Monday, May 30, 2011

hantaran serba satu, dengan tambahan seekor kucing gemuk

minggu lepas suami minta tolong buatkan hantaran untuk kawan dia nak bertunang. Dah lama tinggalkan mende gubah menggubah ni, last masa wedding sendiri hampir 3 tahun lepas.. terasa macam dah ketinggalan dengan fesyen - fesyen sekarang. takutla tak memenuhi kehendak kawan tu, tapi sebab suami buat jugalah. buat yang ringkas dan senang nak bawa maklumlah perjalanan jauh.

seminggula mengadap semua hantaran tu, dan dua budak bulu tu pun sama sibuk! sapa kata senang nak buat kerja kalau takde anak kecik?? jenuh nak mengalihkan si coki. suka sangat masuk dalam plastik, gigit bunga, gigit riben pastu bawak lari, masuk dalam bakul... alahai...

Hari jumaat sampaila giliran bakul buat nak dideco, dah siap sebahagian saya letak tepi sebab nak sediakan bunga riben lain. rupanya ada yang berminat dengan bakul tu!

v


v


v


v


v


v


v


hantaran tambahan - kucing gemuk seberat 7 kilo!


rilek je dia masuk dalam tu, betul2kan position, muat - muat je

siap tido pulak tu!


selama saya buat hantaran lain dia cuma dok tepi tak pernah pula mengacau, ingatkan dia tak heran dengan suma tu. Rupanya teringin jugak! haha

Thursday, May 26, 2011

Even Silence Has an End

Watching Oprah Show yesterday, i dont know what season it is but its really a jaw dropping stories about a lady been abducted for years in amazon jungle! and i can't even imagine this kind of tragedy still happened at the other side of the world. i thought the other country is at peace as we had here.... How grateful i am to be Malaysian.

source : google

Betancourt, a Colombian presidential candidate at the time, was abducted by FARC guerrillas and spent six and a half years in captivity deep inside amazon jungle, not knowing if it would become her grave. In her book, Even Silence Has an End, Ingrid Betancourt measures the distance between fear and freedom.

source :daylife

Ingrid's story begins in France, where she attended school, married and started a family. In 1989 she returned to her native Colombia and was elected as a senator. With an anti-corruption stance, she launched her bid for president of the war-torn country in 2002.

For nearly 50 years, Colombia has been waging a war against the Revolutionary Armed Forces of Colombia, a home-grown rebel group known as the FARC. This organization has terrorized citizens for decades with bombings, murders and thousands of kidnappings. During her presidential campaign, Ingrid met with FARC leaders and made a demand. "No more kidnappings," she said. "That the FARC promises to stop kidnapping and to free the kidnapped people."

On February 23, 2002, just days after she made that statement, Ingrid headed to the Colombian city of San Vicente for a campaign stop. The town was located in a region controlled by the FARC, and the Colombian military says they cautioned Ingrid against traveling to this dangerous area, even refusing to provide her with armed escorts. Despite the warnings, Ingrid decided to make the trip with her campaign manager, Clara Rojas, another staffer and two journalists

Thirty miles into the drive toward San Vincente, Ingrid's car approached a checkpoint manned by FARC guerrillas. "I told the driver: 'Let's go back. We have to get out of here,'" Ingrid says. "There was a guerrilla that came running, and he put his head inside the car and he asked, 'Are you Ingrid Betancourt?' And I said, 'Yes.'"

Ingrid and her campaign manager, Clara, were forced into a truck at gunpoint. "We had been abducted," Ingrid says. "The guerrilla didn't use the word 'kidnapped.' But he said, 'I have received orders from my commanders to treat you well.' That was, I would say, the worst day of my life."

