Tuesday, June 30, 2009

lemas dalam baldi




headline dalam suratkabo metro arini
"LEMAS DALAM BALDI"
KUANTAN: Akibat gagal menyelesaikan masalah peribadi dengan teman lelaki, seorang wanita sanggup bertindak kejam dengan merendam bayi perempuan yang baru dilahirkannya ke dalam bekas tong minyak hidraulik berisi air hingga lemas dalam tandas. Dalam kejadian kira-kira jam 7.30 pagi semalam di sebuah bilik sewa di Wisma Bola Sepak, Jalan Gambut di sini semalam wanita berasal dari Felda Keratong, Muadzam Shah, Rompin terbabit melahirkan bayi itu ketika rakan sebiliknya tidur.Timbalan Ketua Polis daerah, Superintendan Zulkifli Taha, berkata sepasukan polis yang tiba di tempat kejadian sebaik menerima maklumat mendapati bayi itu dilahirkan tidak cukup bulan dan mati akibat lemas.Bagaimanapun, menurutnya, masih terlalu awal untuk memberikan sebarang kesimpulan, sebaliknya memaklumkan pihaknya terpaksa menunggu laporan penuh bedah siasat mengenai kematian bayi itu sebelum memberikan kenyataan lanjut.
“Kami sudah menghantar mayat bayi itu ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), Kuantan untuk dibedah siasat dan setakat ini laporan awal mengesahkan bayi yang baru beberapa jam dilahirkan itu mati akibat lemas,” katanya.
Berikutan itu, katanya, polis sudah menahan seorang wanita yang dipercayai melahirkan bayi terbabit sebelum dihantar ke Wad Bersalin HTAA untuk pemeriksaan lanjut.Beliau berkata, siasatan awal mendapati, wanita terbabit baru dua hari tiba di bandar ini untuk mencari pekerjaan sebelum menumpang bilik yang disewa rakan wanitanya berusia 20 tahun.Dia turut menceritakan masalah yang dihadapi dengan teman lelakinya kepada rakannya itu.
“Wanita itu mulanya hanya memaklumkan kepada rakannya konon hanya sakit perut bagi mengelak rahsia sebenar diketahui selain enggan ke hospital untuk menjalani pemeriksaan.“
Mengikut keterangan awal rakan wanita itu, dia terdengar bunyi tangisan bayi itu kira-kira jam 6 pagi dari dalam tandas di bilik sewa mereka, tapi tidak mengesyaki apa-apa selain bimbang untuk memeriksa sebelum tangisan terbabit tidak lagi kedengaran kira-kira sejam kemudian,”
katanya.
Menyedari wanita itu tiada dalam bilik, rakannya bangun untuk memeriksa tandas sebelum terkejut melihatnya menangis dan dalam keadaan lemah akibat menahan kesakitan sebaik melahirkan bayi berkenaan.Rakan terbabit menghubungi ambulans untuk bantuan.
Zulkifli berkata, polis menyiasat mengikut Seksyen 309 (A) Akta Kanak-Kanak 2001 kerana melakukan pembunuhan bayi.
~petikan dari harian metro selasa 30 june 2009~
**mmg terkejut bila baca paper pagi ni... pasal kes ni, mula2 dgr berita radio tapi tak jelas lokasinye.. mati2 igtkan kat oversea... rupe2nya masih dalam malaya. aduhai... ape nak jadi dengan dunia sekarang? kenapa singkat sangat pertimbangan... anak itu langsung tidak berdosa...

Monday, June 29, 2009

penangan transformers~

hingga ke saat dan waktu ini.. aku belum berkesempatan untuk tgk transformers... huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

sudah termimpi2.. makan tak kenyang tido tak lena.. mandi basah kuyup! heheh

dahla mued ngan reza opismate aku tuh sibuk cerita pasal citer transformers!
mentang2 diorg dah tgk!aku rase nak cepuk2 je budak 2 org nih ~_~

bile ek leh tgk transformers?? adeh.. ketinggalan sudah ni.. takle jadi ni..


good news vs bad news~

2 -3 menjak ni takde kesempatan nak tulih blog.. rase malas n tade idea pon ade gak.. n dalam mase nigak macam2 berita kat opis ni aku dapat. good news ade, bad news pon ade.. sampai tatau nak react camne.. nak nanges ke nak senyum.. huhu

ape mende good news n bad news nye?? bikin saspen da!!

kasi tau bad news dulu kot..

sebelum tu biar aku citer sikit pasal company ni ek bagi korang faham..ekceli company aku ni buat planning & landscape consultant so ade 1 bos besar(en wan) ngan bos landscape (kak pah). so selame harini, sejak aku stat keje sini sampaila saaat dan ketika ini mmg aku report keje ngan kak pahla.. klu ade problem ape2 sume refer balik pada die. kene fire ngan client pon mengadu kat die gak.. huhu!! buat segala benda ngan kak pah termasukla gosip2 rumahtangga n pegi soping2 time opis.. heheh.. ops jgn habaq kat en wan taw! hehe.. ape2 saje boleh kongsi ngan kak pah.. betapa sportingnye bos i neh. kitorg mmg bersyukur sangat dapat bos cam die n aku bertekad nak belajar dari die sampaila aku dapat professional cert nanti. pernah sekali tu die MC dekat sebulan pasal die masuk spital. ade virus infection kat paru2.. mase tu pon aku dah rase huru hara sebab terlalu berat burden keje yang aku kene pikul tanpe sokongan dia.. chewah! berharga sungguh dia dalam hidup aku.. bila eva kate nak benti keje time aku nak cuti kawen kami same2 solve problem tu n aku dapat bercuti dengan amanla jugak.


