hari lain je... tapi yelah tanak fikir pun dok susah hati juga..

udahnye nekad..

BELI  BUNGA + BUAT KEK + Hantar ke ofis suami melalui ofismate dia (sebab bukan boleh suka2 je nak masuk opis dia dalam kilang tu....) = SURPRISE!!!!


Jadi sebaik saja balik kerja hari isnin, masak dinner pastu terus buat kek. (saya sampai rumah biasa dah pukul 8mlm... so dah dekat pukul 10 baru start baking). Suami ingat saya buat kek tu untuk budak ofis sebab weekend sebelum tu saya bagitau ada budak ofis minta buatkan kek. ingat nak terus buat deco malam tu tapi memang tak larat sangat dah, siap2 buat layer balut dengan plastik simpan dalam peti sejuk. waktu tu belum call akak opismate suami pun lagi... dibuatnya dia cuti esok memang matikla....

malam tu siap termimpi2 lagi nak buat deco kek segala, punyela dasyat penangan nak wat surprise nih... yang ye nye risau deco kek tak jadi sebab first time nak buat!

Esoknya bersiapla macam biasa kunun nak g keje padahalllllll............ lepas hantar suami terus shoot ke kl. ya KL ...shootla sangat kannns kalau dah tersengguk2 jam tu bukanle laju mane boleh kete tu gerak...gagah kan diri juga i redah jam pagi - pagi sebab nak beli bunga untuk suami ai...  sweet tak? **blushing** gagah pegi sendiri sebab tahu saya boleh dapat sedozen ros yang cantik menawan dengan kos penghantaran yang florist nak charge tuu. 

dan memang telahan saya betul!

sebab saya 1st customer kedai tu maka nyonya kedai tu bagi diskaun... 1 jambangan bunga ros merah yang sangat cantik, dan paling penting harga sangat murah! cuma RM 35 sahaja!

meh tengok rupa bunga tu



v




v




v





siap ada 2 ekor model yang sangat curious! 

time dah sampai kl sambil jalan cari kedai bunga tu barula terhegeh2 nak sms opismate suami pasal rancangan surprise tuh.. mujurnya dia ok.. legaaaaaa.. lepas beli bunga laju2 balik rumah.. 1030am dah sampai rumah dan teruskan buat deco kek, gigil2 tahan nak buat, memang asal boleh jelah...


memang comot momotla rupa dia.. kalau chef pro tengok memang nangisla.....




Nila dia rupa kek yang comot tu... time dah buat tu rasa seganlah pulak nak antar sebab huduh! First time buat red velvet cake walaupun dah bertahun simpan resepi tu.. kalau tak silap dari tahun 2010 saya simpan resepi tu tapi takkkkkk buat2. Topping & filling guna cream cheese. 

elok je siap deco ni lebih kurang pkl 1, akak ofismate suami sms kata suami saya balik rumah dah.. puas dia halang tapi tak berjaya


hah?!


abisla musnah rancangan ku ini....... T_______T
waktu tu cuma terfikir nak sorokkan bunga jelah dulu.... yang lain redha jelah.... nak wat camne...
Suami balik sebab sakit perut so amik half day,mujur dia tak perasan bunga dalam masterbed bathroom.

sampaila petang sebelum saya keluar untuk practice bagi bunga tu kat dia, terperanjatla juga sebab tak sangka dapat munge... ^_^  kek cuma tunjuk kat dia tapi tak potong, suruh dia bawa ke ofis esoknya sebab dah cakap kat akak tu kan.... 

walaupun tak dapat bagi surprise macam yang dirancang, saya tetap happy dapat buat something yang dia akan ingat lamaaaaaa ^_^

Wednesday, September 19, 2012

DEMAM WAKTU CUTI ADALAH SANGAT TIDAK SERONOK

hari khamis lepas saya mula perasan coki behave lain macam. sangat tak active. biasa bila mama bangun pagi semua berebut2 nak suruh garu. tapi pagi tu dia duk senyap je celah2 almari, suspek dah dia demam tapi pegang badan tak panas, tapi telinga dia sejuuuuuuuk sangat, kaki dia pun sama...

budak2 ni memang tak pernah demam. jadinya memang takde spare ubat demam kat rumah. bila dah jadi camni gelabah rasa. apa mama ni boleh buat cuma suapkan air glukos kat dia. g keje hati gundah gulana.. pesan banyak2 kat dia... cepat sihat.. takmo sakit2.. 

hari jumaat.. dia gitu jugak... sabtu pun.... risau sungguh! hari sabtu mama masih kene keje sampai pukul 9 malam. siap pas kunci kete cam pas baton. pagi ayah g keje sampai kul 11.30, lepas tu mama pulak g keje... apa nak buat.. keadaan memaksa.. takle cuti

sabtu malam coki dah mula ok.. dah mau makan, lega sungguh rasa... susah hati kalau anak2 sakit kan.. lagi2 spesis tak boleh bercakap kat belah mana yang sakit.


