Tuesday, July 31, 2012

kenapa saya tak berniaga

sebab memang takde bakat kottt.. heheh

satu lagi sebab dan yang paling obvious sekalilah.. 

sebab saya tak sampai hati nak letak harga! 

ada juga saya buat part time design job dulu sebab ada masa dan ada kemahiran, nak buat bisnes lain modal pulak takde. tapinya bila client minta buat quotation mulala garu kepala nak letak harga

bila dah letak harga.. padam pat lima nam kali... 

bila dah letak harga final tunjuk kat member dia gelak je... tau dia kata apa?

"kau ni nak buat kerja amal ke apa??" 

pernah juga exbos saya tegur, waktu tu saya dah siap wat design, tapi saya tak tau bagi harga berapa. Dia bagi suggestion tapi saya rasa berat hati nak charge banyak tu last2 saya charge cuma separuh dari sugestion je

sebab..


TAK SAMPAI HATI


hahaaha...


bila sembang2 ngan adik beradik ni masing2 pakat gelak la sebab semua ada masalah serupa... 

agak2 menurun dari sapala sifatt tu ye

dulu pernah juga kitorang suggest kat mak buka kedai runcit kat kg sebab kedai kat kg tu serupa macam takpayah buka pun takpe sebab barang banyak takde, tapi mak tak nak sebab mak kata nanti ramai orang amik kesempatan 'masuk buku' sebab mak jenis mudah kesian kat orang!

sekarang anda dah tahu mana datang rasa TAK SAMPAI HATI saya tu? 


dan sebab tula kami adik beradik takde yang meniaga sendiri... kalau ada yang mencuba pun sume bermusim jek.. hihi

Thursday, July 26, 2012

jalan alternatif

sejak - sejak kerja tempat baru ni saya terpaksa rajin cari jalan alternatif, kalau dulu ada juga tau tapi tak guna sebab lebih selesa guna highway, kalau terdesak baru saya ambil jalan alternatif.. tapi memang jarang sangatla.

berbeza sejak saya  kerja baru ni. memang ada highway dan boleh kata sampai depan pintu ofis.. tapinya banyak sangat tol dan pastinya mengeringkan poket saya! kira serupa macam tak payah tukar kejela kalau gaji tolak dengan duit tol nih.. mana taknya sehari pergi balik hampir capai  rm13.. kalau sebulan? belum minyak lagi.. walaupun pakai kete kecik tetap kene isi minyak kan?

jadinya memang saya tahap terdesak cari jalan alternatif, yang saya boleh jamin sampai tepat pada waktunya, dengan minimum kos tak kira dari segi tol & minyak. tapi saya kene korbankan sikit bab masa.

so jalan alternatif yang saya jumpa takla beza sangat dari segi jarak dengan kalau saya guna highway.. tinggal lagi kalau guna highway boleh tekan sampai maximum speed. beza jarak tak sampai 10 km pun. sebab tu saya tekad guna jalan alternatif ni sebab saya cuma bayar tol rm 4.40 je sehari. kan ke dah jimat banyak kat situ? phiewwwww....


Tapi.......



bila sampai bulan Ramadan ni mula masalah timbul sebab banyak sangat pasar ramadan dekat jalan yang saya guna.... T____T nak ikut highway, bila fikir kos memang peningla.. sebab dari rm 13 hari biasa kalau bulan puasa jadi rm15! o_O'

kenapa jadi rm15? sebab bulan puasa saya tak boleh ambil risiko keluar tol rawang sebab memang confirm jam teruk! sapa - sapa yang biasa lalu jalan ni memang taula keadaannya macamana...mau berbuka dalam kereta pulak.. jadi saya akan keluar tol bukit beruntung dan patah balik ke Sg Buaya..

setakat ni bila lalu jalan alternatif memang saya sampai rumah 6.30 dan keatas.. memang kelam kabutla nak prepare makanan untuk berbuka.. masa ni penat memang letak tepila.. kalau kira penat memang alamat berbuka makan kurma jela..