tapi last week....................................................



tanpa angin, tanpa ribut, tanpa hujan taufan, tanpa ade krisis antara benua, tanpa gegaran gempa bumi yang boleh membelah bumi....

tetibe kak pah duduk kat kami n bagitau die akan tarik diri dari company.. erk?! ........terkesima aku ngan aisyah... aku ingat die main2 sebab die kate "lepas ni rahmah ngan aisyah kene buat keje sendiri tau" igtkan die cume nak g bercuti ke.. rupenye nak benti terus!! huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! kami rase cam tingtong! macam anak kucing hilang mak.. hilang guidance! lepas ni nak refer kat sape? adush! pasni kenela bina tembok besar yang kebal lebey sket nak jadi perisai klu kene fire ngan client.. huhu..

selalu org bawah tinggalkan bos.. tapi terbalik lak sekarang.. bos tinggalkan kami..

harini kak pah stat kemas barang, die dok kuar masuk bilik die bagi kat kitorg barang2 die yang tanak bawak.. sebak..aku rase nak nanges pon ade huhu..

**lepas kak pah dah memuktamadkan decision die ngan en wan, en wan tanye aku, rahmah ok ke??

aku cume ckp "org datang n pergi..kite yang tinggal kene teruskanla...." sadis tak ayat??!


ok done part perkabaran kurang enak itew.. mari kite beralih pada good news utk kami.. heheh

petang lepas dicussion between kak pah n en wan, sebelum en wan balik die jumpa kitorg sembang2 tetibe die kate....

"klu kite balik awal sejam ok tak?"
eh??
kami terkejut. excited pon ade.
"rahmah ok klu balik awal?"
"saye ok jek.. janji sabtu tak keje ^_^"
pastu bos ckp ok gak kan klu kite balik awal, jimaaaaat letrik.. hehe

so
the good news is
mulai 1 julai 1009
dengan rasminya
office hour kitorang bermula 9.00am
dan tamat pada pukul 5.00pm
sabtu tetap tak keje.. hehe...
okla tu kan good news tu....
walaupun tak seberapa.. bagi setengah org.. macam kami tatap sejam tu tetap berharga chewaaah!
time kasih bos!!!!!


Monday, June 22, 2009

gatal tangan~

adoyai! tula tangan tu gatal jek!! elok2 blog tu g usik2 skang langsung sume hilang!! huhu
kene setup lagik! nak kene carik template cantek2 lagik.. ade sesape nak tulung tak?? adeh dahle keje melambak2.. bos lak nak tarik diri dari company.. adus!! tolong!!!


Thursday, June 18, 2009

exam~

last week mak call dari kg bagitau aku dapat surat dari upsi, surat panggilan exam utk tapisan temuduga jawatan pegawai tadbir kat sana. so hari ni hari exam tu.. aduh!! dah lame tak g exam goverment ni otak cam berkarat jek. dan dek kerana aku ni sangatla bizi kat opis.. balik keje dah penat.. langsung tak sempat nak wat preparation awal2.. tawakal je pegi exam pagi tadi betul2 berbekalkan ape yang ade dalam kepala otak ni semate2... aduhai.. kuar umah pukul 730 sampai upsi around 815, kebetulan ade member dapat jugak so masuk dewan sekali ngan die. takla rase berdebar sangat klu ade member yang kenal. igtkan tak ramai sekali sampai.. huiyyo! ramai giles!! ade family anta.. ade bwk parents, bwk anak, bwk adik, aku je yang bwk diri sendiri.. heheh calon2 yang datang tu ade dekat 300 org kot. vacancies sebenar aku pon tak pasti bape banyak. exam ni utk tapisan ke temuduga jawatan tu. n bile masuk dewan diorg ckp permohonan sebenar lebih 4000, setelah tapisan barula masuk exam ni. lulus exam baru die panggil interview.. fuh! doakan aku berjaya ke interview ye...

exam ni ade 3 paper- simple paper jek 1st paper ujian personality.. same jek ngan ujian personaliti gred 41 kerajaan yang lain.. 2nd paper - pengetahuan am, pasal kerajaan malaysia sikit, teknologi maklumat sikit, pasal upsi sikit, math sikit.. alhamdulillah 2 - 2 paper ni aku boleh jwbla. last paper - esei BI "as future employee of UPSI give 2 ways how to improve management towards achieving its goal and aspiration" huhu.. bab ni aku paling risaula.. senang je sebenanye kan.. tapi bile aku bukak je ketas soklan tu.. rase cam blank.. jenuh aku nak carik perkataan2 yang seswai yang nak masuk dalam esei aku tu.. ~_~ klu paper yang awal2 aku dapat kuar awal, paper yang last ni aku buat sampai mase abes.. overall okla exam ni.. skang tggu jela dapat dak interview tu..

exam tu pukul 1 dah settle, after lunch dengan member tu kat tjg malim terus je balik pastu tido sampai petang.. heheh.. manfaatkan cuti anda sepenuhnya ^_^


Wednesday, June 17, 2009

....headache......



