Wednesday, May 27, 2009

saje2

saye tak mampu nak menulis panjang2.. terlalu banyak kerja yang perlu dibereskan.. cume nak tunjuk sesuatu kat korang2 sume... heheha

-


--


---


----




---bawah lagi ye---





----


---


--


-


-

tada!!


nila rupe nightguard yang saye citer aritu.. dah siap dari sabtu lepas lagi..
tapi cume berkesempatan nak amik semalam...
so malam tadi first time pakai.. not badla^^
takla teruk sangat... ^_^
cume ade rase janggal sketla sebab ade benda asing dalam mulut bile nak tido
so saye sangat hepi! masalah saye dah selesai..




Monday, May 18, 2009

mari dapatkan nightguard~

setelah beberapa bulan saya pening memikirkan masalah diri.. rase bersalah pada encik suami kerana menggangu tidurnya.. akhirnya saya berjaya menemui bantuan yang saya perlukan.. hehe.. esok nak g dentist kat Dataran Sunway ni, nak buat 'custom nightguard' ngee~ puas dah survey nightguard nih.. boleh tahanla harge.. range RM300 - 500 huhu rabak poket i taw!! segala2nya demimu en suami.. heheh..

ekceli aritu saye ade wat entry pasal tabiat laga gigi @ 'tooth grinding' time tido.. pastu lak my hubby pulak sangat sensitip ngan bunyi2an camtu.. mmg takle tidola.. so setelah puas saye carik solution.. dan atas bantuan pakcik google saye dapat tau the best solution is 'nightguard'.. mmg tade ubatla utk tabiat ni.. selalunye tooth grinding ni sebab stress.. stress?! i ni stress ke? maybe sebab selalu termimpi2 keje yang membukit kat opis tu kot!! hahaha mmgla keje tu tak nampak membukit sebab sume simpan dalam folder laptop!! ngee~ setelah berbincang dan berdikusi dan untuk kebaikan dan kerukunan hidup kami bersama, spentla duit sket untuk buat custom nightguard.. ade je jual yang dah siap dan agak murah tapinye takut tak selesa sebab bentuk rahang kite lain2 kan pastu tak dijamin ketahanannye.. so saye pilih dentist dekat ngan opis ni ha.. esok appoinment after keje.. cam ngeri gak nak jupe dentist hehe ^^

amende nightguard sbenanye ek??

"Nightguard takes the punishment that your teeth would normally endure during bruxism to minimize the damage from grinding your teeth.
A nightguard is a custom-made thin transparent horseshoe-shaped (retainer like appliance) made of hard plastic that has shallow borders for good tooth alignment and ideal bite relationship.
This splint is worn between the top and bottom teeth and does not allow the teeth to interlock which absorbs the force of the clenching and grinding to reduce joint irritation and inflammation

It takes two appointments:
The first appointment an accurate impression of your upper and lower teeth will be made. These impressions are used to create models of how your teeth fit together. A bite record may be taken. These items are used to form a customized heat-processed hard plastic nightguard.
At the second appointment the final fit of the nightguard will be done and adjustments made

The lifespan of a nightguard is three to ten years. It can protect you from the symptoms of teeth grinding if you wear it regularly which can even lead to a better night’s sleep for you and your partner!"