Friday, July 20, 2012

8.00am - 5.00pm

itu waktu bekerja saya sepanjang bulan Ramadan ni.. tapi masih dok garu - garu kepala yang takde kutu pun, sebab nak  cari ilham..

bukan budak nama ilham ye.. budak nama ilham memang takdela dalam hidup saya pun.


kisahnye nak cari ilham nak g keje kul bape... T______T

before ni dok tanya member ofis waktu keje camne bulan puasa, dorang kata masuk keje sama, balik awal sejam tapi takde rehat tengahari... so saya ok jela... tak kisah pun takde rehat tengahari sebab bukan makan pun kan?

sekali petang semalam dapat email rasmi dari GHR kata waktu keje 8-5!! uwaaaaaaaaaaa


sekarang masuk kul 9 saya kuar umah kul 7... tak dapat nak bayangkan ai keluar rumah kul 6 o_O


ada sapa2 nak pinjamkan helikopter ke.. jet ke.. ajar ilmu terbang ke.. ilmu pergerakan sejenak ke... pinjamkan pintu suka hati pun boleh.. huhu


bestnye kalau boleh bermalas malasan kat rumah macam budak - budak ni. pastu dapat makan free.. 

......sigh......



hidup tetap perlu diteruskan, tekadkan hati.. anggap jela Rawang ke Meru tu cuma sepelaung.. T_____T

Sunday, July 15, 2012

Sunflower blooms at Setia Eco Park

 

 It is the blooming season for sunflowers again at Sunburst Plateau in Setia Eco Park !!! so to those who admire this feature, don’t miss this opportunity and please visit this charming feature with your family and friends on this coming weekend. It will be nice to have a family portrait with the back drop of this Sea of Yellow!


 






it only blooms in a short period only.. so don't wait until the flowers turns to brown colour! hehe

Friday, July 13, 2012

Samseng kenit

kita sering tertipu dengan apa yang kita lihat kan? kadang - kadang apa yang kita lihat tak seperti yang kita fikir.. ada perkara yang tetap perlukan penjelasan agar kita tak salah faham dan memburukkan keadaan

samalah jugak macam budak ni


v


v


v


adorable kan? muka inesen jek.. macam hari - hari kena buli dengan kakak & abang



...........tapi tolonglah jangan percaya 100% kalau budak ni datang mengadu macam kene buli kaw - kaw kat rumah 

sebab sebenarnya dia yang jadi samseng!

tak padan kecik.. kenit....

 dengan tv pun dia buleh ajak gaduh! isk.... tengah main2 nampak mende dalam tv tu active semacam je mulala nak kembang bulu



 super & hyperactive! adoyai! penat betul nak melayan dia tak reti dok diam, nak amik gambo memang susah nak daoat yang statik.. sume jadi blur sebab asik bergerak.. udahle camera mama ni bukan canggih beno. bila kena kurung dalam carrier dia punya mengamuk sampai terbalik2 carrier tuh!

 kadang - kadang abang ngan kakak baring senang lenang tayang perut dia selamba je terkam gigit perut! lagi - lagi dengan aly.. memang semedang kena.. tak senangla abang tu nak bersantai mintak mama garu perut. bila aly dah react pandai pulak dia lari... pastu dia cuba nak divertkan attention aly tu.. dia buat2 garu begla, main benang kat baju mama la.. gambar atas tu dia baru lepas gigit perut alyla tu.. pastu tau takut bila aly dah bangun nak gaduh.. selow je naik atas bantal tuh

raja gigit memang bagi kat dia jela. bukak je mata nak mengigitttttt je kerja dia. dah macam2 cara kitorang buat nak kurangkan kadar gigit dia tapi hampeh! 

kadang2 kene statik je n tahan sakit nanti dia dah bosan sebab takde respon dia stopla


tapi saya sangat bersyukur, bila dia datang aly & coki bertambah active tapi kene relakan rumah jadi tunggang langgang... T_____T

Wednesday, July 11, 2012

day trip to UK

Sabtu lepas dapat rare chance pegi UK naik bas.. ehehe korang pun mesti dapat agak bukan United Kingdom kan?! jadah ape g UK naik bas?? dah le tu sehari je lak tu.. hehe


sebenarnya sabtu lepas saya bertugas untuk Club House ofis saya ni. bawa residen ke UK Farm, Kluang je...  2 bas penuh! rasa zaman sekolah g rombongan naik bas ^_^ tapi ianya aktiviti yang sangat menarik! Seumur hidup saya nila 1st time g rombongan g ladang.. bawak orang kaya - kaya pulak tu.. hihi... walaupun saya anak kampung, saya tak pernah ada peluang nak bergaul dengan kambing.. ya kambing, sebab family saya lebih kepada tanaman, bukan ternakan. ada takde bela ayam je dulu tu pun takat pat lima ekor.. sekarang lagila.. setakat bela kucing je! hahaha



sedikit pasal UK Farm (dari website diorang)