.......headache........
tak mampu nak meninggalkan komen di blog teman2.. hanya mampu menjadi 'silent reader' di blog kalian semua...
aku benar2 perlu bercuti


Monday, June 8, 2009

Hidup saya sangat indah!!

hidup saye sangat indah hujung minggu lalu.. dikelilingi oleh orang2 yang tersayang.. sekarang pon masih tersenyum2 teringatkan momen2 indah itu.. hehe.. puitis abesla tu kunun! ceh!

lamenye tak apdet, takde modal + tade mood nak menulis + bizi lagik..

musim2 cuti skola ni family kakak kat taiping mai kl, jalan2 sambil2 jupe adik beradik..
maklumla family diorg je yang tercampak kat utara tuh. yang lain sume ade kat area kl & selangor jek. kebetulan pulak mak pulak mmg ade kat cni, kami culik dari kg last week.. ngee~


abg mi(abg ipar saye) bwk lori tisu PREMIER, mmg hantar ke kl so family kakak turun cni naik lori pastu sampai sini saye amik diorg bwk ke rumah adik beradik lain
so start ari kamis sampai la semalam saye jadi driverla bawak diorg ni jalan2 kat kl..

kamis petang bwk mak, kakak, kakak ipar ke hospital lawat anak bongsu kak ngah kat smc.. admit kat sane suspek buah pinggang problem and badan tak serap protien. abih sembab badan die, tapi tak nampak sakit sebab budak tu active dok lari sane sini.. umi yang duduk kat katil, dienye tah kemana.. ^^

after tu balik ke opis balik amik barang2 sume pastu balik umah mintak permission dari hubby nak tido umah kakak kat klang. hubby tak dapat nak join sebab takle cuti so malam tu lepas maghrib gerak ke klang, singgah umah abg kat sri pristana sg buloh amik mak n kakak.. dok bwk kete jenjalan sendirik terase cam masih single mingle lagik! hikhik! dah lame tak berkumpul ramai2 camni.. dapat gosip2 ngan diorg2 nih^^

jumaat pagi gerak ke kl, 2 kereta dan tpt pertama yang kami tuju planetarium negara.. malangnye planetarium under renovation, so tak banyak bendala boleh tgk.. penat panjat tangga jek dari parking area tuh! huhu

next destination-lunch kat Tanglin makan nasik campur jek.. everyone enjoy their simple meal after tu sebab dah waktu solat jumaat kami ke muzium kesenian islam kat sana seronok betul si sufi anak buah umur setahun lebih, dalam baru2 pandai jalan tuh nak jugak jalan sendiri.. lamela jugak kami kat situ, sufi siap bukak kasut die, jalan kaki ayam, pas dah penat merangkak pulak bergolek 2 lagi.. maklumla kat situ family kitorg je yang ade hahaha! suara kami jela bergema dalam tu ^^

next - after solat zohor kat masjid negara kami ke klcc, perancangan awalnye nak ke aquaria.. tapi tak jadik, so kami ke petrosains jek bwk anak2 masuk dino trek... malang lagi nasib kami.. tiket dah abesh!! huhu nasibla org2 tepeng tak dapat nak masuk petrosains. korang tgk jela klcc tu ye! hehe.. tapi budak2 tu mmg xcitedla sebab first time sampai klcc.. tapi sebab sampai2 terus masuk suria klcc, tak nampakla bangunan klcc tu, anak buah boleh tanye "mane klcc nye??" hehehe "cuba hang tgk atas" "aahla.. umi! kite dah sampai klcc!" hikhikhik tula gelagat anak2^_^

dah penat seharian berjalan, kami singgah kat umah kak long kat Bandar menjalara, kepong.. solat asar n maghrib kat sane, masing2 makan macam piranha.. lapo!!

ari sabtu - aku g kenduri kat felda kemasul, pahang, kosmate kat upm dulu.. to zura n husband selamat pengantin baru!!

Ahad - mase utk kemas umah.. huh cam nak pengsan rasenye.. skang baru sedar diri betapa penatnye keje sebagai surirumah!! huhu.. after tu ikut hubby kenduri kawen member die kat sg choh.. 2 pasang lagik pengantin tu ^^ selamat berbahagia ye!!
after tu terus ke rumah kakak kat klang, nak amik mak.. turn tido umah kami pulak.. heheh
sampai rumah balik dah maghrib.. penat sungguh!

dan kesimpulannye....saye sangat hepi dikelilingi org2 yang saye sayang.. jarang dapat peluang macam ni.. mak dah balik kg pagi tadi.. abg ipar tolong hantar.. okla uols.. tatau dah nak merepek ape dah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"