** credit to pakcik google ye ^^



Friday, May 15, 2009

kepada chekgu2 semua

esok hari guru...
pada semua guru diucapkan....
selamat hari guru ye
especially untuk chekgu2 yang pernah menabur ilmu padaku satu waktu dulu...
start ngan mak yang tersayang<--chekgu tak rasmi yang paling aku sayang.. hehe
diikuti dengan cikgu kat TADIKA KEMAS Kg Bgn Lalang, SK Sg Samak, SEMESTI,Matrix Melaka, UPM, tak lupe chekgu2 yang ajar ku ilmu survival mase scout dulu.. terlalu banyak jasa kalian yang aku takkan lupa sampai bila2..
walaupun dulu time skola aku sangatla nakal.. hikhik.. selalu membantah caakap cikgu... cikgu berbulu je klu tgk aku ngan geng2 aku dulu... tapi biasela budak2 tengah nak membesar.. banyak sangat benda yang nak tau... walaupun nakal tetap ade cikgu yang sabar ngan kami.. layan kerenah kami sampaila kami berjaya menempuh exam paling penting dan dalam mase yang same dapat capai impian kami nak dapat KING SCOUT time kasih banyak pada cikgu jali...
pastu pada arwah cikgu wahab<--cikgu yang aku kenal mase dalam scout, die dah anggap aku n beberapa kawan aku macam anak2 die sendiri sebab die tade anak pompuan.. ayah banyak bagi sokongan pada aku tak kire mase, dalam scout, mase study degree.. klu sedih2 down pasal study.. ayahla yang aku carik!! tapi.. Allah lebih sayangkan ayah...tak sempat aku nak balas jasa ayah, ayah tak sempat tengok anak2 die berjaya.. alfatihah buat arwah ayah.. rindu benar rasenye pada arwah ayah
betulla org kate chekgu ni cam parents no 2 kite kan?!
apepun...
TERIMA KASIH CIKGU!!


Monday, May 11, 2009

semalam adalah hari ibu....

semalam adalah hari ibu.... bile agaknye saya akan boleh tergolong utk org2 yang diraikan?? tapi saya tak dapat meraikan bersama mak.. -_-

selamat hari ibu buat mak, kakak2, kakak ipar...

yang seronoknye kakak2 dan keluarga mereka datang menziarah ke rumah saya semalam.

buat kejutanla kunun.. huhuh
dengan en suami takde kat umah time tu sebab die jadi urusetia utk mini karnival perodua kat kilang.. kelam kabutla saya g pasar carik lauk ngee~ sambil berkira2 apela aku nak masak utk diorg ni.. huhu <--maklumla saya ni sangatla 'pandai' masak ye kawan2.. heheh sendiri mau igtla maksudnye ye..
after balik pasar terus masak.. menunye spaghetti<-- ni mmg awal2 dah plan nak masak kebetulan diorg nak datang.. jamu jela terus ^^, pastu utk makan lunch - ayam masak merah n sayur campur.
alhamdulillah semua habis.. takla bazir, klu dah tinggal berdua takdenye rase nak makan sangat. sume habis lagi senang nak kemas ^^ anak2 pon sangat2 hepi bile dapat berkumpul dengan sepupu2.
pukul 3 lebih masing2 mula mintak diri maklumle esok anak nak sekolah.. nak2 pulak kak ani(kakak no2) baru balik dari seminar kat bahrain.. penat tak ilang lagi, kene iron unifom skola anak2 lagi..
anyway thanx alot sis! luangkan mase jenguk adik yang rumahnye terceruk ni huhuh... i love u all!
and again...... HAPPY MOTHERS DAY to all of u!
saye cuma berpeluang call mak utk ucap selamat hari ibu malam tadi. mak gelak je bila saya citer kakak2 buat surprise sebabnye kakak dah bagitau mak siap2..ngee~ dan sepertimana setiap kali saya call mesti mak akan selitkan nasihat yang akan menggugurkan air mataku ini.. huhu nak peluk mak!!
SELAMAT HARI IBU... MAK!! SAYA SAYANG MAK!!
klu boleh saye nak duduk kg dgn mak



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

::peringatan buat pengunjung::

"segala kandungan dan sebarang pernyataan yang berada didalam blog ini adalah datang dari repekan puan empunya blog ini. segala ayat pedas, manis, masam atau masin hasil dari idea, email dan segala macam benda adalah semata2 untuk memuaskan hati beliau. kalau ada yang baik jadikanlah tauladan dan kalau yang tak baik, jadikanlah sempadan

puan empunya blog juga tidak bertanggungjawab akan kesahihan sesetengah fakta yang terpapar disini. kepercayaan adalah tanggungjawab anda sebagai pembaca"