For the next six and a half years, Ingrid was held hostage in the Colombian jungle, unable to see or speak to her husband and two children. She and her fellow hostages were often kept in what they called "the cage." Although the living space would change depending on where they camped in the jungle, Ingrid says lack of personal space was a big issue................ more from Oprah.com

source :buzz catalog.com after 5 years been abducted

Excerpted some from her books

"...............When I finally managed to sit up, I had the chain around my neck and the man was pulling on it, jerkily, to oblige me to follow him. He was foaming at the mouth as he shouted at me. The way back to the camp seemed very long under the weight of my humiliation and their sarcasm. One in front of me, two others behind, they were loudly exulting in their victory. I did not feel like crying. It wasn't pride. It was just scorn. The cruelty of these men and the pleasure they derived from it had not reached my soul."


source : eworldpost Ingrid with her 2 children after she's been rescued



Tuesday, May 24, 2011

berlari berkejaran

sejak - sejak dah dapat keluar ni... kemain lagi kul 6 pagi dah sibuk kejutkan mama! selagi kita tak bangun dan bergerak dari katil tu... selagi tula dia tak berganjak, biasanya 10 minit sebelum kami keluar rumah bagi budak2 ni keluar dulu.. bukan jauh pun setakat dalam pagar rumah je

kemain seronok le coki dengan aly dan itula rutinnya setiap hari.





waktu lalang tinggi lagiiiiii budak2 ni seronok, pakat main nyorok2 celah2 lalang. sengaja bagi signal kat mama suruh cepat bersihkan laman.. heheh

Friday, May 20, 2011

coki + aly vs kitty nip sachet

special entry for Lupie

i've been looking for dry herb for cat nip quite sometimes. looking for all petshop around kota damansara n rawang but the only had a spray-type cat nip, until i come across a blogshop own by this lady

and finally i get new cat nip for my furrrbulus! ^_^

what is cat nip?

........ Catnip is a plant, scientifically known as "Nepeta Cataria".
Originally native in the Europe, now has much widespread in North America.

Cats are known to react to catnip in various ways. Some will rub, roll over it, kick at it, hiss at one another, in short, 'all high and nuts' for several minutes. Then, they will just walk away and ignore it for at least a few hours (or days!). It is important to give the kitties time to 'reset'.

'Nepetalactone' in Catnip triggers the "all high and nuts" response. The catnip reaction is inherited, and some cats are totally unaffected by it. Kittens less than 6 months are known not to respond. Senior cats are less sensitive and needs a longer time to 'reset'. Again, it all depends on Mr or Miss Kitty!

There's a plant found locally in Malaysia, known as "Kucing Galak", (Scientific name, "Acalypha Indica") which has a similar effect on cats too. Its roots are particularly potent. This particular plant is said to originates from India. (It is also known as Thai Catnip or Tam Yae Maew)
source: Bin

This is what happened to my kitties after they had the cat nip.....

coki, 6 month old...
i don't think she can react to the herb actually, but she really excited with the new sachet and she really envy if her 'brother' took away the sachet




coki's 'brother', aly 2 year old boy
he really get excited with the sachet! even the sachet is locked inside zip bag!!

berangan time... hihi

excited!
...and the sachet get wet! isk

hi mama.. i love this 'thing' can i have more??


'high' faces after getting cat nip.. hikhik




Wednesday, May 18, 2011

debaran menanti keputusan kali ini lagi hebat dari spm

time spm dulu takde rasa berdebar pun

ke dah lupa rasa debaran tu?

hehe


menjelang bulan jun nanti debaran akan jadi lagi hebat bila keputusan exam akan diumumkan

~ doa ~ hoping for the best~

Wednesday, May 11, 2011

Risau..risau..risau..


manyaknya benda nak study!!!

kurang 72 jam je tinggal...

uhuk...uhuk...


kepada semua yang pernah saya tersilap kata, terguris hati atas perkataan yang saya luahkan.. saya mohon maaf..
mohon kemapunan semua moga saya dapat menjawab semua soalan dengan tenang
saya mula bercuti esok utk persediaan saat akhir.



doakan saya berjaya dalam peperiksaan sabtu ni!

