Saturday, July 31, 2010

aku marah sangat!!

***AMARAN!!: setengah pihak mungkin akan rasa tak senang hati dengan apa yang aku tulis..
jadi kalau anda teruskan untuk membaca.. sendiri mau ingatla


marahmarahmarahmarahmarahmarahmarahmarahmarahmarahmarah

aku sangat marah dengan stesen tv berbayar terkemuka malaysia ni...


hangin 1 badan...

benci!!!

sebab 15 ringgit account kene block!! bukan aku tak bayo! bukan tertunggak sampai 3 bulan. tu bulan lepas punya tahu?? harini ko dah block! tensionkang nak sambung kene tambah 20ringgit lagi! senangnye carik untung....

macamla servis tu bagus sangat!

dahla time hujan je hilang.. tak hujan pun kaadang2 takde siaran
tapi tang bayar nak suruh orang bayar on time. service macam tu jugak..

tambah tahun - tambah harga tu jela korang tau!!!!
marahmarahmarah

jadi aku dah ambil keputusan nak banned je stesen ni... biarlah orang cakap aku duduk zaman batu pun yang penting aku tak sakit hati

Friday, July 30, 2010

karat sudah~ **entry penuuuuuuuh dengan gambar*

Cerita 1 : Floria 2010

seperti yang ramai blogger dah excited ceritakan last 2 weeks, floria ni mendapat sambutan yang sangat luar biasa... pengunjung mencapai ratusan ribu orang!! hah ku sendiri tak sangka boleh capai pelawat yang macam tu punya ramai.. anyway tepuktangantepuktangantepuktangantepuktangantepuktangan pada penganjur dan participant dalam floria ni. termasuk kontraktor yang bertungkus lumus macam kami untuk siapkan display garden ni untuk anda semua! encemencemencemencem

Floria 2010 ni syarikat kami dapat tender utk construc display garden untuk Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar
kalau ditanya macamana perasaan sepanjang construction selama 10 hari tu, rase tobat tanak buat lagi dah, tapi............ itulah asam garam kalau keje dalam line macam ni. WALAUPUN kunun2 position bunyi macam gah tapi bila sampai construction macam ni kene jugak angkut bunga - bunga tu.. susun semua sama2 berpanas sampai berpeluh lencun baju.. bau jangan cakapla... ashheeem je masing2..

dateline construction sepatutnya khamis 8/7/10 sebab 9.00 pg jumaat 9/7/10 'judging day' tapi sebab terlampau banyak pertukaran saat akhir jadi banyak benda in complete masa junge datang... kalau sebeluum - sebelum tu kami bekerja sampai 12 tengah malam, hari khamis tu mmg gila hampir 24 jam kami bekerja.. badan mmg dah lunyai.. nampak buaian rase bestnye dapat lelap kat situ, nampak bench pun sama jugak... penat sangat - sangat... pekerja pun masing2 dah penat nak angkat hammer pun lambat jek.. nak susun pokok yang saiz plastik beg besar sepeluk bukan senang.. bukan boleh angkat sorang.... kesian betul tengok diorang

hari jumaat, kami dapat few comments lagi dari orang atasan bermakna semakin banyak yang perlu disiapkan menjelang 8.00malam. berkat kerjasama semua, bantuan daripada Perbadanan Putrajaya dan beberapa pihak lagi kami berjaya menyiapkan semuanya sebelum perasmian pada hari Sabtu 10/7/2010 oleh Yang Berhormat Perdana Menteri.

jom layan gambar hasil penat lelah kami ni....




















credit juga pada pn ezwani atas gambar - gambar yang cantik... suka! juga pada beberapa fotografer yang gigih ambil angle terbaik utk dimuatkan dalam buku yang bakal diterbitkan sedikit masa lagi.

tapi,

kepada seorang fotografer yang tidak dikenali yang telah memijak dan memecahkan coloured perspek kami ketika sesi penjurian, terima kasih kerana telah merosakkan persek itu dan terima kasih juga kerana telah menyebabkan kolam kami bocor!! dan terima kasih juga kerana kamu hanya melarikan diri tanpa sebarang maaf pun daripada kami! kami hanya mahu kamu tahu perbuatan itu sangat biadap dan tidak bertanggungjawab!!!

Monday, July 26, 2010

SAYANGILAH DAN BERSYUKURLAH DENGAN KEHADIRAN SEORANG SUAMI

artikel ini diambil daripada laman sosial yang dia pula dari emel yang didapatinya,bukan hasil tulisan sendiri..
harap maklum..


“Tanggungjawab suami selain memberi nafkah dan mencari rezeki,
jangan lupa bimbing anak dan isteri.
Kalau suatu hari berlaku selisih faham,
jangan cepat menuding jari.
Duduk berbincang dan cari kata sepakat.
Tiada bumi tak ditimpa hujan.”

