Monday, August 30, 2010

baby tak berdosa ditinggalkan di signboard ~gambar live di tempat kejadian

pagi tadi terkesima sekali lagi bila terdengar berita radio,
seorang bayi dijumpai didalam beg kertas disangkutkan pada papan tanda di seksyen 13, shah alam.Dalam hati terfikir kat mana bayi tu ditemui.. persimpangan mana.. sebab seingat saya kebanyakan persimpangan di seksyen 13 adalah persimpangan yang sibuk!

Seperti biasa, laman web sosial akan dijenguk dulu sebelum kerja lain dimulakan sengihnampakgigi
jangan report kat bos i taw! diam dan sekali lagi sebak bila terpandang gambar bayi yang disebutkan didalam berita radio tadi... seorang teman yang juga jurugambar kebetulan melalui tempat kejadian (antara yang terawal sampai)

sangat sayu melihat bayi sihat dan cukup sifat ditinggalkan didalam beg kertas yang sangat uzur di persimpangan yang sibuk! kalau beg kertas tu koyak? kalau lori lalu laju beg terkoyak? nauzubilah...

sumber gambar : Jidin Giding dan semua cerita adalah dari description beliau

"Kejadian berlaku kira-kira 5.30 petang, 29 ogos 2010. Simpang 3 sebelah Apartment Brunsfield Riverview. Bayi diletakkan dalam beg kertas dan disangkut di papan tanda " Beri Laluan".

lokasi persimpangan tempat bayi ditemui

Abang baju putih ni orang kedua yang sampai tempat kejadian....dia dan wife dia jaga baby dari awal sampai polis dan ambulance sampai...sambil2 tunggu...abang ni tolong kipaskan baby...kasik dapat fresh air...
Ketibaan pegawai kesihatan
Pegawai kesihatan sedang cek tali pusat yg belum dipotong

Bayi disangkut dalam paper bag kat tanda " Beri Laluan " dan kelihatan uri yang masih belum dipotong. dianggarkan kelahiran dalam tempoh sejam sebelum bayi dijumpai

Bayi selamat dipotong tali pusat dan dibersihkan...

Bayi sedang diangkat untuk transfer ke dalam selimut yang bersih....kebetulan ada orang ramai yang ada anak kecil...dermakan kain selimut...

bayi sedang transfer ke kain selimut yang bersih

Kelihatan darah masih fresh di badan bayi...

bayi selamat ditransfer dalam selimut bersih

kelihatan tali pusat sesudah dipotong...

bayi sedang diselimutkan

bayi sedang diselimutkan

kain asal bayi dibungkus

mujur masih ada keprihatinan insan2 lain yang dapat menyelamatkan bayi ini, dah ada baby hatch program pun masih lagi berlaku perkara2 ni..


Friday, August 27, 2010

Sg Buaya - taiping - sabak bernam

.............................

sedang bersiap untuk perjalanan sempena cuti hujung minggu ini

Sg buaya - Simpang, Taiping - Sabak Bernam

moga perjalanan kami lancar. selamat sampai..... amiiinnn

.................................

Thursday, August 26, 2010

kamu yang masuk sendiri... aku tak salah kan??

rasa bahagia bila mengenangkan esok cuti! celebratecelebrate tapi ade gangguan sikitla petang tadi, kerja banyak, nak sediakan pelan kelulusan utk stesen minyak minggu depan. bila dah ada urgent mulala plotter pulak buat hal. Tiba - tiba tersekat sedangkan ade berpuluh lukisan lagi menunggu giliran!!tension dok kisahkan plotter tu sampai tak sedar jam dah pukul 3 lebih dan baru teringat ada meeting! nasib baik meeting dekat dengan ofis.. dingdongdingdong kul 4 lebih baru selesai, belum boleh balik rumah sebab perlu hantar LA Instruction pada kontraktor untuk perbaiki 'defect' pada tapak projek sebelum rabu depan.... adusadusadusharap sempatla dapat CF sebelum raya. doa

....isk panjang beno cerita meleret - leret yer??ihikhik

Sebenarnya dah beberapa ketika ade masalah di rumah ni, ada seekor cik cen aka cencurut sudah tersesat masuk dalam rumah dan dah lame sangat geram tengok dia lalu lalang ala ala macam kita tak nampak dia! dan lagi buat saya geram dia curi makanan aly....marah

minggu lepas terpaksa cuci bilik belakang sebab bau sangat busuk! sampai rasa mau pengsan... nak minum tak boleh.. nak makan apetah lagi... sabo jelah...

sampai harini geram je bila terdengar cik cen ni berbunyi time orang dah tido. dah macam - macam cara kami dah cuba tapi tak berhasil... sakit hati tau!