Tuesday, May 10, 2011

mencari simpati?

kesian saya

takde tempat dah dalam rumah

takpela mama...

aly duduk sini je...

v

v

v

v










walaupun dalam longkang, saya tetap boleh tidur nyenyak....



~aly!!!!!! sapa suruh tido dalam longkang?? budak ni kan.. punyela luas dalam rumah ni, dalam longkang jugakla dia tidur.. karang orang lalu lalang depan rumah ingat mama dera anak!
masuk sekarang!!



aiseh.. mama ni.... baru nak feeling2


Wednesday, May 4, 2011

saya adalah mangsa langgar lari

4 mei 2011
Lokasi: Bulatan Segambut
Masa : 230pm

walaupun saya ada setimbun sebutharga perlu disiapkan menjelang esok. tetap keluar sebab nak bank in cek gaji... sedih kan? dah 4 haribulan baru nak terkial2 bank in cek.. T_T

waktu sampai ke jalan duta, nak susur turun ke bulatan segambut tu saya memang perasa lori laju kat belakang, siap bagi lampu lagi.. tapi itu biasa kan?

bulatan segambut tu boleh katakan setiap masa sesak, memang kene Q la.. bila sampai je giliran kereta saya dihadapan sekali, tengah perati jalan clear tak

selang 4 5 saat....


gedegang!

kenapa ada sela pat lima saat?

sebab saya masih teringat ada rasa aman sebelum ada benda menghentam belakang kereta T___T

dengan keadaan terkejut, nak pikir pulak nak berenti kat mana kat bulatan manela nak ade space.. karang jam pulak.. kesian orang lain.. ke tepi sikit jela sebab nak confront dengan driver lori tu.

elok je saya bergerak ke tepi and keluar kereta.. lori tu terus pecut!!


cilaka punya driver! pengecut! *&^!#@#$@#%#$%!


rasa menggeletar terkejut tak abih lagi tambah pula dengan menggeletar sebab marah!!!!!

saya tak sempat nak ambil no plate lori tu pun.. uwaaaaaaaa!moto yang betul2 sebelah kereta saya pun tergamam. Dengan longlai masuk balik dalam kereta, terus juga ke bank dulu. duit kurang seploh ringgit dalam poket kenela g cashkan cek dulu sebelum bank tutup... T__T

selesai urusan kat bank baru pk nak g balai mana. tanya sana sini + g balai paling dekat dari tempat kejadian, pegawai tu suruh terus ke cawangan trafik kepong. huhu
tahu jelah kalau nak buat report tu sejam tak cukup, dua jam lebih kat balai sebab nak buat report, amik gambar bla..bla..bla..

memang tak teruk sangat kereta, sebab driver dia tak cedera.. buat report sebab nak claim insuran.


v

v

v

v


kita bagi close up sikit

yang last year tu kene sondol jugak, tapi saya tak kisah sangat sebab tak nampak sangat dan driver tu sungguh2 minta maaf. saya bukannya kejam, at least minta maaf sebab awak yang langgar saya tiba - tiba, bukannya saya ada buat brek emergency yang buatkan awak tak sempat nak brek...




Tuesday, May 3, 2011

kecelaruan identiti?

bosanlah.....

mama asik dengan kertas tebal tu jek..

abang aly tido


panas - panas ni dapat minum sirap mesti syiok!


eh .. eh... adalah


hmmm...


sedap.. sedap..


sllllruuppp...

~COKI!!!!!!!!! ya Allah bertuah punya budak.. ade ke patut minum sirap mama dalam cawan tu!



"ehehehe.. ampun ma.. sirap tu sedapla..
tak tahan godaan sirap yang sedap tu..
air masak yang selalu mama bagi tu takde rasa"

*****coki*****


~bertuah betul budak ni.. selalu macam tu, buat muka tak bersalah ceroboh cawan mama dengan abah sebab nak minum sirap. kalau air oren tak mau pulak


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"