..........................................

hari ahad mama g kenduri kat teluk intan ngan kawan (rumah bekas cikgu sekolah dulu), ayah  g kenduri kat slim river (kawan sekolah dia.. ala2 reunionla). sebab 2 - 2 sama penting jadi terpaksala bahagi 2.... pagi sebelum kenduri perut mama mula buat hal... pat lima kali keluar masuk bilik air... sambil drive ke teluk intan pun tahan sakit perut. nasib baik under control. 

makan kenduri pun tak banyak. takut perut lagi teruk meragam.. rugi sungguh rasanya sebab semua menu yang best! dah lama tak g kenduri lauk berhidang. rasa macam g kenduri kat ulu kampung... padahal kat pekan dah. salute betul katering tuh.

dah salam2 kenduri sebelum balik sempat g beraya lagik! dalam sakit perut pun masih ade mood nak g beraya kanns? hehe.... sekali sekala.. lagipun masa tu perut sekali sekala je mencerut. masih boleh tahan. takla rasa sepanjang masa nak ke toilet. cuma bila time dia mencerut tu rasa cam nak putus urat perut... huhu

waktu drive balik badan dah mula rasa tak selesa. memang rasa sengal sangat2.. biasa steady je.. setakat drive dari rawang ke teluk intan bukan jauh mana pun.. tak sampai 2 jam pun.  sampai rumah around kul 6, walaupun budak2 semua kerumun kaki terpaksa ignore sebab sangat2 tak larat. cuma pesan kat ayah minta tolong bagi makanan kat budak2. (sebenarnya budak2 tu bukan nak makan sangat... cuma masing2 gedik mintak perhatian). lepas tu memang terus tido. mimpi macam2 (biasa kalau mula demam memang mama ni mimpi macam2 benda pelik)

memang sahla demam... ruginya demam time cuti... terbengkalai sume kerja rumah.. T____T sakit sume badan.. terjaga mintak panadol kat suami dah dekat kul 10. terpaksalah dia kuar jugak malam2 tu... kesian juga kat dia sebab memang mama tak larat nak masak untuk dinner ke apa.

kuat sungguh virus demam yang coki bawak ni.. sampai jangkit kat mama... bila mama mula demam elok je dia terkinja2 sihat.. alhamdulillah... asalkan anak2 sihat...takpela mama sakit pun mama boleh carik ubat sendiri.. tau mana nak pergi minta tolong...

Friday, September 14, 2012

A 6-million Ringgit's Lobster

cemana agaknya rasa & rupa lobster rege 6 juta ye??

ehehe tajuk mesti mau gempak kannns

toksahle nak pening kepala mikir berapa besar lobster harga 6 juta ye
agak2 dia hidang lobster salut emas kotttttt

cam gini je rupanya



v



v



v



v



standard saiz lobster sajok

takde emas - emas bagai pun... kenapa pulak rege sampai 6 juta?

semalam company belanja lobster for dinner. lepas kejayaan dalam balloting day lepas... dalam balloting day to melibatkan jualan lebih kurang rm300 juta, semalam yang join lebih kurang 50 orang.. jadinya setiap lobster yang dihidang tu harga lebih kurang 6 juta le kannnnnn?! hihi 

sapa yang tetipu dengan tajuk jangan baling kasut pulak kat saya ya 

first time makan lobster sepanjang 29 tahun hidup ni... sesi meratah lobster dijalankan kat Lobsterman, SS2 PJ. pandai2la google kat mana restoran tu ya...  saya pilih menu Char-Broiled Lobster, time nak pick menu google dulu orang rekemen yang mana 1. dalam tu nampak cantik sangat.. siap ada seketul jagung bagai as side dish.. tapi bila dapat takde pun!!!! isk.. tipu! nasib baik lobsternye sedap

mujur bukan kuar duit sendiri.. kalau tak mau ai bukak pencak silat tak puas hati kat situ.. hahaha

bila start makan saya dah rasa lain macam ada macam pening sikit, tapi ignore je sebab maybe itu perkara biasa.. maklumla.. kita  ni tak biasa makan kan.... lama2 dah naik syeikh mengerjakan lobster tu, menda lain memang tak kisah dahhhh.. dasar buruk lantak!

tapi bila dah  makan desert (vanilla ais krim) rasa semua benda yang makan tadi dah duduk kat anak tekak! 

betul2 rasa nak muntah!

tapi cool lagi... yela bos2 besar pun ada lagi takkan nak buat scene kat situ kenn


dapat tahan sampai rumah, bila mandi time gosok gigi dia trigger lagi sekali.. memang takleh tahan dah... keluar semua menda yang makan tadi... huhu rugi sekor setengah lobster...

nak tido memang seksala sebab sementara nak lelap tu memang menahan muntah je... alahai...



ingatkan kita sorang je.... pagi ni sembang ngan orang lain ada 2 - 3 orang yang mengalami benda yang sama..


kenapa ya??


MISTERI.......