........dan akhirnya, malam ni setelah cik cen ni buat muka selamba masuk dalam bekas makanan aly untuk mencuri dan walaupun saya memang nampak dia bergerak kesana sini, tiba tiba saya terdengar cik cen ni masuk dalam bakul sampah. Dengan tidak berlengah capai penutup periuk terus tutup bakul tu! tindan pulak dengan lesung batu atas tu! kejam tak?? muahahahaha

saya tak salah kan? dia yang masuk sendiri, saya cuma tolong tutup tak bagi dia keluar jeeee
sengihnampakgigisengihnampakgigi

**kalau korang tertanya - tanya kenapa aly tak tangkap cik cen tu, saya tak boleh nak bagi jawapan sebab dia memang takde respon pun walaupun cik cen ni lalu kat dia! dia g kejar tapi bila tercium bau terus dia blah dari situ.... haih... alu oh aly bertuah..

traffic jam lebih 10 hari?? haiyoh!

terbaca dalam paper semalam kesesakan teruk di china yang sudah menjangkau 10 hari!!
hahhahhahhahsehari cuma dapat bergerak 1 km... siap boleh makan - minum, main terup.. dan kesesakan tu berpanjangan hingga 100km!! hah berita kesesakan di China

tak dapat nak bayangkan kalau saya terperangkap dalam kesesakan lalulintas seteruk itu!

kat sini yang baru terperangkap 10 minit - 15 minit pun dah mula gelisah... bila berlarutan masuk setengah jam lagila, mulut mula membebel... ditambah pulak kalau ternampak ada pemandu kenderaan yang kurang sivik memotong menggunakan laluan kecemasan. memang mulutpun automatik potpetpotpet... padahal bukan dapat sampai pun ape yang dibebelkan tu...haish....

alhamdulillah kesesakan di Malaysia masih dikira rasional...

~dok terfikir, macamana diorang nak pegi toilet eh? 10 hari tuuuuu

Monday, August 23, 2010

moga kak yus selamat~

hmmm....

di sudut lain di utara semenanjung

kakak sy sedang berjuang dengan penyakit yang dihidapi... sekarang sedang berada dalam bilik pembedahan menyerahkan segalanya pada kepakaran pasukan doktor... moga semuanya selamat.
doadoadoadoadoadoadoadoa


masih belum punya kesempatan untuk menziarah sepanjang dia dimasukkan ke hospital. InsyaAllah kami akan melawat hujung minggu ini.

moga kak yus selamat menjalani pembedahan dan cepat sembuh~

Wednesday, August 18, 2010

Kalau binatang pandai berfacebook

Kalau binatang ada fb, agak-agak begini lah ya update STATUS binatang
tersebut kat wall diorggatai

Cicak : Tuan rumah baru beli reket elektrik, gua kenduri nyamuk BBQ mlm nih…

Nyamuk: Baru habis ronda rumah Ajoi… kenyang burp, Alhamdulillah. ..

Aedes : Baru jer selamat bagi injekan maut, yeah!!!

Ayam : Tidaaaaaaaaaaaak, Besok majikan gua mau buat kenduri kesyukuran, gua mau di sembeliiiiihhh! ...

Cicak : isteriku tersepit pintu

Kucing Betina: “Anak i yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa.”

Ayam : Kawan2…kalu esok gua tak update…bererti gua sudah di goreng….I luv u all… jangan luper wat kenduri arwah untuk gua yaa...

Nyamuk: Siot, sekali drug addict gua hantam daaaa. Gua positif HIV AIDS... uwaaaaaaa

Cicak: Mau ke ke bilik air anak tuan rumah jap … baru beli videocam baru

Kucing: Baru je add awek sebelah umah... keturunan PARSI beb!!!

Tikus: Operasi malam ni... selongkar kitchen kabinet... sape nak ikot?

katak: malam ni nk wat konsert la..da lama x ujan ni..hangat oii..

ular : rasa mcm nk makan lauk telo la malam ni..mana nk cari ek..

Anjing: Aku tension bila ada mat rempit berkumpul tepi rumah aku tiap malam. Nak tido pun x senang hanjeng punya org.

Kuda: Patah kaki; Rider aku bangang salah timing bila nak lompat pagar, sekarang rehat kat kandang.

Kura-kura: Aku sakit hati bila bini aku berjalan. Lembab mcm siput babi

Siput babi: Aku sakit hati bila bini aku bergerak. Lembab mcm kura2

Gagak: Tadi jumpa ayam KFC. Jangan jeles

Burung Kakak Tua: Penat betul nk ubah stigma masyarakat. Walaupun aku Burung Kakak Tua, tapi aku burung Jantan!!!

Babi hutan: susah betul nak cari makanan halal sekarang ni.

Kera: semalam GF aku bagi bunga. Sedap jugak kunyah

Tikus: Aku makan mee goreng mamak kat Al Naz maju@precint 9. Meh la join sekali.

