Wednesday, January 25, 2012

Pindah Rumah

Sumber : Google

pertama kali pindah rumah yang kene angkut banyaaaaaaaaakkkkkkkk barang. Lunyai rasa badan ni dan sekarang ada rasa nak balik je lepas lunch.. nak tido!

sebelum kawen pindah - pindah pun barang bukanla banyak mana sangat.. muat je sumbat dalam cik putih kesayangan tu. Lepas dah kawen masuk rumah sekarang pun takla terasa sangat sebab barang belum banyak lagi dan banyak barang masuk sikit - sikit dalam rumah

dan bila kene pindah rumah mulala pening!


walaupun cuma sebelah rumah!

ya, anda tak salah baca.....


kami pindah RUMAH SEBELAH jer


perancangan awal nak pindah sebelum tahun baru sebab penyewa rumah kami tu kata nak keluar awal bulan 12, jadi adala masa untuk kami betulkan apa yang patut sebelum pindah masuk.. sekali penyewa tu bantai keluar 30/12! takkan kami nak pindah masuk 31/12?? dengan rumah cam tempat kucing beranak... memang sedih tengok keadaan rumah tu....

sebab keadaan rumah tu yang sangat mendukacitakan, suami cakap kita pindah time cuti CNYla, sempatla nak betulkan bumbung bocor, betulkan paip, bersihkan apa yang patut dan buat kabinet dapur yang baru. Kabinet dapur yang lama memang langsung dah tak boleh pakai, untuk kerja ni suami minta tolong kawan dia buatkan. Tapi.... sekali lagi perkara tak enak berlaku, dahla asik minta duit padahal kerja tak banyak mana bila suami push suruh cepat siapkan sebab dah masuk 3 minggu kami tunggu tak siap2, dia boleh marah dan terus tak nak buat! kalau ikut hati saya memang boleh jadi mak lampir kat situ, tapi sebab suami yang deal sepenuhnya dan suami saya memang seorang yang sangat susah nak naikkan temperature dia maka terpaksalah kami cari opsyen lain untuk siapkan kabinet dapur kami yang separuh siap tu. Mujurlah jiran depan rumah kami pun renovate rumah dan hampir siap. Jadi suami minta tolong pekerja tu siapkan kabinet dapur yang terbengkalai tu.. sedih okeh tengok dapur macam tu..

sepanjang cuti baru ni kami memang pulun habisla bersihkan rumah kecuali bahagian dapur. Angkat barang masuk ke tempat masing2. Ada baiknya saya jenis suka simpan kotak, jadi banyak barang elektrik masuk balik dalam kotak masing - masing, Mudahla sikit proses nak angkat barang tu. Semalam saya mula kemas barang dalam umah baru, mula dari stor tindankan kotak atas kotak. Isi kotak - kotak tu kebanyakannya hadiah kawen yang tak pakai lagi. nak buka semua pun tatau nak letak kat mana jadi biarlah dalam kotak simpan dalam stor, kalau nak guna baru buka. Time nak masukkan baju dalam almarila paling letih nak susun.. sebab saya ni spesis tak suka lipat baju! walaupun dah susun elok2 dalam luggage + kotak still banyak yang herot berot bila keluarkan T____T

menjelang petang baru alihkan barang dari dapur, terpaksalah kumpul je semua kat ruang tamu dan bila nak tengok tv kene kalihkan lagi barang tu bagi ada ruang nak baring.. sedih sungguh macam rumah pelarian....

last sekali baru pindahkan coki dan aly yang seharian kene kurung dalan courtyard, agaknya sebab stress kene kurung lepas tu bila dapat keluar tempat baru pulak... teruk betul mood coki semalam, asal berjumpa dengan aly je menyembur tak habis - habis. memang sampai ke tengah malam dia bising mengiau tak berhenti. padahal mama, abah, abang dah tidur baiiikkk punya..
sudahnya bila saya terjaga kul 2 lebih tengok dia tido di pojokan katil.... alahai kesiannya tengok dia....


bangun pagi ni dok rasa berbelah bahagi nak g ofis keje ke tak..... berat - berat pun bangun jugala... siapkan kerja, dan kita amik half day! yeay!!



Friday, January 20, 2012

Selamat Tahun Baru Cina

aha!

Cuti hujung minggu yang panjang telah bermula!

selamat bercuti ya....

pada yang memandu, berhati2 ya moga selamat sampai ke destinasi

saya akan habiskan masa untuk berkemas


masa untuk pindah rumah!!


Thursday, January 19, 2012

Berganti tikar?

eh, boleh ke pakai simpulan bahasa ni kalau yang berganti tu adik beradik lelaki?

sebenarnya ni pasal sepupu saya(lelaki) dan saya namakan Im, umur dah 30 lebih tapi tade tanda2 nak kawen pun, kami sepupu2 ni selalu tanya dia bila lagi sebab adik2 dia dah 3 orang kawin, tapi cuma dibalas dengan senyuman. Alih2 mak suruh balik nak kenduri, bila tanya dapat orang mana katanya dengan si D. Memang dah jodoh mereka agaknya... buat macamana pun bersatu juga mereka akhirnya.

si D ni sebenarnya pernah jadi adik ipar Im. Cuma agaknya jodoh D dengan R ni tak panjang.. Selepas mereka bernikah R sakit tenat sebab barah otak dan meninggal dunia tanpa sempat nak adakan majlis persandingan pun. Majlis persandingan yang dirancang sebelah perempuan bertukar jadi majlis tahlil. Sebab terlalu menyangi si R, D memang banyak habiskan masa di kubur dan tinggal bersama ibu mertuanya (makcik saya), paling tidak seminggu sekali mesti ke kubur. Bila raya, kemana makcik pergi adalah juga anak2 nya termasuk Im dan D dan kami boleh nampak ada kemesraan antara Im dan D sampai mak saya cakap "susah2 sangat Im kawin jelah dengan D tu". Tapi kami faham yang masih baru sangat R pergi... sangat tak sesuai kalau ada hubungan yang baru..

