Tuesday, November 30, 2010

happy birthday to me



happy birthday to me....


happy birthday to me...


lalalallalallalalala



celebratecelebratecelebratecelebratecelebratecelebratecelebrate

Friday, November 26, 2010

sama tapi tak serupa lor....

Satu petang,

sebab perlu menghadiri mesyuarat,

saya parking disebelah sebuah kereta yang sama spesis dengan kereta saya.. sama saiz dan dama warna malah cc nya juga serupa..

tapi bila saya perhatikan betul - betul ada sedikit perbezaan pada kereta tu!



tak pelik, cuma...

kereta kami sama, kenapa saya tak dapat pengecualian tu??

dengan adanya sticker tu tak kena saman ke ngan polis??

Tuesday, November 23, 2010

kenduri kesyukuran + cukur rambut baby safwah

jumaat lepas balik kampung,
mak buat kenduri sikit

kenduri cukur rambut budak kecik safwah
+
sebab kakak berjaya dapat PhD yang akan berkonvo kamis ni
+
sebab kakak no 3 dah hampir pulih dari sakitnya


menu masa kenduri adalah lauk kampung cam biasa...semua dimasak sendiri, mak jadi ketua tukang masak of cos dan anak cucu yang lain jadi pembantu. semua anak cucu yang ade kederat suma kene kerah dan i punya tekak nila yang terasa nak pecah sebab mengarah anak dara dan anak teruna yang asik mengelat... isk.. macam tula agaknya rasa mak dulu marah bila saya asik mengelat dari menolong kat dapur!senyumkenyit

rewang anak beranak je...

menu kami petang tu..

ikan masin masak lemak nenas

sambal goreng jawa

ayam masak merah

sayur campur

gulai daging korban

pulut kuning

laksa

sup ayam

bubur gandum + jagung menu yang ni cepat gilos abis! agak kempunan jugakle sebab cuma dapat semangkuk keciksigh

macam2 kek yang semuanya orang bagi...

sampai tak muat2 meja nak hidang.. hiks

dalam pukul 3.30 majlis mula, dengan bacaan yassin, diikuti dengan marhaban sebelum baby safwah dibawa keluar..
alhamdulillah.. ramai jemputan yang datang, sama - sama baca yasin dan marhaban jangan rasa pelik kenapa semua perempuan.. sebab memang kaum2 ibu je yang dijemput.. sebab tu buat petang, bukan lepas maghrib @ isya' mcm kebiasaan

untung safwah ada sepupu2 yang dah besar2 sebab dorang yang tolong hias baby cot tuh

good girl safwah.. time ni jela dia jaga time marhaban mata tutup rapat!

nenek pun sekali amik bahagian gunting rambut cucu ke-20



tgk?! kan dah kata... safwah langsung tak terjaga walaupun keliling hingar bingar.. ihikhik nyenyak betul dia tidur..

bila habis kenduri,

semua tersandar keletihan, esok paginya baru kerah cucu2 lelaki basuh pinggan mangkuk sume, kemaskan mana2 yang patut sebelum kami semua berangkat pulang

Friday, November 19, 2010

first time dengar pasal Temporary CF

saya terbaca dalam harian metro hari ni

Resah lapan tahun tiada CF


AMPANG: Kira-kira 10,000 penduduk Pangsapuri Seri Nilam, Bandar Baru Ampang, di sini, berdepan risiko ‘mati katak’ berikutan rumah mereka duduki sejak lapan tahun lalu tidak memiliki Sijil Layak Menduduki (CF).

Cerita penuh klik sini

pelik..

disebabkan saya baru pertama kali tahu mengenai hal ni walaupun dah masuk dalam bidang ni lebih 5 tahun, jadi saya luangkan sedikit masa mencari untuk kefahaman diri

petikan dibawah diambil sepenuhnya dari sebuah blog diskusi peperiksaan Lembaga Arkitek Malaysia. klik sini

Dalam beberapa perbincangan, telah timbul persoalan samada Sijil Layak Menduduki Sementara itu ujud atau tidak dari segi perundangan. Adakalanya, pandangan individu yang cukup teransang menimbulkan masalah keyakinan kepada kita sehingga kita terpaksa balik dan menyemak semula Undang-undang Kecil Bangunan (UBBL) bagi mendapatkan kepastian. Jawapan pendeknya? Ya. Sijil Layak Menduduki Sementara itu ada diperuntukkan di bawah UBBL.