Lalat: Asyik hurung bangkai je. Alhamdulillah hari ni jumpa nasi bungkus.

Sotong: Aku bengang bila tapak sulaiman ejek aku si lembut

kucing: update petang karang tepat jam 5.00pm slow ngendap ala2 pink panther nyurik ikan bawal kepunyaan kak lela majnun. ..

lipas : merasmikan pengunaan kepak baru sekali bila dikembangkn. ...gerun
tengok mmber aku kene tarik dgn jeli2 panjang kepunyaan cik cicak..eee
seram nyeee....

itik serati: hahahhaa lawak2 ayam serama tu ade hati jalan tersengguk2. ....nk tiru aku le tu.. lol....

Ikan laga: Boring sey, duduk sorang2 dalam tanki ni.

Ikan parang: Kurang asam punya manusia, letak gambar aku kat depan bekas keropok

Ikan Jerung: Kenapa x de sorang pun nak add/approve aku. :-(

Ikan Sepat: Terkenang jiran sebelah yang dah dijadikan ikan pekasam. Al Fatihah

Ikan Bilis: Wah ramainya kawan kita. Tahniah remy, ko kawan aku yang ke 5000.

Ikan Arowana: Cantik tak sisik I? Cantik kan ?

Ikan Mas Koki: macam mana nak kurus nie?

Monday, August 16, 2010

hari ke -6 ramadan

pejam celik pejam celik dah masuk hari ke 6 bulan mulia ni kan? berangan - angan nak puasa penuh tahun ni, tapi nampaknya hasrat hati saya belum dimakbulkan... walaupun pada mulanya hati mula berbunga - bunga bila 'waktu bulanan' tiba lewat dari yang sepatutnya...

Ramadan kali ni saya berazam nak sediakan juadah sendiri utk berbuka puasa. Tapi hari pertama dah kantoi! haahhahah sebab hari tu penat membeli barang dapur Giant, petang balik kerja singgah ke pasar pulak beli sayur dan ikan. hujungnya singgah jugalah ke Bazar bersebelahan pasar tak larat dah nak masak kalau dah penat macam tuuuu... tak banyak pun yang dibeli cuma kuih sagu seringgit dapat 3, nasi ayam utk suami dan laksa utk saya dengan air tebu. itu pun habis jugak 10 ringgit

alhamdulillah ramadan kali ni boss bagi balik 1/2 jam awal, jadi lagila banyak masa nak masak sendiri utk berbuka! ^_^

tapi bila saat 'waktu bulanan' saya ni hampir tiba, saya tewas! hanya mampu berbaring menahan loya... nak dimuntahkan sayangkan puasa yang sudah melangkaui waktu tengahari...

harap bila 'waktu kecederaan' ni berlalu dapatla masak semula ^_^ walaupun sendiri tak puasa dapat sediakan utk suami pun dah cukup bagus kan??

Thursday, August 12, 2010

cuti - cuti malaysia II [Edisi Genting]

Percutian yang tak dirancang sebelum ramadan, hari isnin (2/8/10) kawan baik sy ajak temankan dia bercuti. sebab?? tuntutan kerja yang menekan menyebabkan dia mahu berehat seketika. bukan lama... 2 hari cuma. Pada mulanya kami merancang ke Pulau Pangkor melawat ikan - ikan disana... tapi saat akhir kami ubah ke Genting Highlands saje.

Kali terakhir saya berada dipuncak Genting adalah 4 tahun lalu, saya memandu sendiri juga bersama dia cuma kami tidak bermalam disana. Taman tema yang menarik itu pun cuma dapat dipandang kerana maklum sajalah ketika masih bergelar pelajar, kewangan sangat terbatas! lagi - lagi pelajar dengan tajaan PTPTN... naik kesana sekadar mahu menguji tahap kecekapan pemanduan! kononnyelah!! bajet ala2 nak driftlaaaaa... tak sedar diri!! sib baik sampai harini kakak taktau kete dia kene lenjan haritu!jelirjelirjelir

Kami memutuskan untuk menggunakan perkhidmatan awam kesana dan perancangannya adalah

bas dari KL Sentral > kereta kabel > sampai di puncak genting

tapi bila sampai harinya (Khamis 5/8/10) ketika kami sampai di Kl Sentral, bas hanya akan bertolak pada pukul 4 petang kerana perkhidmatan kereta kabel ditutup selama sebulan untuk penyelenggaraan.... haish.. tak dapat nak naik rasa naik cable carsighPlan ditukar, kami tidak mahu menunggu sebab ketika itu baru jam 11! kami naik keatas dengan meyewa teksi. kebetulan ada seorang lagi penumpang yang mahu berkongsi teksi bersama kami. penatpenatjimaaaatttt!