Lepas 6 bulan, ibu dan bapa si D kahwinkan dia dengan pilihan mereka. Agaknya taknak anak dorang sedih lama - lama. Tapi apakan daya, Allah yang menentukan panjang mana jodoh kita kan? D dan suaminya berpisah selepas setahun & mereka dikurniakan seorang anak.

Perancangan Allah itu misteri dan tiada siapa boleh menjangka apa akan berlaku masa hadapan kan. Agaknya jodoh D dengan keluarga makcik saya ni kuat agaknya, sebab tu akhirnya Im dan D akhirnya menikah 31/12 lepas & kenduri belah lelakinya hari ahad ni (22/1)


jadi mak suruhla balik g kenduri......

berbalik pada persoalan mula2 tadi.. boleh pakai ke simpulan bahasa 'berganti tikar' tu dalam kes ni??

Friday, January 13, 2012

Wednesday, January 11, 2012

BR1M

Bantuan Rakyat 1 Malaysia - kami tak layak pun sebab campur2 pendapatan saya & suami lebih sikiiittttt je 3000 tuh, jadinya memang takdela nak kepoh isi borang segala. yang nak cerita sekarang untuk mak saya kat kampung.

dari mula orang kecoh2 nak isi borang ni haritu saya nak tanya mak dah isi ke belum, tapi setiap kali telefon mesti lupa nak tanya. sampailah hari sabtu lepas baru teringat nak tanya.. rupanya mak tak isi pun sebab katanya takde pun ketua kampung ke ape bagi borang tu. jadinya memang tak tahu nak buat macamana. mak kata ketua kampung pun wat tak tau je jadinya dia malas nak bising2 tanya.....

laaaaaaa..... kesiannya orang2 kampung saya.... yang ada anak2 yang tahu mungkin anak yang tolong isikan, tapi yang sebatang kara? pendapatan konfemla bawah 3 ribu

tapinya utk mak memang kakak saya memang dah pernah tanyakan mak nak isi ke tak, mak kata tak payahlah sebab dia rasa bantuan tu utk orang - orang miskin je. So, bila saya call sabtu lepas saya kata amik jela dah kerajaan nak bagi kan? bolehla buat beli baja ke, racun ke, beli anak pokok sawit ke, simpan dalam tabung haji ke... saya nak tolong isikan dan masa tu seingat saya tarikh tutup 15/1. jadi saya plan nak cuti & balik kg hari rabu (harinila), tolong mak isi borang dan lepas tu terus hantar ke lhdn teluk intan. saya pilih rabu sebab isnin saya ada site measurement dan semalam (selasa) saya ada interview... memang plan cantik dah, hati bunga2 nak habiskan masa sekejap berdua-duaan dengan mak.

sekali masa tgk buletin utama hari ahad, saya dok baca tulisan kecil kat bawah skrin tu rupanya tarikh tutup 10/1 which is selasa! alahai.... punah rancangan saya...

tanya2 kat kakak kut dia ada simpan salinan ic mak masa dia isi borang biasiswa tahun lepas, tapi hampeh tah mana dia letak.. ala... nampak gayanya takde rezeki mak nak dapat BR1M tu

Tuesday, January 10, 2012

2ND Interview


cuak!

4.30 petang ni saya ada temujanji untuk temuduga kali ke2, dengan syarikat pemaju..

kali pertama temuduga 2 minggu lepas

seperti biasa.. dari malam tadi dah tak boleh tido, sume benda tak kena

perut dah mula rasa sebu

doakan saya ya


[updated] Alhamdulillah.. temuduga berjalan lancar cuma kalau ditakdirkan ini rezeki saya, perlu fikirkan banyak benda termasuk tempat tinggal sebab 'base' di Cyberjaya... pitam wey nak berulang dari sg buaya hari - hari!!

keputusan akan dapat minggu depan - berdebar...

terima kasih ya atas doa semua!!

Friday, January 6, 2012

menempuh cabaran 2012

selamat tahun baru semua!

ehehe.. dah masuk 6 hari tahun 2012 baru nak wish kat orang.


sian blog, dah seminggu tak berjenguk.. entah le kenapa berat sungguh jari ni nak menaip entry untuk blog sendiri.. tapi dok jenjalan blog orang lajuuuuu jek.. hihi

nampak gayanya 2012 ni akan bertambah mancabar kot utk saya lebih - lebih lagi dalam soal kerja, dan nampak gayanya perlu usaha berlipat kali ganda untuk cari tempat baru sebab saya tak tahu berapa lama lagi syarikat ni dapat bertahan. Untuk tahun 2011 memang takde 1 pun projek baru yang masuk. cuma meneruskan projek - projek yang lama. bila projek baru takde, automatik kerja makin berkurangan - OT pun dah takde - mileage pun ciput - maka gaji pun tinggal basic je.. huhuuuu

maka dengan itu memang sangat makan hati bila orang dok cerita pasal bonus!!! uwaaaaaaa
saya ni kalau dapat gaji penuh pun cukup syukur dah... T___T

moga tahun ni laluan kerjaya saya akan dipermudahkan.... masih menunggu dengan penuh debaran, adakah antara permohonan saya yang akan berjaya...

apa sekalipun, semuanya adalah ketentuan dari Allah dan saya serahkan semua kepadaNYA. Hanya dia yang mengetahui apa yang terbaik untuk hambanya.

........


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"