Teringat pesan ayah di suatu petang...
“Ayah dulu bila arwah mak mula bising bersuara,
ayah tak balas dengan kata-kata.
Ayah keluar hidupkan motor,
pergi ke Behrang cari mee goreng mamak.
Bila sampai saja di rumah,
ayah hulur pada arwah Mak,
muka yang tadi masam terus tersenyum riang.
Suami kena tahu kesukaan isteri,
supaya mudah memujuk hati,”

ayah menambah berkongsi pengalaman selama 41 tahun bersama arwah Mak.

Persefahaman antara suami dan isteri bukan boleh dicapai sehari dua.
Ia merupakan satu perjalanan sepanjang usia perkahwinan.
Cabaran dan dugaan pastinya tidak sama,
di awal, pertengahan dan di hujungnya.
Justeru, sikap saling memberi dan menerima sangat perlu dipupuk dan dibaja.
Memberi kelebihan diri untuk saling melengkapi.
Menerima kekurangan untuk saling menginsafi,
suami mahu pun isteri bukanlah manusia sempurna.

SILAP ISTERI :

Kesilapan isteri bermula apabila melupakan kebaikan suami kerana benci dengan sikapnya yang tidak menyenangkan hati.
Silap menjadi dosa andai keistimewaan suami orang yang sering dibicara.
Keburukan suami dijaja, atas alasan minta nasihat rumahtangga.
Tapi apa maknanya kalau semua orang bercerita.

Rasulullah SAW pernah mengingatkan melalui sabdanya yang bermaksud:
“Wahai kaum wanita, aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka”
Seorang wanita lalu bangun bertanya,
“Apakah yang menyebabkan yang demikian? Adakah sebab kami ini kufur?”
Rasulullah SAW menjawab, “Tidak. Bukan begitu.
Tetapi ada dua tabiat kamu yang tidak elok yang boleh menjerumuskan kamu kedalam neraka:

1. Kamu banyak mengutuk atau menyumpah
2. Kamu kufurkan kebaikan suami.”

Ada kalanya, isteri merajuk tanpa sepatah kata.

Suami yang tak tahu menahu, terus buat biasa.
Muka isteri semakin kelat, hilang serinya.
Menahan ego diri, ingin dipujuk dengan kata cinta,
namun tidak berbicara dan bersemuka.
Suami tertanya-tanya sendiri, akhirnya terasa hati.
Salah siapa agaknya, bila masing-masing memendam rasa.
Kasih mula bertukar marah. Marah marak menyala benci.


YANG LEBIH, YANG KURANG :

“Awak beruntung ye, dapat suami yang memahami.
Tak seperti saya. Hari-hari menjeruk rasa,” luah seorang teman yang baru beroleh cahaya mata.
“Suami saya juga ada kurangnya. Tapi kelebihannya lebih banyak untuk saya perkatakan.
Saya pun isteri yang ada salah dan silap,” jawab saya supaya dia buka mata.


“ Ada suami yang tak pandai urusan rumah tangga,
namun dia bijak berjenaka, meriah suasana.
Ada suami yang jarang menghadiahkan bunga,
tapi selalu membelanja anak dan isteri dengan makanan istimewa.
Dan ramai juga suami yang tidak reti memujuk, bermain kata.
Tapi mudah bertoleransi bila diminta bantu sini dan sana .
Ketepikan kekurangannya dan ambil kelebihan.
Pasti awak juga akan rasa bertuah beroleh suami seperti dia.” pujuk saya lagi.
Moga-moga dia berubah hati.
Kembali ‘memandang tinggi’ kehadiran seorang suami.


ENGKAU TERBAIK UNTUKKU :

“Sedangkan lidah lagi tergigit,
apa pula suami isteri,
buang yang keruh,
ambil yang jernih.
Baru teguh peribadi..”

Wahai teman bergelar isteri,
mari kita muhasabah diri.
Pohon keampunan dari Ilahi agar cinta Nya bersemi kembali.
Banyakkan istighfar dan juga sedekah,
kerana janji Allah setiap kebaikan menghapus kejahatan.
Susunkan jemari pintalah kemaafan dari lelaki bernama suami.
Jangan bertangguh dan jangan lengah.
Bimbang maaf tiada serinya lagi.
Pandang wajahnya, lihat matanya. Bisikkan di sanubari,
“Terima kasih, suamiku. Engkau terbaik untuk diri ini.”
Mencari dan terus mencari cinta Ilahi.
Saling berpesan-pesan kpd kebaikan..

“The only real mistake is the one from which we learn nothing...”

Monday, July 19, 2010

jiwa kacau bilau~

jiwa sedang kacau bilau tahap serius
putuscinteputuscinteputuscinteputuscinte

ditambah dengan ketidakseimbangan hormon
sighsighsighsigh

banyak yang nak diceritakan...

banyak yang nak ditulis...

tapi bila hati dan otak tak boleh nak bekerjasama

semua jadi tak kena...

Ya Allah berilah kekuatan pada hambamu ini
aku benar - benar perlukan kekuatan dan petunjuk daripada-MU


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"