kami sampai di puncak sekitar jam 12.30 terus ke First World Hotel. keadaan? Ramai orang walaupun pada hari bekerja dan kebanyakan adalah pelawat berbangsa cina dan arab. Agak janggal bila melihat lobi hotel yang semeriah itu. Perlu beratur panjang untuk mendapatkan nombor sebelum nombor berkenaan dipanggil ke kaunter untuk urusan pendaftaran masuk dan bayaran. yelah sebab hotel lain tak sampai 6000 bilik kan??
dah macam kaunter nak beli tiket bas!!gataigataigatai

Sekitar jam 2.00 ptg baru urusan pendaftaran masuk selesai. harini hari berehat2 bermalas - malasan diatas katil sahajajelir menikmati suasana sejuk semulajadi kipas pon takyah on. kebetulan pada hari itu cuaca redup dan mendung. kabus meliputi puncak genting... seronok!!



HARI 2

malam tak dapat tidur lena, kesejukan!! 730 pagi dah tak dapat lelap balik dan menghilangkan bosan saya terus bersiap utk naik bersarapan, kawan lebih selesa melayan mimpi... biarlah.. memang tujuan beliau kesini untuk berehat. Keadaan di cafe meriah! dapat menggambarkan betapa ramai pengunjung yang menginap di hotel itu.

jam 11 kami turun untuk masuk ke taman tema dan menikmati hari kami!! tapi..... sebab bijak sangat... langsung terlupa nak ambil kamera sebelum mengunci loker. maka dengan itu takdelah gambar kami dalam taman tema!! jadi gambar2 mintak ihsan en google saje... bukan takde orang jual gambar di setiap kawasan, cuma harganya terlalu mahal! rm35 sekeping gambar. 5 kali naik permainan yang berlainan takkan nak bayar sampai rm175?? haish.... takpelah sekadar rekod dalam memori otak yang kadangkala terlupa ini pun cukuplah...

kami memilih beberapa permainan sahaja dan yang pastinya, yang thrill!! yang biasa2 taknaklah... cheist belagak!!

spinner

credit pic : etawau

permainan pemanas badan, panas ke?? hahaha takla menakutka sangat. cume kecut perut sikit saja dan yang paling penting bila turun jadi tak stabil!! pening!

Fact about spinner
"Features: 48 individual seats Oscillates and tilts Rides can rise up to 8 feet Minimum Height"

cyclone rides

credit pic : j-travel
credit pic : j-travel

nampak macam tak laju, nampak comel2 je kan kereta tuuu sekali naik! uwaaaaa adela few spot yang macam tertinggal jantung... jelir kira okla.. tapi belum cukup thrill! belagak lagi! pastu dok intai atas nampak space shot. terus aim kesana

space shot

credit pic : hotscreensaver


credit pic : agoda.com

perasaan bila naik? berdebar - debar sebab tinggi sangat.. dan bila dijatuhkan rasa macam organ dalaman ni semua tertinggal dipuncak! tak terasa macam duduk atas kerusi tu.. darah tak sempat turun ke kaki...bak kata orang kampung "that was awesome!!"

Fact about space shot
Type of ride: intense - not for faint hearted
origin : USA
Speed : 67km/hour
max capacity : 12 persons
height :185 feet @ 56.38m


Corkscrew
credit pic : themepark view

credit pic : themepark view

credit pic : bibidom
adrenalin rush diteruskan! kali ni terus ke Corkscrew, kawan dah surrender takut tekanan darah naik... saya teruskan jugak sayang je bayar mahal2 tak rase naik. takut memang takut tapi seronok! jerit habis - habis kasi release tension sengihnampakgigi

flying coaster
credit pic : picasa web

credit pic : virtual tourist

last ride.... tapi... yang ni nampak menggerunkan, sy ambil masa hampir 20 minit sebelum berani melangkah naik! gatai tapi bila dah naik, rase nak naik lagila!! sengihnampakgigisengihnampakgigisengihnampakgigi berangan2 terbang jadi superwomangatai


......... dan lepas turun flying coaster, perut rasa lain macam, tekak rasa loya, pandangan berpinar - pinar. Dalam bas ketika perjalanan turun jadi lagi dasyat... rase nak terkeluar semua isi perut, makan jeruk tak jalan dah, minum 100 plus pun tak jadi dah, berpeluh - peluh tahan rasa loya dan pening. haih... tula dah tua - tua gatal lagi nak main benda2 tu sumasedih

takpela kenangan.... dan yang paling penting, semua perbelanjaan naik, turun, masuk theme park, makan , minum semua ditaja sepenuhnya oleh dia. saya tak belanja 1 sen pun....
terima kasih banyak awakpeluk

** karangan macam budak darjah 4, nahu pun tunggang langgang... maaf ya kalau ada guru bahasa melayu yang terbaca entry ni... tulis suka - suka cikgu**

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"