"UK Agro Resort is situated in the southern state of Johor, Malaysia within the Kluang Modern Agriculture Project (Projek Pertanian Moden Kluang) under the auspices of the Ministry of Agriculture and Agro-Based Industry, Malaysia.
Located in UK Agro Resort is UK Farm, which has the reputation of being Malaysia’s largest goat and sheep farm, with 100 acres of grazing land for 4000 sheep. It is a self-sufficient integrated farm practising the most modern techniques in goat and sheep rearing. We also have 15 acres of passion fruit and an on-site passion fruit manufacturing station.
At UK Agro Resort, we aim to provide visitors an authentic and memorable farm experience while showcasing the modern techniques involved in 21st century farming. For that reason, we offer a wide range of facilities that cater to your individual needs such as restaurant, farm mart, conference room, chalet, dormitory, barbeque area, open stage, camp site and karaoke."

memang banyaaaaaakkkkkk sangat kambing kat sana, dan selain dari kambing UK Farm ni ada banyak sangat Passion fruit @ Markisa. actually UK Farm ni pernah jugak masuk JJCM. tapi time kami kesana dia tak hidangkan pun daging kambing.... T_____T


jomla layan gambar



patung kambing yang sangaaaatttttla besar.. abeh semua orang nak amik gambo ngan dia



 geram je tgk markisa bergantungan.. awas ya. kalau terpetik sekalipun... memang kena bayar 200la eh

 really huge farm! by the way, markisa fruit juice yang dorang produce memang sangat sedap!

 satu2nya kambing yang nak pose utk camera saya.. ^_^

 dasar jakun... berebut2 nak bergambo peluk anak kambing

 kesian anak2 kambing ni.. menyusu pun dari tong jek
 ada juga herb farm.. tapi tak terjaga.. sedih betul tgk condition dia


marvellous passion fruit juice!
kat sini ade sample rumah orang asli jakun.. dan penghuni sebenar pun ada juga cuma masa tu kebanyakan dorang balik rompin

ada banyakkkkkkk sangat lavender.. suka..suka... ^_^

 mini zoo juga ada... tapi tak berapa menarik yang ada cuma burung, beruk sekor, arnab, ayam hutan, burung merak, landak

 ostrich juga ada.. tapi demand oh!! daun2 yang orang feed yang dah jatuh dia tamo makan dah!


mushroom house.. 


motip amik gambo kuda ni??

sebenarnya kuda ni bertugas bila ada orang amik pakej kereta kuda. 15 minit juga saya tenung dia dalam panas2 tu.. terasa sangat kesian, dahla cuaca sangat panas pastu ada pulak mende sendal dalam mulut dia tu... nampak sangat dia stress

kambing - kambing sangat behave + berdisiplin sekali halau je semua pandai beratur balik ke kandang.


overall pusing farm yang sangat luas ni ambil masa lebih kurang 3 jam. memang penat gila.. masing2 dah sama bau dengan kambing! muahahahahahaa

dan bila nak balik tu dapat free stuff lagi.. aiskrim susu kambing, sedap tapi bila dah hujung2 tu dalam mulut rasa kambing! wekkk T__T, muffin tu pun produk susu kambing jugak tapi sedap! rasa cam chiffon cake pun ada.


sesekali g rombongan camni syok jugak... plus sape nak bagi kan, g jalan takyah bayar fee apa - apa siap bagi upah lagi.. hihi

Serammmmmm


kehkehkeh

jangan terkejut ya.. itu cuma close up gigi kucing berbulu hitam ^_^

siap nampak gigi kecik dia dah rongak

Sunday, July 8, 2012

FLORIA 2012

AWAS! entry ni sangat berjela - jela!