Menurut Undang-undang Kecil Bangunan 1984 (UBBL), terma yang tepat bagi Sijil Layak Menduduki adalah Perakuan Kelayakan Menduduki. Terma ini berbeza mengikut pihak-pihak berkuasa tempatan tetapi mempunyai maksud yang sama.

Undang-undang Kecil Bangunan mempunyai peruntukan untuk 2 jenis Perakuan Kelayakan Menduduki Sementara iaitu Perakuan Kelayakan Menduduki Sementara di bawah UBBL 26 (1) dan Perakuan Kelayakan Menduduki Sebahagian di bawah UBBL 27 (1).

Perakuan Kelayakan Menduduki Sementara adalah kebenaran yang diberikan kepada satu bangunan yang telah siap sepenuhnya menurut 3 syarat seperti kehendak UBBL tetapi dibina dengan ‘penyimpangan kecil’ atau sedikit berbeza daripada pelan yang diluluskan. Penyimpangan kecil’ di sini tidak dijelaskan secara khusus tetapi saya andaikan sebagai merujuk kepada pertambahan ruang yang tidak merubah pelan asal secara signifikan, tidak melanggar syarat-syarat teknikal seperti anjakan sempadan dan unjuran bangunan. Perakuan ini mempunyai had masa 6 bulan untuk pemilik memohon dan mendapatkan kelulusan dan boleh dikenakan deposit berasaskan fee, mengikut budi-bicara PBT. Deposit ini boleh digunakan oleh PBT untuk melaksanakan pematuhan kepada lencongan daripada pelan lulus dan saya mengandaikan ianya boleh digunakan termasuk untuk membayar arkitek untuk memasukkan pelan pindaan atau melakukan pindaan kepada bangunan siap supaya mengikut pelan lulus yang asal. Samada ianya praktikal atau tidak adalah isu yang lain sama-sekali.


rupanya ada Sijil Layak Menduduki Sementara ni.. tapi wajar ke digunakan untuk kediaman yang pasti akan diduduki untuk tempoh yang sangat panjang??

kenapa pemaju tidak meneruskan dengan langkah untuk mendapatkan sijil layak menduduki yang penuh??

dan bukan ke sepatutnya ada penguatkuasaan dari pihak berkuasa tempatan kalau tempoh sah sijil tu tamat??

pelik.....

Wednesday, November 17, 2010

Pertama kali...

beraya berdua sahaja... tanpa keluarga baik, dari sebelah saya mahupun sebelah suami.... secara automatik saya perlu menyediakan sendiri juadah hari raya yang selama ni saya cuma menjadi pembantu emak... pembantu dalam erti kata "potong2 bawang dan tukang kacau sikit2"

tapi aidiladha kali ni perlu sediakan sendiri semua!

dan yang jadi lebih pilu, saya langsung tak sempat nak membeli barang keperluan... gara - gara mesyuarat petang semalam tamat lewat sighsighsigh

jenuhla fikir apa yang boleh saya masak dengan berbekalkan beberapa ketul ayam dan sepotong daging yang memang sediada dalam peti sejuk. kalaulah saya seorang yang pandai masak mungkin tiada masalah.. kalaulah!!

lepas maghrib semalam saja menuju ke pasar raya di bukit beruntung dengan harapan adala daun kunyit ke, santan ke, apa2lah barang basah yang berkenaan tapi sampai je di pintu masuk bulat mata tengok ramai sangat orang! semua kerumun bahagian sayur dan barang basah. nampak sangat mereka juga seperti saya, mencari keperluan saat akhir...

pulang tangan kosong! sedihsedihgigilgigilnangihnangih apa mau masak????

pagi raya baru nak iron baju melayu suami, baru nak mula masak pukul 7 lebih.. haha orang lain sume dah siap masak waktu tu....

puas bersilat didapur berperang dengan pisau sudip dan kuali siapla jugak masak walaupun cuma siap lepas suami balik solat sunat aidiladha.