Wednesday, September 12, 2012

Thursday, September 6, 2012

Dalam diam - diam rupanya dia teringin jugak

setiap malam, anak - anak bulus semua memang tidur dengan kami.. jadi setiap hari jugalah bila nak tido masing - masing buat perangai degil menyorok sebab tanak masuk bilik.. sama macam anak2 yang banyak songeh bila suruh tido.. macam tu jugalah aly, coki, popok....

macam - macam taktik mama ni kene fikir bila masing2 menyorok. ketuk sikat, ketuk mangkuk wetfood, goyang bekas kibbles.. tapi kalau dah hari - hari taktik sama dorang ni pun imune!!! udahnye kene jugak terbongkok2 cari bawah sofa, belakang almari, bawah katil bilik belakang...

bila nak tidur masing2 ada port sendiri.. sampaikan kami rasa katil tu dah tak muat! kadang2 cramp kaki sebab bila salah sekor bersandar kat kaki tak sampai hati nak kalih. cumanya popok je kena kurung dalam carrier sebelah katil sebab dia ni extremely hyperactive! dah banyak kali bagi peluang kat dia tidur tanpa dikurung, tapi tak jalan! bila sume dia dah tidur mula lah dia mengacau.. gigit perut aly.. udahnye 2- 2 bergumpal.... tak jadi tido.. jadi nak taknak sumbat dia dalam carrier... amannnnnnn

gitulah tiap2 hari....

sampailah malam tadi, macam biasa panggil semua untuk tido.

mula - mula angkat coki, lepas tu cari aly tapi tak menyahut, cari kat tempat biasa suma takde..... disebabkan mama ni belum mandi dari balik kerja sebab berkuntau masak untuk dinner lepas tu dinner lepas tu terus sambung buat kek, KIV dululah cari aly... nak masuk bilik air perasan dalam carrier tu dah occupied tapi popok kat luar lagi masa tu...

dalam diam - diam ade yang teringin nak tido dalam carrier tu jugak rupanya........


meh tengok sapakah gerangannya...





v




v




v



ALY!!


eh gelap pulok... fon cap kucing la katakan..




nampak tak?! berapa punya sendat carrier tu bila si gendut ni duduk dalam tu... sampai kepala terkeluar!  ada hati juga nak duduk tempat sempit tu...

agaknya selama ni dia dok tengo popok je dok dalam tu lama - lama dia pun teringin..

sakit perut dok gelakkan dia cuba nak fitkan diri dalam carrier kecik tu

Wednesday, September 5, 2012

KEJUTANN untuk hasben

tengah  dok fikir.... kezutan ape nak buat untuk birthday suami tahun ni.... hadiah dah ade tinggal lagi tengah tunggu sampai malaysia... bunyi cam mahal je kanns?! tapi idakle mahal punn kalau benda yang sama beli kat malaysia lagi mahal, tapi sebab ada kawan tolong belikan kat negara asal dia.. jadi dapat murahle sikit.. cumanya sampainye tu lambatle sikit dari birthday dia nanti.. kalau agak2 dah dekat dengan anniversary kawen baru sampai, kira hadiah sekali dengan anniversary lah.. hahahaha! dasar bini kedekut! yela, belanja - belanja juga tapi ekonomi tetap kena jaga kannnnn.. 

korang ada idea dak nak wat kezutan apa?

meh share meh...





**ada masa lebih kurang 2 minggu ++ untuk sampai ke hari kejadian.....

Monday, September 3, 2012

dah makan tu pandai pandailala bersihkan

Agak - agak kan, korang sentap dak bila jiran tak jemput makan kenduri kawin anak dia tapi pinggan makan + cawan polisterin bersepah - sepah kat compound kita?

.............memang menyirap rasanya kan?! kami ni tak kisahle tak dijemput kenduri pun walaupun cuma selang 2 rumah takde luak pun. hak masing2 nak tentukan sapa yang awak nak jemput.

tapi bila pinggan makan & cawan tu bersepah kat compound kita.... tu yang buat darah kita ni menggelegak!


kepada semua bakal2 pengunjung rumah kenduri.... jagalah adab sopan juga waktu makan kenduri ye... kalau dah tahu awak tu makan di luar boundary rumah kenduri yakni diluar kawasan khemah2 yang disediakan, tolonglah angkat semula pinggan makan korang yang tak berapa nak berat tu letak atas meja bawah khemah yang disediakan tu.. walaupun compound rumah yang korang masuk tu pintu pagarnya terbuka luas, tak bermakna korang boleh suka suki nak tinggalkan sisa makanan korang.
tak semestinya penanggah tu nak tolong bersihkan rumah jiran tu sekali walaupun sampah tu sampah dari kenduri! dalam kes aku ni memang haramle dorang nak bersihkan! dahla sentap tak dijemput kenduri.. lepas tu kene pulak bersihkan sampah yang bukan kita buat... memang idakle aku nak pulang sume pinggan cawan tu balik.. ku bakor je semua.


belajar2 hormat harta menda orang walaupun rumah tu nampak macam rumah tinggal... janganla buat muka tak malu buat macam harta menda sendiri..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"