Floria 2012 dah nak sampai hujung baru nak sebok tepek citer.. maapla ye..  tahun ni saya datang sebagai pelawat saje, datang pun sebab ex bos minta datang utk amikkan gambar dia time interview dengan Selamat Pagi Malaysia sabtu lepas which is hari perasmian. Ex-bos ni salah sorang exhibitor untuk Designer's garden. Mula - mula malas nak pegi pukul 8.15 dah kene kat sana.. kul bape pulak nak keluar dari rumah?? tapi bila pikir2 balik kalau tak pegi time tu memang takdelah saya nak pegi sampai ke sudah sebab mesti ramai gila orang, dan bila dah ramai - ramai ni memang confirm takdela nak peginya. Lagipun petang ada AGM ILAM (Institut of Landscape Architect Malaysia) so sekali jalanla.

Sampai kat tapak Floria ngam - ngam kul 8pagi. terima kasih sungguh kat aliran trafik pagi tu, smooth je.


Ex-bos sedang diinterview

sebab lain saya sanggup datang pagi - pagi ke sini sebab masa ni belum perasmian, so kawasan pameran belum dibuka kepada umum; dengan kata lain masa tu tak ramai orang! hehe.. saya memang jenis yang tak suka tempat crowded. rimas tengok orang ramai - ramai.. sebab tu aritu dapat tiket seating untuk konsert MLTR pun tak pegi.. suami pun sama.. dia dah fobia sebab hilang wallet time pegi jom heboh kat bukit jalil 10 tahun lepas. pastu kene pulak bersesak2 nak naik tren... sekarang kalau ajak dia g jom heboh memang takdela dia nak


alamak melalut sudah...


lepas interview saya memang ikut jela mana exbos ni pegi.. jalan punya jalan ingatkan dia nak bawak round tgk sume plot, rupanya dia bawak g main pavillion untuk perasmian! isk.. segan rasenye sebab orang lain dok pakai baju batik, baju kurung segala sebab yang nak rasmikan raja pemaisuri agong.. tapi saya ni pakai tshirt muslimah + jeans + sport shoes! nasib baik tak kena halau.... 


 pengacara majlis pagi tu nurul syuhada & unknown (maybe staff perbadanan putrajaya) 

kesian... walaupun dok 2nd row tapi tak nampak pun overall performance sebab cameraman penuh!! yang kelakarnya, waktu ucapan perasmian tuanku raja pemaisuri agong naik atas stage 

".. dengan ini beta merasmikan festival bunga dan taman putrajaya 2012"

itu je.. lepas tu dia turun.. dalam hati "la tu je?!" kot ingatkan adela ucapan 2 3 baris ke.. ucapan timbalan menteri & presiden perbadanan pat lima kali ganda lagi panjang.. huhu.. nakle juga dengar dia berucap kanns.

tapinya dalam sejarah Floria, Raja Permaisuri ni yang sangat rajin lawat kesemua plot yang ada! selalunya perasmi cuma akan lawat sesetengah plot sahaja. maklumle orang - orang penting ni kan very the bz...

bersedia untuk tengok maraton gambar!





punyala besar bunga raya ni.. untuk pengetahuan korang, tapak tangan saya ni pun bukan saiz comel2 ye...




amik kau! segala ayam itik pun dihangkut masuk Floria




memang tekun sungguh budak yang mengerjakan wall anak padi nih.. 






jatuh chenta dengan edible garden perbadanan putrajaya ni.. geram tengok pokok kobis dia!
rasa berkobar2 nak ada edible garden sendiri. .hikhik










 giant bougainvillea bonsai.. sapa bran nak challenge bela bunga kertas sampai macam ni??





really adore design ni.. kemas sangat dia buat pokok ni.. kena tengok dekat - dekat baru tau construction dia macamana





ni tapak Majlis Bandaraya Johor Bahru kalau tak silap.. siap bawak kumpulan ghazal dari johor buat live performance









hoho.. pusing floria sampai camera abis bateri tapi sedih sebab tak sempat cover semua

amacam?! ada sapa - sapa muntah tengok gambo? 1st time saya pos gambar macam ni punya banyak.. hihi

maafla kalau gambar tak berapa nak berkualiti.. maklumla cuma pakai compact camera.. bukan pakai DSLR

selamat berhujung minggu semua!!



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"