Juadah pagi raya kami Nasi Beriyani Ayam, daging masak kicap + nasi impit. cukupla untuk kami.

Selamat menyambut aidiladha semua

Thursday, November 11, 2010

bila lorong smartTAG 'kong'


.....kene pulak waktu puncak time orang nak g keje sighsigh

Kepada encik PLUS,

kalau boleh encik PLUS tolongla tambah lorong smartTAG satu lagi ye, sebab kebanyakan penduduk rawang ni bekerja di Kuala Lumpur dan sekarang pengguna smartTAG di tol rawang pun dah makin bertambah.

encik tengok sajalah apa jadi kalau lorong smartTAG yang 1 tu rosak....panjaaaaaaaaaaaaaaaaang Q jadinya... dapat pulak orang2 yang pakai smartTAG ni kebanyakkan dah tak reti nak Q.. ace sedap tekak je menyelit sighsigh

sekian...

Tuesday, November 9, 2010

kita kawan sampai mati kan?

last 2 week dapat lampu hijau dari suami, membujangkan diri bersama anak - anak dara melawat anak sedara baru... hihi.. bukan senang oh nak berhula - hula bersama kawan2 lama seperti zaman sekolah! maklum sajalah bila masing2 dah ada karier sendiri, dan dah mula ada family sendiri yang secara automatik membataskan masa utk kami selalu bejumpa....

sebelum puasa haritu salah seorang kawan saya ni bersalin, 2 minggu awal dari jangkaan tarikh bersalin dan disebabkan itu makcik2 ni sume tak sempatla nak datang melawat masa kat hospital sebab dah lari dari perancangan awal.

tau - tau jelah kalau dah ditangguh sekali terpaksala ditangguh sampai si ibu habis pntang dan baby balik semula ke putrajaya senyum

walaupun kat sekolah dulu kamceng habis, sekarang susah betul nak jumpa!! dan kami tak sangka kedatangan kami menjadi satu malapetaka utk kawan saya ni... kesian betul
bab2 malapetaka tu tamo citerlah sebab terlalu peribadi..

so layan lah gambar kami dengan baby

yang 2 belah kanan dah fully occupied... yang 2 sebelah kiri tu 2 - 2 masih single and available, ada sapa2 mau kenal?? ihikhik

sangat teringat zaman sekolah okeh... zaman nakal2 dulu... kami tak jahat, tapi orang asik cakap kami jahat!! otaila kunun...hahaha

baby nawwar sudah masuk geng makcik2


aunty lehh amik berkat nawwar, moga kita boleh cepat2 bagi adik kat nawwar oke?!

hihi... tuan blog mesti nak enterpreme jugak kannsgatai

sume jeles tgk gambar ni, sebab nawwar nampak sangat seronok! oh ye.. aunty ni single lagi taw! tengah pulun habiskan master kat usm penang

everyone enjoying moment holding precious nawwar including aunty faiz...
yang had ni pun single mingle lagi... senior engineer di infineon kulim. sepanjang kawan ngan dia ni belum pernah ade boifren pun lagi! isk...


bila tgk gambar2 ni terasa rindu korang sume...

Saturday, November 6, 2010

coti deepavali

diisi dengan bermalas - malasan

-

-

-

-

cakap dengan suami

jom pegi rumah kakak

dia jawab...

"dok jelah rumah, rehat!"

-

-

-

aiseh.....

Wednesday, November 3, 2010

habuk

fuh..fuh...fuhhhhh!

tebal dah habuk yang bertempek dalam blog ni..

sawang2 sang labah labah elektronik lagila!!

redha jelah

kemas2 dulu...

buang sawang, sapu habuk... lap2 sikit..

baru boleh mula balik! sengihnampakgigi

-

-

-

maap ye

lebih lebih lak mood holiday
jelir

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"